22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCele mai vânate cărţi la Gaudeamus

Cele mai vânate cărţi la Gaudeamus

Dacă în prima parte a Târgului Gaudeamus expozanţii au avut emoţii pentru că se înregistrau mai puţini vizitatori decât în alţi ani, ieri au raportat vânzări „categoric” mai mari faţă de ediţia anterioară.

Reprezentanţii celor mai importante edituri româneşti au declarat ieri pentru România Liberă că vânzările au fost „categoric” mai mari faţă de ediţia anterioară, însă o statistică oficială a vânzărilor va fi făcută publică astăzi, întrucât târgul s-a închis ieri în jurul orei 16.00. Vizitatorii au luat cu asalt târgul de la Romexpo abia în weekend, iar ieri încă veneau cumpărători, în special pensionari, care au profitat de intrarea liberă.

Încasări mai mari decât anul trecut

Pentru Editura Humanitas vânzările la această ediţie au fost „categoric mai bune faţă de anul trecut”, potrivit PR-ului Alice Ene, care a estimat încasări de peste 400.000 de lei. Cel mai bine vândut autor al editurii a fost Neagu Djuvara, pentru seria „Istorii”, care a lansat duminică volumul reeditat „Mircea cel Mare (zis şi «cel Bătrân») şi luptele cu turcii”, pentru care a acordat timp de două ore autografe. „De asemenea, seria Mario Vargas Llosa a mers bine, pentru că mulţi şi-au completat colecţia, iar alţii abia l-au descoperit după acordarea Premiului Nobel pentru Literatură”, a mai adăugat Alice Ene.  Şi Editura Polirom, al cărei top este dominat de scriitorul laureat al Nobelului, Orhan Pamuk, cu „Muzeul inocenţei”, consideră că vânzările în acest an au mers mai bine decât la ediţia din 2009. De succes s-a bucurat şi standul Grupului editorial Corint.

„Foarte, foarte, foarte bine s-au vândut cărţile cu vampiri. Şi nu vă pot spune un titlu anume, pentru că a fost evident că se făceau completări de colecţie. Se cumpărau şi noutăţile, şi titlurile mai vechi, sau chiar seria întreagă”, a declarat pentru RL Evelina Bidea, PR manager al Grupului Corint. Alte titluri bine vândute au fost: „Cele 24 de poveşti magice în aşteptarea lui Moş Crăciun” sau ediţia de lux „Basmele” lui Ispirescu, o carte caldă, proaspăt lansată la târg. Magdalena Mărculescu, director editorial la Grupul Trei, spune că seria „Millennium” a lui Stieg Larsson a atins vârful vânzărilor, cu circa 1.500 de exemplare în patru zile, o serie considerată „un boom în România, a ajuns un fenomen, încât deabia reuşim să ţinem pasul cu reeditarea tirajelor”. Pe de altă parte, potrivit organizatorilor, cea mai râvnită carte a târgului a fost „Crimele Revoluţiei”, scrisă de jurnalistul Grigore Cartianu şi apărută la Editura Adevărul.

Cum evoluează un titlu de succes după târg?

Ce se întâmplă însă cu cărţile care se vând bine la târg, cum evoluează ulterior aceste titluri? Reprezentanţii editurilor spun că volumele care au făcut vâlvă în anii anteriori, în general îşi continuă drumul glorios. „Am vândut sute de exemplare anul trecut la târg din volumul «Nişte răspunsuri», al Mihaelei Rădulescu, şi zeci de mii de exemplare după târg. Mihaela Rădulescu ar vinde în mii de exemplare şi o pastă de dinţi”, ne-a declarat Oana Boca, director de imagine la Polirom. La Humanitas, anul trecut, cel mai „vânat” scriitor a fost Herta Müller, pe vremea aceea proaspăt laureată cu Premiul Nobel pentru Literatură. „Un premiu a ajutat, lumea a fost curioasă şi a vrut să vadă ce scrie Herta Müller, iar alţii şi-au completat colecţia, inclusiv acum, cu titlurile din seria de autor”, ne-a spus Alice Ene. Grupul Corint a lansat la ediţia aceasta volumul 4 din seria „Tunele”, de Roderick Gordon şi Brian Williams, primele trei cărţi bucurându-se de succes la ediţiile anterioare. Efectul acestui succes: chiar şi la această ediţie primul volum s-a epuizat, iar din al doilea mai sunt doar câteva sute de exemplare. 

 

Humanitas

„Cartea întrebărilor”, Ioana Pârvulescu

„Aer cu diamante”, Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei, Florin Iaru şi Ion Stratan

„Fluturele negru”, Radu Paraschivescu

Polirom

„Muzeul inocenţei”, Orhan Pamuk

„Demonii vântului”, Daniela Zeca

„Istoria Imperiului Bizantin”, A.A. Vasiliev

Cartea Românească

„Medgidia, oraşul de apoi”, Cristian Teodorescu

„Ana Maria şi îngerii”, Radu Aldulescu

„20/22. Douăzecide ani de texte”, Dan Perjovschi

Humanitas Fiction

„Walkiriile”, Paulo Coelho

„Cai în galop”, Yukio Mishima

„Leagănul respiraţiei”, Herta Müller

Editura Trei

Trilogia „Millennium”, Stieg Larsson

„Nu-ştiu-câte-zile”, Stoian G. Bogdan

„50 de mari mituri ale psihologiei”, S.O. Lilienfeld, S. Jaylinn, J. Ruscio, B.L. Beyerstein

Cele mai citite

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă