Peste 1.200 de medici, paramedici, asistenţi şi pompieri vor primi instruire profesională pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în cadrul unui proiect în valoare de aproape 5 milioane de euro demarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, transmite NewsIn.
Fundaţia pentru SMURD în parteneriat cu Brigada de Pompieri din Paris, Societatea Franceză de Medicină de Catastrofã, Academia Naţională Franceză de Pompieri, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenţă, Ministerul Sănătăţii au demarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, proiectul ” Profesionişti în intervenţia integrată la accidentele colective şi dezastre”.
La eveniment au participat specialişti în domeniu din Franţa şi Italia.
Acest proiect este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi are o durată de 36 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 20.709.442,03 lei şi va pregăti 1200 de medici, asistenţi, paramedici şi pompieri.
„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea competenţelor profesionale şi facilitarea participării şi accesului personalului medical şi paramedical din sistemul integrat de asistenţă medicală de urgenţă, prim-ajutor calificat şi operaţiuni de salvare la actualizarea şi îmbunătăţirea competenţelor profesionale în vederea creşterii capacităţii de furnizare a serviciilor de urgenţă de calitate la nivel naţional”, a declarat Raed Arafat, în calitate de preşedinte al Fundaţiei pentru SMURD.
Pregătirea personalului se face teoretic şi practic. Partea practică se va face pe un simulator, care fie va fi unul fix şi va fi amplasat la Târgu Mureş sau, dacă este unul mobil, va fi deplasat la diferite centre din ţară.
„Prin acest sistem se va realiza un sistem avansat de formare pentru profesioniştii din urgenţă, sistem care va rămâne implementat în structurile beneficiarului şi partenerilor, un simulator virtual complex, în timp real, pentru pregătirea în comandă şi controlul situaţiilor de catastrofă creat doar în România şi unic în sud estul Europei şi o bază de funcţionare de e-learning prin care, în cadrul proiectului, se va forma un prim lot de 1.200 de profesionişti în răspunsul la accidente colective şi dezastre. Toate acestea realizează o contribuţie majoră la dezvoltarea sistemului integrat de medicină de urgenţă şi catastrofă din România”, a precizat Arafat.