NATO a adoptat vineri, la summitul de la Lisabona, noul său concept strategic, „Angajament activ, apărare modernă”, care va ghida acţiunile Alianţei în următorii 10 ani, potrivit NewsIn.
APĂRARE COLECTIVĂ
Conceptul confirmă angajamentul fondator al statelor membre de a se „apăra reciproc împotriva un atac, inclusiv în cazul noilor ameninţări”.
POLITICI NUCLEARE
NATO îşi ia angajamentul să „creeze condiţiile pentru o lume fără arme nucleare”, dar va rămâne o alianţă nucleară „atât timp cât vor exista arme nucleare în lume”. Disuasiunea rămâne un element central al strategiei sale: forţele nucleare oferă „garanţia supremă” pentru securitate, deşi condiţiile pentru o recurgere la arma nucleară sunt „extrem de improbabile”.
APĂRAREA ANTIRACHETĂ
NATO îşi defineşte capacitatea de apărarea împotriva unui atac cu rachete drept unul dintre elementele centrale ale apărării sale. În acest domeniu, va căuta activ „cooperarea cu Rusia şi alţi parteneri euroatlantici”.
PARTENERIATE
Parteneriatele cu ţări terţe pot „contribui la consolidarea securităţii internaţionale, la apărarea valorilor NATO, la operaţiunile sale precum şi la pregătirea ţărilor interesate de aderare”.
„O Uniunea Europeană activă şi eficientă contribuie la securitatea globală în zona euro-atlantică. UE este un partener unic şi esenţial pentru NATO”.
Cooperarea NATO-Rusia rămâne de o „importanţă strategică”.
GESTIONAREA CRIZELOR
NATO îşi ia angajamentul să „prevină sau gestioneze” crize susceptibile să degenereze în conflicte şi să „stabilizeze o situaţie postconflict sau să ajute la reconstrucţie”. Alianţa va crea „trăgând învăţăminte din operaţiuni, o structură civilă de gestionare a crizei adecvată, dar modestă, pentru a interacţiona mai eficient cu partenerii civili”.
TERORISM ŞI TRAFICANŢI
Terorismul este o „ameninţare directă”. Conflicte externe la frontierele NATO pot ameninţa securitatea sa, alimentând extremismul, terorismul, dar şi traficul de arme, droguri ş fiinţe umane.
ATACURI INFORMATICE
Conceptul prevede dezvoltarea capacităţii Alianţei de a „preveni şi detecta atacurile informatice. Documentul citează ca posibile surse forţele armate şi serviciile de informaţii externe, crima organizată, grupările teroriste sau extremiste.
SECURITATEA ENERGETICĂ
NATO vrea să contribuie la securitatea energetică, inclusiv prin apărare infrastructurilor energetice şi zonelor şi căilor de tranzit importante.
ALIANŢA PENTRU SECOLUL AL XXI-LEA
Liderii NATO se declară „hotărâţi să continue modernizarea Alianţei, pentru a putea face faţă provocărilor de securitate din secolul al XXI-lea” şi să îi „menţină eficienţa, ca alianţa politico-militară care a avut cel mai mult succes în lume”.