13.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialRadiografia clanurilor interlope de la Neamลฃ

Radiografia clanurilor interlope de la Neamลฃ

Asasinarea interlopului nemลฃean Gheorghiลฃฤƒ Cฤƒtฤƒlin Mararu, înmormântat ieri în oraลŸul Roznov a scos la ivealฤƒ atât complicitฤƒลฃile dintre clanurile mafiote, reprezentanลฃii autoritฤƒลฃilor locale ลŸi parlamentarii din zonฤƒ locali, cât ลŸi incompetenลฃa structurilor locale  ale serviciile secrete DGIPI ลŸi DGA, spun surse judiciare.

Începând cu anul 2001, în  judeลฃele Neamลฃ ลŸi IaลŸi  ลŸi-au impus influenลฃa patru clanuri interlope: Mararu ลŸi Mironescu, respectiv Cristodorescu ลŸi Rodideal. Potrivit unor surse judiciare din Piatra Neamลฃ, la început, clanurile au colaborat destul de bine. Tiberiu Cristodorescu, care se ocupa de cฤƒmฤƒtฤƒrie în IaลŸi ลŸi  Vasile Rodideal, un „racket” din Republica Moldova care coordona contrabanda pentru mai multe zone între care IaลŸi ลŸi Neamลฃ, erau chiar parteneri. Cei doi figurau ca administratori ai aceleiaลŸi firme din IaลŸi (Metro Holding) , iar fraลฃii Gheorghiลฃฤƒ Cฤƒtฤƒlin Mararu ลŸi Bogdan Anton Mararu (specializaลฃi în trafic de maลŸini furate, schimb valutar  ลŸi cฤƒmฤƒtฤƒrie) colaborau cu organizaลฃia lui Puiu Mironescu (specializat în taxe de protecลฃie ลŸi cฤƒmฤƒtฤƒrie).

Interlopii aveau protecลฃia asiguratฤƒ, inclusiv de la vârful Internelor, dupฤƒ cum susลฃin surse judiciare. Mulลฃi politicieni ai PSD, între care fostul deputat Iulian ลขocu, apelau la serviciile de intimidare ale acestor clanuri. De altfel, ลขocu a fost implicat într-un dosar penal de corupลฃie alฤƒturi de Rodideal ลŸi Gheorghiลฃฤƒ Mararu, de care însฤƒ a scฤƒpat graลฃie magistraลฃilor ieลŸeni. Un  ofiลฃer judiciarist (Filip Cezar) din Piatra Neamลฃ,  care în 2003 a îndrฤƒznit sฤƒ-l ancheteze pe Mararu a fost chemat în faลฃa blocului în care locuia ลŸi bฤƒtut bestial.

În aceste structuri, boxerul Cristian Chilat (aflat acum în arest pentru asasinarea lui Gheorghiลฃฤƒ Mararu) avea, la început,  rolul de  bodyguard al fraลฃilor Mararu sau de bฤƒtฤƒuลŸ – “intimidator”- incendiator, în funcลฃie de împrejurฤƒri. Ulterior, dupฤƒ ce ar fi fost turnat pentru deลฃinere ilegalฤƒ de armฤƒ, Chilat (zis Falฤƒu) ar fi întors armele împotriva fraลฃilor Mararu. În plus, Chilat ar fi participat la o incendiere (la ordinul fraลฃilor Mararu), dar a fost lฤƒsat în arest, spre deosebire de complicele sฤƒu care ar fi fost scฤƒpat, dupฤƒ cum susลฃin surse locale. Acestea ar fi fost motive suficiente pentru ca Falฤƒu sฤƒ adere la gruparea Mironescu- Cristodorescu ลŸi sฤƒ-ลŸi doreascฤƒ sฤƒ se rฤƒzbune.

Schimbarea protectorilor politici

Neînลฃelegerile dintre grupฤƒrile interlope – unele de naturฤƒ financiarฤƒ dar ลŸi suspiciunile cฤƒ s-au turnat reciproc în diverse dosare penale – s-au accentuat în 2005, când s-au schimbat “centrele de influenลฃฤƒ ลŸi de protecลฃie” ลŸi când  fiecare grupare ลŸi-a cฤƒutat noi protectori în PD ลŸi PNL (partide care au ajuns la guvernare în toamna lui 2004).  Cristodorescu s-a certat cu Rodideal  ลŸi se ameninลฃau cu moartea.

La fel gruparea fraลฃilor Mararu cu cea a lui Puiu (Dumitru) Mironescu. Grupฤƒrile ลŸi-au incendiat reciproc maลŸini ลŸi imobile, au organizat atentate, s-au luat chiar la bฤƒtaie. Puiu Mironescu a primit douฤƒ gloanลฃe în cap, dar a scฤƒpat cu viaลฃฤƒ. El ลŸi-a mutat baza în IaลŸi, asociindu-se cu Cristodorescu. Nici Cristodorescu nu a scฤƒpat: Rodideal a organizat un atentat – urma sฤƒ plaseze o bombฤƒ în maลŸina “duลŸmanului” prin intermediul unor ucigaลŸi plฤƒtiลฃi din Republica  Moldova – care a fost însฤƒ dejucat de DIICOT ลŸi SRI.

Pentru a-ลŸi întฤƒri „falanga“,  Rodideal s-a înrudit cu Mararu (pe care l-a nฤƒลŸit) ลŸi ลŸi-a stabilit “baza” în zona Neamลฃ. El a dispฤƒrut însฤƒ dupฤƒ ce a fost eliberat din arestul preventiv.  Surse judiciare spun cฤƒ s-ar ascunde prin Ucraina. De rฤƒzbunฤƒri n-au scฤƒpat nici magistraลฃii implicaลฃi în sprijinirea uneie dintre grupฤƒri. Spre exemplu, maลŸina judecฤƒtorului Cristian Catanฤƒ a fost incendiatฤƒ în 2005. Catanฤƒ a fost arestat preventiv în 2004  pentru corupลฃie.

Protecลฃie la nivel înalt?

Fraลฃii Mararu au scฤƒpat de multe dosare penale. Potrvit surselor locale, ei  invocau ca protectori nume grele precum generalii din Ministerul de Interne, Anghel Andreescu, Toma Zaharia ลŸi Gheorghe Plai, comisarul ลŸef  Gheorghiลฃฤƒ Porcariu (nevasta lui ar fi fost veriลŸoara fraลฃilor Mararu), Ion Ouatu (fost sef DGIPI Neamลฃ), Ion Pânzariu (ลŸef Investigaลฃii Fraude), dar ลŸi foลŸti judecฤƒtori ลŸi procurori. Ei au avut dosare penale pentru trafic de maลŸini furate, pentru contrabandฤƒ cu ลฃigฤƒri, pentru intimidarea unui lichidator judiciar. Doar într-un singur dosar Gheorghiลฃฤƒ Mararu a fost condamnat cu suspendare.

Cine este poliลฃistul ลžoric?

Aureliu ลžoric a ajuns ลŸef al IPJ Neamลฃ în 2005 (de la IaลŸi). Atunci, primarul Gheorghe ลžtefan-Pinalty i-a oferit o locuinลฃฤƒ în Piatra Neamลฃ, pe care ลžoric ar fi refuzat-o. Ar fi fost mult mai avantajos pentru el sฤƒ închirieze o casฤƒ deoarece chiria era plฤƒtitฤƒ de minister.  El ar fi închiriat casa de la Viorica Saon care însฤƒ ar fi cedat casa lui cฤƒmฤƒtarului  Gheorghiลฃฤƒ Mararu (de la care luase bani) astfel cฤƒ acesta a ajuns proprietarul imobilului.

Ulterior, ลžoric a primit teren de la primฤƒrie, construindu-ลŸi casa alฤƒturi de imobilul fraลฃilor Mararu. Curลฃile din spatele celor douฤƒ imobile se învecineazฤƒ cu grฤƒdina vilei lui Pinalty. Fraลฃii Mararu ar fi devenit apropiaลฃi atât de ลžoric, cât ลŸi de primarul Pinalty. Acum, inspectorii  de la MAI verificฤƒ atât relaลฃiile lui ลžoric cu fraลฃii Mararu, cât ลŸi tranzacลฃiile imobiliare încheiate la cabinetul notariลฃei ลžoric, soลฃia ลŸefului IPJ Neamลฃ. De asemenea, ANI a declanลŸat verificarea averii familiei ลžoric.

Sindicatrul poliลฃiลŸtilor s-a solidarizat cu ลžoric

Dupฤƒ ce Gheorghiลฃฤƒ Mararu a fost asasinat în  incinta “Cafee Latino” din Piatra Neamลฃ de cฤƒtre Chilat – Falฤƒu, iar secretarul de stat Dan Fฤƒtuloiu a cerut demiterea ลŸefului IPJ, ลžoric a ieลŸit cu declaraลฃii surprinzฤƒtoare: a luat apฤƒrarea fraลฃilor Mararu.

Cu ลžoric s-au solidarizat circa 1000 de poliลฃiลŸti – solidarizarea fiind organizatฤƒ de Cristian Sฤƒvescu  (fost coleg de Academie cu ลžoric), ลŸeful Serviciului Ordine Publicฤƒ din IPJ Neamลฃ. La mobilizarea pentru susลฃinere a contribui sindicatul poliลฃiลŸtilor, între care s-ar fi aflat ลŸi ลŸeful de sindicat, agentul Neculai Isache, vฤƒzut la mitingul poliลฃiลŸtilor de la Palatul Cotroceni. Un alt susลฃinฤƒtor al lui ลžoric este ลŸi Ion Pânzariu, ลŸeful la Serviciului  Investigaลฃii Fraude. Surse judiciare ne-au relatat cฤƒ Pânzariu a protejat afacerile fraลฃilor Mararu. Contactat telefonic, Pânzariu a negat, susลฃinând cฤƒ fraลฃii Mararu nu mai deลฃin firme, deci nu ar fi avut comnpetenลฃa sฤƒ-i ancheteze.  

Cu ce politicieni se laudau fraลฃii Mararu

Pentru a-ลŸi impresiona partenerii sau duลŸmanii, fraลฃii Gheorghiลฃฤƒ ลŸi Bogdan Mararu se lฤƒudau cฤƒ au relaลฃii apropiate cu Iulian ลขocu, fost deputat PSD , Culiลฃฤƒ Tฤƒrâลฃฤƒ (fost PSD acum UNPR) , deputatul Marius Rogin (PDL) , Toader Mocanu senator PDL, Ovidius Mฤƒrcutian senator PNL, etc.

Cele mai citite

Un atac rusesc asupra oraศ™ului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni ศ™i a rฤƒnit alศ›i 18

Cel puลฃin trei civili au fost uciลŸi ลŸi alลฃi 18 au fost rฤƒniลฃi รฎntr-un atac cu rachete ลŸi drone explozive ruseลŸti lansat asupra oraลŸului...

Bฤƒrbat gฤƒsit decedat รฎntr-un parc din Craiova. Poliศ›ia a deschis o anchetฤƒ

Un bฤƒrbat a fost gฤƒsit decedat, marศ›i dupฤƒ-amiazฤƒ, รฎn Parcul Mureศ™ din municipiul Craiova. Poliศ›ia a fost sesizatฤƒ ศ™i la faศ›a locului s-au deplasat...

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ