La finalul unei şedinţe maraton, membrii Cabinetului Boc au decis ca forma finală a Legii salarizării unitare să fie adoptată luni, după ce va fi negociată cu Fondul Monetar Internaţional. Va urma apoi transmiterea către Parlament în vederea angajării răspunderii, informează realitatea.net.
În cadrul şedinţei de guvern de miercuri seara, premierul Emil Boc a anunţat că Legea salarizării unitare va fi negociată cu FMI în zilele imediat următoare, joi şi vineri, urmând să fie aprobată luni de Guvern şi, ulterior, transmisă Parlamentului.
Însă intrarea în vigoarea a legii salarizării unice a fost amânată până în 2012. Potrivit unor surse parlamentare, premierul Emil Boc le-ar fi spus, totuşi, parlamentarilor Coaliţiei, că salariile tuturor categoriilor de bugetari vor creşte cu 15%, iar salariul minim va fi de 670 de lei.
De cealaltă parte, însă, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a evitat să ofere cifrele exacte privind creşterile salariale din sectorul bugetar şi nivelul salariului minim, invocând faptul că aceste cifre urmează să fie negociate cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
„Joi vom avea consultări cu partenerii externi pe această lege şi, în funcţie de aceste consultări, luni dimineaţa vom avea o discuţie finală pe Legea salarizării. Mâine se va trimite draftul partenerilor externi. Se negociază, aşa că nu aş putea să vă dau astăzi o valoare”, a declarat Botiş, la finalul şedinţei de guvern de miercuri, informează NewsIn.
Ministrul Muncii asigură, însă, că toţi salariaţii din sectorul public vor fi reîncadraţi pe funcţii de la 1 ianuarie 2011, pentru a fi eliminate astfel discrepanţele de salarizare care apar între persoane care exercită funcţii echivalente, dar în instituţii diferite.
„Se vor face reîncadrări pe funcţii, astfel încât fiecare persoană din sectorul bugetar va fi încadrată pe o funcţie şi va da o echivalare pentru toate funcţiile din fiecare minister. Practic, la muncă de acelaşi tip vor fi încadraţi pe aceeaşi funcţie şi va fi o salarizare legată direct de funcţia pe care o are acea persoană”, a mai spus Botiş.