13 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăRomânia versus atacul chimic din spatele dezinfecției anti Covid!

România versus atacul chimic din spatele dezinfecției anti Covid!

Solicitând la maxim resursa achizițiilor publice, primăriile au atacat coronavirusul în mediul său de manifestare în special cu produse chimice, fără a-și face mari probleme în legătură cu eficiența substanțelor folosite și cu repercusiunile acțiunilor acestora asupra mediului și sănătății populației.

Așa se face că, luând act de atacul chimic lansat în disperare în spațiul public, Biroul pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății s-a văzut nevoit să recomande pe pagina de Facebook folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor în aglomerările urbane, avertizând oficial asupra faptului că, în acest moment și pe baza cunoștințelor științifice disponibile, nu poate fi certificată eficacitatea igienizării străzilor și a pavajului extern cu produse chimice dezinfectante sau sanitare, în privința folosirea hipocloritului, existând chiar informații contradictorii.

”Se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli. În acest moment și pe baza cunoștințelor științifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare. Există informații contradictorii privind utilizarea hipocloritului și capacitatea sa de a distruge virusul de pe suprafețe externe (drumuri) și din aer. China a utilizat substanțe chimice la scară largă pe străzi, înainte de constatarea scăderii efective a cazurilor de contagiune. Totuși, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China (CCDC) a avertizat că „nu trebuie să stropim în mod repetat, cu dezinfectanți, suprafețele externe, precum străzile, piețele, spațiile verzi, deoarece s-ar putea ajunge la poluarea mediului”. Hipocloritului de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele și trihalometani, dar și alte substanțe cancerigene. Prin urmare, aceste produse nu ar trebui folosite în mod frecvent pentru dezinfectarea străzilor, ci doar o dată, sau în mod excepțional, evitând expunerea populației în timpul aplicării”, suna punerea în temă a OMS.

Lipsa de certificare, luată doar cu titlul de recomandare

Angajate deja în procesele de achiziție și chiar de igienizare, administrațiile locale au ignorat sau au luat cu titlul de recomandare precizările OMS. În București, Craiova, Slobozia și alte localități din România scările de blocuri au fost dezinfectate cu substanțe chimice cu efect potențial periculos asupra populației și mediului, pornindu-se la avize oferite produselor pentru folosirea acestora în situații specifice, precum a fost pesta porcină.

În sectorul 6 al Capitalei, străzile au fost spălate cu hipoclorit cancerigen, în concentratie de 5%, iar pentru scările de bloc s-a folosit un dezinfectant pe bază de peroxid de hidrogen. Aceeași rețetă a fost folosită și de Primăria sectorului 4, parțial și de administrația din sectorul 3, cetățenilor domiciliați în sectorul 2 fiindu-le șpreiate scările de bloc, pereții și ușile apartamentelor cu Aldezine, un dezinfectant produs de Compania Pasteur Filiala Filipesti.

Tot Aldezine a fost împrăștiat în blocurile de apartamente și în orașe precum Craiova și Slobozia, autoritățile ignorând faptul că substanța nu avea certificare TP2 – spații publice, unități sanitare, laboratoare și mijloace de transport.

Aldezine, bomba chimică cu glutaraldehidă

Aldezin, substanța care se află în prezent în centrul scandalului public privind dezinfectarea blocurilor de locuințe, este un dezinfectant profesional concentrat pe bază de glutaraldehidă, cu acțiune bactericidă, virulicidă și fungicidă avizat pentru utilizare în domeniul veterinar (categoria TP3) și în industria alimentară și de preparare a furajelor (categoria TP4). Este recomandat pentru dezinfectarea suprafețelor,  utilajelor, adăposturilor, abatoarelor, piețelor agroalimentare și a recipientelor destinate transportului și depozitării produselor alimentare.

După cum au afirmat chiar producătorii produsului, Aldezin a fost avizat pentru utilizare în spațiile publice cu trafic uman doar până în 2016, certificarea nefind ulterior reînnoită pentru această categorie, compania alegând să se concentreze exclusiv pe domeniul veterinar. Pe fondul deficitului de dezinfectanți din România în această perioadaă, compania a decis solicitarea reavizării Aldezin pentru utilizare TP2 (dezinfectarea suprafețelor, materialelor, echipamentelor și mobilierului, în afara domeniului medical), susținând faptul că produsul a fost  testat și confirmat de un ”laborator internațional independent, acreditat de către autoritățile competente”, ca fiind eficient, în formularea adecvată, împotriva Coronavirusurilor umane cunoscute.

Producătorul avertiza, însă, asupra faptului că, atenție, ”în prezent, Aldezin este comercializat pentru categoriile de utilizare TP3 și TP4 descrise mai sus (domeniul veterinar și în industria alimentară și de preparare a furajelor), cu respectarea tuturor normativelor în vigoare și însotit de toate specificațiile și documentațiile tehnice prevăzute de lege”, Compania Pasteur precizând că ”majoritatea produselor dezinfectante, atât casnice, cât și profesionale, inclusiv Aldezin și hipocloritul de sodiu, sunt produse chimice cu potențial toxic și iritativ, dacă nu sunt utilizate respectând măsurile de siguranță si protecție adecvate.”

Rezervele producătorilor, ce se pot citi printre rândurile propriilor comunicate, au fost confirmate chiar de către semnalele reprezentanților autorităților, săptămâna trecută, un specialist în microbiologie din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică certificând în presă faptul că glutaraldehida conținută de Aldezin este un compus extrem de periculos pentru oameni în concentrația utilizată în componența diverselor biocide: ”În toate manualele de chimie găsim că expunerea la glutaraldehidă determină iritația traheei și a plămânilor, dificultăți în respirație și crize de astm, dermatită alergică, iritaţie nazală, strănut, tuse, conjunctivită și senzație de arsură a ochilor. (…) În țările civilizate utilizarea glutaraldehidei a fost restrânsă şi se folosesc dezinfectanți de nivel înalt ce conțin substanțe active mai blânde, prietenoase pentru om și mediu, dar foarte eficiente pe microbi. Sunt produse pe eticheta cărora chiar este specificat faptul că nu conțin aldehide.”

Autorizarea Aldezin, expirată din 2010!

Povestea țesută în comunicate de către rerezentanții Companiei Pasteur, menită a-i prezenta pe aceștia ca niște operatori de bună credință, nu pare a fi, conform scriptelor oficiale, deloc adevărată.

În Nomenclatorul de produse al Institutului pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de uz Veterinar, ICBMV, după cum se poate observa și din imaginea de mai jos, avizele substanței, chiar și pentru perioada invocată de producători, adică anul 2016, nefiind, lipsesc. Conform Nomenclatorului, autorizație de utilizare a Aldezinului este în prezent expirată, ultimul an în care aceasta a fost eliberată fiind 2005. Cu alte cuvinte, potrivit Institutului pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de uz Veterinar, din 2010, cam tot ceea ce a însemnat producție, comercializare și utilizare de Aldezin s-a făcut pe burtă, ignorându-se cu bună știință prevederile legale.

La Craiova și Slobozia, cine a fugit de coronavirus a dat de glutaraldehidă!

Cele mai sonore reacții la folosirea Aldezinului pentru dezinfectarea blocurilor au venit de la Craiova și Slobozia, orașe în care autoritățile au pretextat autorizări sanitare controversate și certificări medicale pe care, iată, chiar producătorii produsului le-au negat.

În municipiul Slobozia, Primăria a anulat operațiunile de dezinfectare a blocurilor cu AQUA ZIX , un biocid bazat pe peroxid de hidrogen, pretextând că acesta nu întrunește condițiile necesare, făcând parte din grupa principală de toxicitate, și au reluat procedurile cu Aldezinul care mai fusese utilizat în trecut ca agent de combatere a gripei porcine.

La Craiova, 500 de scări de bloc au fost dezinfectate cu „Aldezin”, administrația locală folosindu-se de aprobarea Direcţia de Sănătate Publică Dolj, după ce angajaţii instituţiei au aprobat folosirea unui biocid pentru dezinfecţia scărilor de bloc, desi substanţa nu trebuia folosită în spaţiile locuite. Invocându-se o eroare a medicului specialist care a formulat răspunsul adresat cererii de avizare a administrației locale, Direcția de Sănătate Publică a retras ulterior avizul, anunțând faptul că biocidele care pot fi utilizate în scop de dezinfectare sunt precizate în registrul național al biocidelor, care poate fi accesat online și în care se precizează modul de acțiune si indicația la care pot fi utilizate, Aldezinul utilizat de primărie neavând indicație pentru dezinfecția scărilor de bloc

Ca umare, în data de 8 aprilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova comunica faptul că, la nivelul instituției, a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 Cod penal, cercetările desfăşurându-se ”in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate, în conţinutul actului de sesizare reținându-se faptul că funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Dolj, au eliberat acordul de utilizare a biocidului ALDEZIN societăţii Salubritate Craiova SA care a procedat la dezinfecţia a peste 500 a scări de bloc din mun. Craiova, ulterior constatându-se că produsul folosit este un biocid cu efect bactericid.

Cele mai citite

Barcelona vizează patru atacanți! Transferul salvator al iernii?

Catalanii sunt în căutarea unei soluții ofensive pentru flancul stâng, iar nume mari precum Luis Diaz și Rafa Leao sunt pe lista priorităților. Barcelona, în...

Aderarea României la Schengen: Oportunitate majoră pentru turismul de incoming

Turismul este o sursă vitală pentru redresarea economică, alături de fondurile europene, agricultură și banii trimiși de cei din diaspora Aderarea completă a României la...

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă