-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăGDPRSIDA, bomba cu ceas a dependenţei de droguri

SIDA, bomba cu ceas a dependenţei de droguri

În timp ce Ministerul Sănătăţii lucrează de zor la proiecte, tot mai multe prostituate şi toxicomani ajung să fie infectaţi cu boli grave.

Pericolul de izbucnire a infecţiilor cu HIV/SIDA în România este aproape iminent, în condiţiile în care rata transmiterii virusului a crescut de trei ori în rândul toxicomanilor, în ultimul an, după cum arată un raport al Agenţiei Na­ţionale Antidrog. Experţii avertizează că mulţi dintre toxicomani provin din rândul prostituatelor, unele obligate de clienţi să facă sex neprotejat. Ministerul Sănă­tă­ţii cunoaşte situaţia, însă de când a apărut în revista „Time” un articol privind ris­curile declanşării unei epidemii la noi în ţară, este într-o continuă căutare de soluţii. Ministerul nu a numit nici un responsabil cu politicile de prevenţie în a­cest domeniu şi nici nu a alocat bani pentru a susţine programele de schimburi de seringi, de care s-au ocupat până acum ONG-urile. 

MS: Degeaba cumpărăm seringi, nu are cine să le distribuie

În Bucureşti, unde există aproape 9.000 de consumatori de heroină injectabilă, mai funcţio­nea­ză doar trei centre de schimburi de seringi, însă, din lipsă de finan­ţare, activitatea lor  a fost plină de sincope în ultimul an. Mai mult, 80% din farmacii refuză să vân­dă seringi toxicomanilor. „De teamă să nu se umple de drogaţi la uşa lor”, precizează Valentin Simionov, director executiv al Romanian Harm Reduction Network. Acest comportament al farmaciştilor nu face de­ cât să crească riscul răspândirii infecţiilor cu virusul HIV ori cu virusurile hepatice B şi C. Acelaşi raport arată că prevalenţa de virus hepatic C în rândul consumatorilor de heroină atinge 80%. În tot acest timp, Ministerul Sănătăţii lucrează la proiecte, dar uită să le implementeze. „Nu ştim încă bugetul şi, în lipsa lui nu putem vorbi despre programe de prevenţie. În plus, degeaba ne vom ocupa noi de achiziţionarea de seringi, deoarece trebuie găsite soluţii şi la nivel juridic privind distribuirea lor. Din păcate, nu avem cadrul legal pentru a finanţa ONG-urile”, a precizat Oana Grigore, director de comunicare la Ministerul Sănătăţii.

Jumătate din prostituate se injectează

Pe lângă folosirea în comun a seringilor, un alt factor care a dus la răspândirea infecţiei este sexul ne­protejat practicat de unele pros­tituate dependente de heroină. „În Bucureşti, jumătate din pros­tituate se injectează. Pentru o bilă de heroină sau pentru 5 lei în plus fac şi sex neprotejat”, spune Valentin Simionov. Mai mult, nu doar consumatorii sau dealerii de droguri întreţin raporturi sexuale neprotejate, ci şi cei din populaţia normală, „cu soţii şi copii acasă”, spun specialiştii. Nu în ultimul rând, a crescut consumul de droguri legale (etnobotanicele). „Unele dintre acestea se diluea­ză cu apă şi se injectează. Cum efectul durează puţin, numărul de injectări este mare, iar igiena scade. Aşadar, avem toate premisele unui val epidemic de HIV/SIDA”, consideră Simionov.

Statul bagă oameni în puşcărie în loc să investească în prevenţie

Eugen Hriscu, director executiv al Alianţei pentru Lupta Împotriva  Toxicomaniilor, susţine că este vorba de un semnal de alarmă de care România nu ţine cont. „Creş­­terea numărului de infecţii cu HIV este rezultatul politicilor proaste de sănătate pe care le gândeşte statul. În loc să investească în prevenire şi educaţie, bagă consumatori în puşcărie. Tratamentul unui toxicoman costă între 300 şi 600 de lei pe lună. Ca să îl ţină în puşcărie îi trebuie de patru ori mai mult”, spune specialistul.    

În Bucureşti, o doză de heroină costă 50 de lei, iar un gram de cannabis, 60 de lei. Este îngrijorător cât de mare este accesibilitatea la drogurile injec­tabile, iar statul face mai multe capturi de iarbă decât de heroină.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă