16.2 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Stilist al părului

Stilist al părului

Pentru a deveni hair stylist este nevoie, în primul rând, să aveţi simţul estetic dezvoltat. Pe lângă tehnicile care pot fi învăţate în diferite şcoli sau academii specializate, talentul este principala motivaţie a unui hair stylist. Cosmina Kelemen, make-up artist şi hair stylist consideră că pe lângă ambiţia de a deveni un hair stylist cunoscut, mai este nevoie de multă voinţă, imaginaţie şi un gram de talent. „Mai mult, un hair stylist va trebui să fie mereu la curent cu noutăţile, cu cele mai recente tunsori sau culori, dar trebuie să aibă «un ochi» şi o pasiune pentru tot ceea ce ţine de «frumos»”, explică Kelemen.

Pe lângă asta, Luminiţa Dumitru, technical manager în cadrul Academiei Top Line, susţine că mai sunt necesare şi cunoştinţe temeinice de la colorimetrie până la brandurile exclusiviste, care lucrează doar în domeniul profesional. „Înainte de toate, hair stylist-ul trebuie să deţină abilităţi excelente de comunicare, să-i placă să discute cu oamenii, să aibă un puternic simţ estetic; toate acestea îl pot ajuta să îşi descopere, de fiecare dată, clientul şi obiectivul lui de frumuseţe”, completează Dumitru.

Îndatoriri

Profesia de hair stylist oferă practicantului atât dezavantaje, cât şi avantaje, care pot veni în sprijinul luării unei decizii de a profesa. „Unul dintre avantaje ar fi concurenţa mică, dar, pe lângă acest plus, apare şi dezavantajul principal: în acest domeniu, nu există noţiunea de mediocru”, consideră Cosmina Kelemen. Mai mult, Luminiţa Dumitru adaugă faptul că avantajele sunt multiple, pentru că este o profesie care se apropie de artă, permite să te joci cu reflexe, forme şi oferă ocazia de a fi de fiecare dată altfel în funcţie de clienţi.

Spre deosebire de un frizer, un hair stylist nu se ocupă doar cu tunsul şi bărbieritul. Activitatea sa este mult mai complexă, dat fiind că şi nevoile şi cerinţele clienţilor sunt mult mai exigente. „Hair stylist-ul improvizează, te învaţă, te îndrumă, te sfătuieşte, vine cu tunsori şi perspective noi, în materie de frizuri, culoare şi coafuri”, precizează Cosmina Kelemen.

În plus, Luminiţa Dumitru vede că principala îndatorire a unui hair stylist este cea de a face fericit clientul. „Cu alte cuvinte întâmpină cu un zâmbet clientul, îi descoperă necesităţile şi propriile dorinţe privind părul său, se foloseşte de toate cunoştinţele şi de cele mai bune produse şi încearcă să îi fie alături spunându-i ce tunsoare, ce culoare i se potriveşte în funcţie de personalitatea şi obiectivul său de frumuseţe”, exemplifică Dumitru.

Formare profesională

Calificarea propriu-zisă de hair stylist este oferită de şcoli profesionale sau saloane care oferă cursuri de formare în domeniu. De asemenea, pentru specializare, poate fi urmată o pregătire la o academie din afara ţării. Cosmina Kelemen recomandă ca principiile de bază ale acestei profesii să fie învăţate şi aprofundate în perioada de ucenicie dintr-un salon, cât şi la seminarii care abordează aceste subiecte. 

 

Sfaturi

1. Informaţi-vă despre ultimele trenduri în materie de tunsori.

2. Studiaţi toate tehnicile de tuns.

3. Urmăriţi ultimele culori şi tehnici de aplicare lansate pe piaţă.

4. Păstraţi-vă o înfăţişare plăcută.

5. Dezvoltaţi-vă abilitatea de a asculta ceea ce clienţii îşi doresc.

6. Dezvoltaţi-vă abilitatea de a determina un client ce i se potriveşte.

7. Creaţi-vă un portofoliu cu tunsorile pe care le-aţi realizat.

8. Participaţi la evenimente în cadrul cărora sunt demonstraţii de hair styling.

Sursa: www.mommyempire.com

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Impactul majorării salariului minim brut la 4.050 lei: costuri suplimentare de câteva miliarde pentru companii

Clever News Center a realizat o analiză detaliată a proiectului de hotărâre de guvern propus de Ministerul Muncii pentru creșterea salariului minim brut la...

Revenire spectaculoasă a lui Real Madrid pe teren propriu cu Borussia Dortmund: 5-2(0-2)

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 5-2, după ce a fost condusă cu 2-0, marţi seara, pe Stadionul...

Fondul European de Investiţii sprijină IMM-urile românești cu garanții de 477,7 milioane de euro

Fondul European de Investiții (FEI), parte a Grupului Băncii Europene de Investiții, a încheiat parteneriate cu șapte bănci din România – UniCredit Bank, Alpha...
Ultima oră
Pe aceeași temă