Deşi au vârste extrem de fragede, mânuiesc injecţiile ca nişte doctori cu experienţă, pentru că au nevoie de mai multe doze de insulină zilnic.
Zeci de persoane şi-au testat gratuit ieri dimineaţă glicemia într-unul din mall-urile din judeţul Constanţa. „Doctori” au fost chiar copiii cu diabet. Ioana Dincă a fost diagnosticată în septembrie 2007. Acum are 12 ani şi este deja expertă în mânuirea seringilor cu care este nevoită să se injecteze zi de zi. Adolescenta spune că a descoperit că suferă de diabet în urmă cu trei ani. Totul a început cu nişte stări de vomă. Se simţea rău, iar părinţii au dus-o la spital, unde medicii le-au spus de ce suferă. De atunci face insulină de patru ori pe zi. Uneori o ajută părinţii, alteori se descurcă singură. Fetiţa spune că diabetul nu este o boală chiar atât de gravă pe cât afirmă unii. „Dacă ai grijă de tine, nu ţi se poate întâmpla nimic rău”, mărturiseşte ea. Ca orice tânără de vârsta ei, Ioana îşi vede de şcoală, iar în timpul liber merge la antrenamentele de volei şi dans. A ales să facă această demonstraţie în faţa celor interesaţi să afle cât au glicemia pentru că nimeni în afară de ei nu poate şti mai bine ce înseamnă diabetul zaharat.
Tot mai multe cazuri
Preşedintele Asociaţiei „Sweet Land” din Constanţa, Liliana Moldoveanu spune că la ora actuală în judeţul Constanţa avem 55 de copii bolnavi de diabet. „Din păcate, cifra lor este în continuă creştere”, a precizat ea. Dacă în anul 2001 aveam numai zece copii diagnosticaţi cu diabet, în 2010 s-a ajuns la peste 50. Ea este de părere că numai in echipă şi cu suportul medicilor, asistenţilor şi al psihologilor se poate trece peste dificultăţile întâmpinate de bolnavi. Mai mult decât atât, „acceptarea afecţiunii presupune pentru unii dintre noi un timp mai lung, aşa că, prin proiectele noastre încercăm să scurtăm drumul. Doar aşa pot trece mai uşor peste greutăţi”, a mai spus Liliana Moldoveanu.