Analiza ofertei de pe piaţa rezidenţială, la nivel naţional, realizată de www.imobiliare.ro, arată că apartamentele mari cu trei şi patru camere au ajuns să reprezinte jumătate din această ofertă, iar procentul este în creştere. Tendinţa se manifestă în special în oraşele mari şi se reflectă în preţ. Raportat la metrul pătrat, apartamentele mari sunt din ce în ce mai ieftine, în comparaţie cu cele mici.
Deşi ponderea cea mai mare din total este a apartamentelor de două camere (39,1%), ponderile însumate pentru apartamentele mari (de minim 3 camere) este de 44,8%. Tendinţa este mai accentuată în Capitală, unde ponderea apartamentelor mari este de 53,4% din ofertă. Cele mai multe apartamente scoase la vânzare în Bucureşti sunt cele cu trei camere care reprezintă 37,1%, faţă de 34,9% cât reprezintă ponderea apartamentelor cu două camere.
La începutul anului anunţam că cererea cea mai mare era pentru spaţii mici (garsoniere şi apartamente de două camere), unii dintre dezvoltatori procedând la transformări ale apartamentelor mari în spaţii mai mici sau ale apartamentelor de două camere de dimensiuni mai mari în apartamente de 3 camere. Costurile la întreţinere sunt şi ele un argument pentru ca apartamentele mari să se vândă mai greu şi să rămână în ofertă iar pentru cei care au apartamente vechi să le schimbe/vândă pentru locuinţe mai mici.
Tendinţa se reflectă şi în preţ
Conform Indicelui imobiliare.ro, apartamentele mari sunt cele care au suferit cea mai mare scădere de preţ în primele 9 luni ale anului.
În Capitală, în primele 9 luni ale anului, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu patru camere: 13,8%, iar cel mai puţin cele cu două camere, categoria pentru care există cea mai mare cerere: 9,5%
De altfel, în toate cele şase mari oraşe analizate, preţul cerut pe metrul pătrat util pentru apartamentele cu una şi două camere este considerabil mai mare decât preţul solicitat pentru apartamentele cu trei şi patru camere. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru ultima lună analizată indică faptul că în Bucureşti (1.216 euro/mp), Constanţa (980 euro/mp), Iaşi (932 euro/mp) şi Timişoara (908 euro/mp) cele mai scumpe sunt garsonierele, în timp ce apartamentele cu două camere conduc topul în Braşov (922 euro/mp) şi în Cluj-Napoca (1.052 euro/mp)
Orientarea spre apartamente mici este specifică perioadelor de criză şi se reflectă şi în domeniul construcţiei de apartamente noi, unde asistăm la dezvoltare unor proiecte imobiliare cu apartamente mici sau chiar la recompartimentări.