4.4 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialAngajaţii ArcelorMittal Galaţi, trimişi în şomaj tehnic pentru 15 zile

Angajaţii ArcelorMittal Galaţi, trimişi în şomaj tehnic pentru 15 zile

Cei aproape 9.000 de angajaţi ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi vor intra, pe rând în şomaj tehnic, pentru o perioadă de cel mult 15 zile, după ce îşi vor lichida zilele de concediu de odihnă rămase pentru anul în curs, urmând să primească, în această perioadă, 85 la sută din salariu, potrivit Mediafax.

Conducerea ArcelorMittal Galaţi a informat sindicatele că timpul de lucru va fi redus cu 20 de zile lucrătoare, ca urmare a diminuării producţiei. „După anunţul referitor la oprirea temporară a unui furnal, ArcelorMittal Galaţi a avut o întâlnire cu partenerii sociali pentru a defini condiţiile de lucru din această perioadă. Reducerea producţiei înseamnă şi o diminuare a timpului de lucru cu 20 de zile lucrătoare, iar concluzia întâlnirii a fost că în combinat se va aplica şomajul tehnic”, a spus Dorian Dumitrescu, country communicator al ArcelorMittal Galaţi.

Potrivit acestuia, angajaţilor li se va acorda, mai întâi, concediul de odihnă neefectuat, iar apoi vor intra în şomaj tehnic pentru o perioadă de maximum 15 zile, până la finalul lunii decembrie.”În ianuarie, dacă perioada de 20 de zile nu a fost completată, vor primi concediu de odihnă pe 2011, pentru diferenţă”, a mai spus Dorian Dumitrescu.

Deciziile impuse de către conducerea ArcelorMittal Galaţi prevăd ca în perioada de şomaj tehnic muncitorii şi maiştrii să primească 85 la sută din salariu şi să le fie plătit sporul de vechime, în vreme ce personalul TESA va primi în această perioadă doar 75 de procente din salariu şi se va achita, şi în acest caz, sporul de vechime.

Sindicaliştii care au luat parte la discuţiile cu administraţia ArcelorMittal Galaţi au spus că sunt nemulţumiţi de decizia luată de către conducere întrucât aceasta afectează grav drepturile salariale ale muncitorilor şi nu se justifică din punct de vedere economic, social şi tehnic.

Preşedintele sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi, Gheorghe Tiber, a declarat, marţi, că, din informaţiile pe care le are, combinatul de la Galaţi a realizat deja planul de producţie de 2,2 milioane de tone de oţel lichid pe anul 2010, iar aceste măsuri se justifică doar prin faptul că s-ar pregăti, în următoarea perioadă, oprirea integrală a fluxului cald (furnale şi oţelării).

„Măsura adoptată în mod unilateral de către administraţia ArcelorMittal Galaţi cu privire la trimiterea salariaţilor în maximum 15 zile de şomaj tehnic în perioada noiembrie – decembrie este una abuzivă şi nedreaptă, motiv pentru care recomandăm tuturor membrilor să nu semneze nicio hârtie prin care să fie de acord să plece în şomaj tehnic”, a declarat Gheorghe Tiber, care a precizat că sindicatul stă la dispoziţia membrilor săi în vederea organizării unor proteste la poarta combinatului sau în interiorul unităţii.

La rândul lor, reprezentanţii FSS Metarom, cea mai importantă structură sindicală de pe platforma siderurgică gălăţeană, au spus că nu sunt de acord nici cu şomajul tehnic, nici cu impunerea concediilor forţate, menţionând că este vorba despre o decizie unilaterală a administraţiei, iar sindicatelor le rămâne doar să îşi informeze membrii în legătură cu acest lucru şi să îi consulte privind acţiunile viitoare.

În 4 noiembrie, ArcelorMittal Galaţi a anunţat oficial că urmează să închidă unul dintre cele două furnale aflate acum în funcţiune, începând din 19 noiembrie. Combinatul va opera astfel în perioada următoare cu un singur furnal.

Afacerile combinatului s-au înjumătăţit anul trecut, de la 7,17 miliarde lei la 3,58 miliarde lei, iar compania a trecut pe pierderi, cu un rezultat negativ de 1,4 miliarde lei, de la profitul net de 604,8 milioane lei din 2008.

Proprietarul companiei, grupul siderurgic ArcelorMittal, mai deţine în România trei combinate siderurgice, la Roman, Iaşi şi Hunedoara, la care se adaugă operatorul portuar Romportmet Galaţi şi firma ArcelorMittal Construction România.

Cele mai citite

Vladimir Putin cere cooperarea Chinei în domeniul inteligenței artificiale

Exporturile de microcipuri către Rusia au fost suspendate de principalii producători globali Președintele rus Vladimir Putin a cerut Guvernului și Sberbank, principala instituție financiară care...

Profesor de economie: „Taxa pe stâlp”, o măsură nocivă, disperată și fără viziune economică

Cristian Păun a explicat că această taxă va avea un impact economic negativ, afectând investițiile, industrializarea și echilibrul balanței comerciale a României Profesorul de economie,...

Datoria guvernamentală a atins 931 miliarde lei

Creșterea datoriei publice se reflectă în majorarea procentului din PIB, cu o creștere semnificativă a împrumuturilor pe termen mediu și lung. Conform datelor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă