Din numărul total al revoluţionarilor, 65% beneficiază de indemnizaţii potrivit prevederilor Legii Recunoştinţei. În acest an, suma totală alocată de la bugetul asigurărilor sociale pentru indemnizaţiile revoluţionarilor este de aproape 69 milioane de euro.
Indemnizaţia medie lunară încasată de un revoluţionar este de 1.770 lei, potrivit datelor comuncate de Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluţionarilor (SSPR). Din totalul celor 21.053 de revoluţionari cărora li s-au reverificat dosarele în baza Legii Recunoştinţei, doar 13.696 persoane „au decizii în plată la casele de pensii”, adică 65% din total.
Secretarul de Stat SSPR, George Costin susţine însă că acesta e deocamdată numărul maxim de beneficiari de indemnizaţi, iar faptul că aceştia au decizii de plată la casele de pensii nu înseamnă că şi încasează indemnizaţia.
Doar 32 de mari muţilaţi în Revoluţie
„Total deciziilor în plata pentru indmenizaţii aflate la casele de pensii este de 13.696 . Însă, potrivit Legii Recunoştinţei,cei care au decizii de plată, ca să poată încasa indemnizaţia lunară trebuie să facă dovadă că veniturile sale salariale lunare sunt sub nivelul salariul mediu brut pe economie indexat cu coeficientul 1,1. Din datele pe care le avem în special cei care au titlul de luptător cu merite deosebite încaseaza sporadic sau deloc indemnizaţiile. Deci, cifra de 13.696 este un maximum al beneficiarilor, in realitate, numărul beneficiarilor este mai mic. Presupunând că toate aceste persoane cărora casele de pensii locale le-au emis decizii de plată a îndemnizaţiilor, ar încasa suma lunară totală prevazută de Legea 341/2004, efortul financiar la nivel de an nu depăşeste procentul de 0,03% din PIB”, ne-a declarat George Costin.
Potrivit bazei de date a SSPR, în luna septembrie aveau decizii de plată a indemnizaţiilor : 2059 de urmaşi erou martir; 2226 de răniţi (din care 32- mari mutilaţi); 588 de reţinuţi; 169 de răniţi şi reţinuţi şi 8.654 luptători cu merite deosebite.
Luând în calcul numărul celor cu indemnizaţiile „la plată” şi valoarea medie a indemnizaţiei rezultă că în acest an, de la bugetul asigurărilor sociale se plătesc indemnizaţii pentru revoluţionari care vor totaliza circa 228 milioane lei (69 milioane euro)
Revoluţionarii, îndemnaţi să-şi caute de muncă
Potrivit legii, cei care solicită indemnizaţii de la casele de pensii trebuie să depună semestrial o declaraţie tipizată din care să rezulte că nu au venituri salariale care să depăşească salariul mediu brut pe economie indexat cu 1,1, dar şi că şi-au căutat în perioada anterioară un loc de muncă. O prevedere trecută în declaraţia tipizată aminteşte solicitanţilor că au obligaţia să-şi caute un loc de muncă. Evidenţele caselor de pensii sunt actualizate lunar şi se verifică veniturile salariale ale solicitanţilor la societăţile unde eventual lucrează.
Indemnizaţia acordată revoluţionarilor cărora li s-au reverificat dosarele în baza Legii Recunoştinţei (legea 341 din 2004) este calculată în raport cu salariul mediu brut pe economie. La calcularea indemnizaţiei se ia în calcul salariul mediu brut (utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata) căruia i se aplică un coeficient de multiplicare care variază de la 0,5 pentru urmaşii de eroi martiri până la 2, pentru luptătorii răniţi-mari mutilaţi. Astfel, în primele şase luni ale acestui an s-a luat în calcul salariul mediu brut lunar de 1.836 lei, după care s-a aplicat o reducere de 15% după apariţia ordonanţei pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
În luna iunie 2010 a expirat termenul de preschimbare a dosareor de revoluţionar, iar SSPR a contabilizat un număr de 21.053 reverificări. Astfel, numărul revoluţionarilor a scăzut cu aproape o treime faţă de cifra dinaintea apariţiei Legii Recunoştinţei. O parte au decedat şi alte câteva mii nu au mai depus cereri de verificare a actelor de la dosar.