6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialBulgaria îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu Nabucco

Bulgaria îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu Nabucco

Ministrul bulgar al economiei, Traicio Traikov, şi-a exprimat îngrijorarea profundă în legătură cu viitorul proiectului de gazoduct Nabucco, relatează Sofia News Agency, potrivit NewsIn.

„Bulgaria este îngrijorată profund de întârzierile în execuţia proiectului european Nabucco”, a spus Traikov la cea de a şaptea ediţia de Forumului Economic de la Viena. El a subliniat că Bulgaria este extrem de interesată de realizarea Nabucco, în condiţiile în care, în prezent, ţara balcanică depinde în proporţie de 100% de o singură sursă de gaz natural, adică Rusia.

Deşi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu Nabucco, Traikov a vorbit favorabil despre South Stream, proiectul rus considerat un concurent al celui european. Traikov a explicat că Bulgaria susţine South Stream pentru că oferă o diverisificare a rutelor de livrare a gazului natural rus către Europa.

Declaraţia sa intervine înainte de vizita premierului rus Vladimir Putin la Sofia, ce va avea loc în 13 noiembrie, când Bulgaria şi Rusia ar urma să facă noi progrese în discuţiile privind construirea sectorului bulgar al South Stream.

Gazoductul South Stream ar urma să fie gata până în 2015. Construcţia ar urma să coste între 19 miliarde şi 24 miliarde de euro. South Stream va transporta 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică 35% din exporturile totale anuale ale Rusiei către Europa.

Construcţia South Stream va începe lângă Novorosisk, pe litoralul Mării Negre, şi va ajunge până la Varna, pe coasta bulgară, secţiunea submarină a conductei urmând să aibă o lungime de 900 de kilometri. În Bulgaria, gazoductul se va ramifica în două – o ramificaţie spre Grecia şi sudul Italiei, iar o alta spre Austria şi nordul Italiei, prin Serbia, Croaţia şi Slovenia.

Proiectul Nabucco, ce va aduce gaz de la Marea Caspică spre Europa prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Ungaria şi România, este susţinut de UE şi SUA, iar primele livrări ar urma să înceapă în 2015. Capacitatea sa va fi de 31 miliarde metri cubi pe an, iar costul este evaluat la 7,9 miliarde de euro. În proiect participă germanul RWE, austriacul OMV, Transgaz, Bulgargaz şi MOL.

Cele mai citite

Optimizarea Igienei cu Produse Profesionale: Tork, Lucart și Kiehl

Într-o lume în continuă schimbare, standardele de igienă joacă un rol esențial în asigurarea sănătății și siguranței atât acasă, cât și în mediile de...

Cardul polonez și viitorul: noi oportunități și provocări în contextul unei societăți în schimbare

Pole Card, care acordă deținătorilor săi o serie de privilegii în Polonia, a fost mult timp subiectul unor discuții și analize. Impactul său asupra...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă