Buticarul liceului, crezând că suntem concurenţa, m-a ameninţat şi bătut, ca să nu-i fur din clienţii elevi. Acesta a precizat în mai multe rânduri că nimeni nu-i poate veni de hac, deşi desfăşoară activităţi ilegale, că el face legea la Fundulea, deoarece e finul deputatului PDL Stelian Fuia, că directoarea e tot PDL-istă şi că el e cel care l-a pus pe primar la alegerile din 2008. Directoarele liceului m-au avertizat că nu depinde de ele ce se vinde elevilor, deoarece buticarii „au relaţii la primărie”.
RL: Patronul uneia dintre cele două dughene a venit la maşina noastră, parcată în faţa liceului, a ciocănit în geam şi mi-a făcut semn să ies afară:
Eu sunt patronul la buticul din spate. Am înţeles că vrei să intri pe-aici să-ţi deschizi nu ştiu ce. Ia-ţi bagajul şi du-te. Ia-o mărunt şi uită liceul ăsta. Nu te bagi peste noi să vii să ne iei cârnatul din fasole.
RL: Dar încerc să vorbesc la primărie, poate….
Cum să vorbeşti cu primarul dacă eu am muncit pentru el să voteze şi l-am pus primar. Cum să treacă primarul peste mine? Dacă vii aici îi pun pe toţi pe tine. Ţi-o spun din start.Şi gardă, şi şmecherii şi toată lumea. N-ai ce să cauţi aici… Sunt prea puţini copii ca să facem faţă… Du-te de unde eşti tu. Eu n-am venit peste voi să vă calc.
RL: Dar pot să aduc hamburgeri, hotdogs…
Poţi să aduci tu şi mama hamburgerilor. Aia fac eu acolo, în dugheana aia albă. Fac sandvişuri, hamburgeri şi cu hotdog. Eu fac de trei ani de zile aşa ceva.
RL: Nici măcar cafea?.
Păi, dacă tu vinzi cafea, eu ce mai vând? A încercat fosta directoare să bage dozator de cafea în liceu. Dacă directoarea fostă a avut dozator de cafea în şcoală şi eu i l-am scos afară? Şi, în primul rând, n-ai voie să vinzi aşa ceva: fast-food. Ştii ce înseamnă fast-food.
RL: Dar dumneavoastră de ce aveţi voie?
Pentru că eu sunt eu şi am muncit şi am pierdut nopţi pentru oamenii ăştia ca să-i pun acolo, am scos bani din buzunar. Chiar vrei să ţi le spun pe toate?
RL: Eu cred că doamna directoare e de religie şi e o femeie cinstită.
Băi, tu chiar ai luat-o razna? Doamna directoare e de la PDL, naşu-meu e deputatul Fuia PDL şi n-ai să calci aici în veci.
RL: Vă fac o reclamaţie la Protecţia Consumatorului că dumneavoastră le vindeţi la copii hotdogs…
Da
RL: Hamburgeri…
Da
RL: Coca-Cola…
Da
RL: Cafea…
Da
RL: Ţigări…
Da
RL: Şi toate astea. Vă convine? Şi vă închide.
Pe mine? Bă, tu nu pricepi că pe mine n-are cine să mă închidă? Tu chiar nu înţelegi că deputatul Fuia e naşul meu? Când noi am muncit de i-am pus şi primar, şi deputat, cum să mă scoată pe mine sau să mă închidă pe mine?
RL: Sau mă duc la şeful Gărzii Financiare!.
Îţi dau numărul lui Ploieşteanu, şefu Gărzii Financiare şi de la Mediu şi la toţi… Bă îmi bag p…-n măta…
RL: Ziceţi că nu putem să convieţuim?
Nu călca aici că îţi fac viaţa un calvar… Suntem în Fundulea. N-ai ce să calci tu, un venetic, aici. Ai înţeles?…
Buticarul mă pedepseşte pentru îndrăzneala de a-i încălca teritoriul, cărându-mi pumni în cap şi-n spate, după care mă tăvăleşte prin noroi. Apoi mă fugăreşte cu o bâtă în mână prin curtea liceului, sub privirile elevilor. Deputatul Stelian Fuia se delimitează de acţiunile finului său: „E adevărat că el l-a susţinut pe primar în campania din 2008, dar eu n-am absolut nici o treabă. L-am cununat în iarna asta, în februarie, parcă, că era viscol. Dar ce are una cu alta? Nu protejez pe nimeni. Nu e datoria mea să-l scot de-acolo, nu e în puterea mea. El este acolo de ani de zile, deci nu-l protejez cu nimic, e treaba primăriei să-şi facă datoria să-l scoată de acolo”.
Directori verticali
Unii dintre directorii de unităţi de învăţământ au avut reacţii virulente când le-am rezentat lista de produse fast-food pe care vrem să le comercializăm.
Cu directoarea liceului Ion Barbu din Capitală, dialogul a fost scurt şi dur:
RL: “Avem hot-dogi, hamb…”
“Mulţumim, nu ne interesează! Bună ziua!”
RL: “Dar de ce?”
“Dumneata mă întrebi pe mine?”
RL: “Domnu paznic, vă rog scoateţi-l imediat afară”.
O reacţie critic-pedagogică a avut şi directorul Colegiului Cantemir Vodă:
“Mulţumim, nu avem nevoie de catering. Noi avem cantină proprie, ridicată cu fonduri structurale în care producem mâncare bio. Meniurile noastre sunt elaborate în colaborare cu institutul de nutriţie, cu specialişti în diabetologie. Dar voi ce vindeţi?”
RL: “Crenvuşti, cartofi prăjiţi…”
“Când mi-aţi spus de cartofi prăjiţi m-am lămurit. Noi avem alte tehnologii. V-am ras. Să n-aud de cartofi prăjiţi. Ai auzit de acrilamidă? Ăla e cancerul din noi pe care-l semană toate produsele care conţin amidon, puse la temperaturi foarte înalte. Aici avem numai cu ulei de măsline, avem aparate din alea sofisticate de făcut sucuri naturale”.
La liceul din Otopeni, directoarea Rossner Mariana a dat un răspuns care ar trebui să fie etalon pentru toţi dascălii cu funcţii de conducere din România:
“Ştiu că sunt directori care lucrează după ureche şi încalcă în mod constant legislaţia. Eu nu vreau să fiu unul dintre ei mai ales când e vorba de sănătatea copiilor. Dacă acasă copilul nu mănâncă sănătos este problema părintelui, dar în clipa când a intrat pe poarta mea, dacă eu îmi aduc contribuţia la o alimentaţie nesănătoasă pentru copii am o responsabilitate. Eu lupt cu ei ca să mănânce sănătos. Copiii noştri au învăţat să mănânce numai cartofi prăjiţi şi le afectează sănătatea. Dumneavoastră nu vă uitaţi la emisiunea aceea a bucătarului britanic (n.r. Jamie Oliver) care a dus o campanie pentru alimentaţia sănătăoasă în şcolile britanice, ce greu e să-i dezobişnuiască de cartofi prăjiţi şi de hamburgeri? Dacă veniţi cu produse sănătoase însemnând salate, grătare… Dacă vreţi să pătrundeţi în şcoli ar trebui să faceţi o propagandă pentru alimentaţia sănătoasă. Păi ce faceţi? Înseamnă că nu urmăriţi decât profitul. De-aia avem copii cu diabet, de-aia avem obezitate. Dacă veniţi cu o ofertă sănătoasă vă primim cu drag, că avem nevoie, dar indiferent cu ce listă veniţi, eu tot îmi întreb medicul dacă sunt sănătoase”.
RL: “Nu ne primiţi nici dacă vă oferim un bonus?”
“Bonusul cumpără conştiinţa mea? În felul ăsta nu mă câştigaţi pe mine. Mergeţi la doamna doctor, a doua uşă pe stânga şi întrebaţi-o care e lista de produse acceptate cu care puteţi veni”.
Corupţia din şcoli
Ieri, RL a prezentat o anchetă incognito realizată în licee, în care a arătat că pentru şpagă directorii sunt dispuşi să facă troc cu sănătatea elevilor, permiţând comercializarea ilegală de produse fast-food şi alimente iradiate. Unii dintre ei au semnat chiar contracte cu o firmă fictivă care vinde produse interzise.