1.5 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăSportPrimăria Capitalei suplimentează cu un milion de euro bugetul Catedralei Mântuirii Neamului

Primăria Capitalei suplimentează cu un milion de euro bugetul Catedralei Mântuirii Neamului

Bugetul destinat Catedralei Mântuirii Neamului va fi majorat cu un milion de euro, în urma unei solicitări a Patriarhiei Române care a fost aprobată, luni, de consilierii generali ai Capitalei, informează Agerpres.

Consiliul General a aprobat, luni, proiectul de rectificare a bugetului propriu al Municipiului București.

Instituțiile care vor beneficia de creșterile bugetare cele mai importante sunt Direcția Generală de Asistență Socială, Clubul Sportiv Municipal București, Spitalul Clinic de Nefrologie 'Dr. Carol Davila' și Spitalul Clinic de Psihiatrie 'Prof. Dr. Al. Obregia'.

Astfel, bugetul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București va fi majorat cu 27 milioane lei, ajungând la un total de 123 milioane, iar Clubul Sportiv al Municipiului București își va adăuga la bugetul inițial de 61,9 milioane un total de 10,2 milioane lei, din care pe seama subvenției: 7,7 milioane lei.

Primarul general, Gabriela Firea, a subliniat că suplimentarea de aproximativ 6 milioane de euro destinată DGASMB va fi folosită pentru plata sprijinului acordat copiilor cu dizabilități, până la sfârșitul acestui an.

Totodată, o sumă suplimentară de 4,4 milioane euro va merge la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București pentru realizarea unor investiții. Din această sumă, Spitalul Clinic de Nefrologie 'Dr. Carol Davila' va primi 2,9 milioane euro pentru reparații curente și achiziționarea de aparatură, iar Spitalul Clinic de Psihiatrie 'Al. Obregia' va beneficia de 1,5 milioane euro pentru dotarea cu paturi și echipamente medicale.

Bugetul RADET va fi majorat cu 3,8 milioane euro pentru eficientizarea alimentării cu energie termică și modernizarea centralelor termice. Cu 2,8 milioane euro se va suplimenta bugetul PMB pentru Capitolul Ordine Publică și Siguranță, în vederea achiziționării a 12 utilaje de topit zăpada — șase utilaje de capacitate mare (200 mc de zăpadă/ oră) și șase utilaje de capacitate mică (10 mc de zăpadă/oră).

Totodată, 2,7 milioane euro în plus vor merge la bugetul RATB pentru dotarea tramvaielor și troleibuzelor cu sisteme de climatizare (costul total pentru dotarea tuturor troleibuzelor și tramvaielor cu aer condiționat este de 20 de milioane de euro, urmând ca anul viitor să se aloce diferența de 17,3 milioane euro), a informat PMB prin intermediul unui comunicat.

Conform rectificării, două milioane euro vor reveni Direcției Investiții din PMB pentru studii de proiectare și execuție vizând realizarea a șase parcaje subterane/ supraetajate pe structura ușoară, câte una în fiecare sector. Alte două milioane euro vor fi alocați pentru proiectul Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu pentru lucrări care nu au fost prevăzute în proiectul inițial, dar sunt necesare: iluminat public, iluminat architectural, semaforizare intersecții, separator de fluxuri de beton.

De asemenea, bugetul destinat Catedralei Mântuirii Neamului va fi majorat cu un milion de euro, în urma unei solicitări a Patriarhiei Române.

Aproape un milion de euro sunt prevăzuți la rectificare pentru achiziționarea a șase salvări — autospeciale de intervenție, două de tip C și patru de tip B1/ B2, solicitate de Serviciului de Ambulanță București Ilfov (SABIF).

Primarul general a subliniat faptul că nu se taie fondurile alocate pentru școli și grădinițe sau Teatrul Temporar și că sumele destinate programului "Reabilitarea infrastructurii educaționale în București", cofinanțat din credit BEI, nu au fost modificate.

Ana Maria Ciceală (USR) a apreciat că în cadrul acestei rectificări "continuă alocarea aleatorie" de sume, dar a salutat faptul că nu au fost tăiate fondurile destinate reabilitării unor clădiri.

Pe de altă parte, Lucian Iliescu (PMP) a declarat că are un "mare of" legat de faptul că în mandatul anterior au fost inițiate proiecte importante care nu au fost continuate.

"Mă doare foarte mult fiindcă noi în anii trecuți — și vorbesc de ultimii zece ani — am avut proiecte foarte bune la nivel de București. Acele proiecte au beneficiat de studii de fezabilitate, de sute de ore de întâlniri în comisii, comitete. Și noi le-am blocat. De ce nu le continuăm? Și vă dau trei exemple: nodul intermodal de la Răzoare, nu se mai vorbește nimic de Prelungirea Ghencea, nu mai vorbim nimic de penetrația A1 — bd. Timișoara. Nu mai vorbim nimic de penetrația A2, de Elena Văcărescu. De ce nu vorbim de aceste proiecte? În schimb, banii se duc pe toate lucrurile micuțe, pe toate chestiile de care la un moment dat o parte din oameni se bucură, iar alți oameni pot să spună: 'Dați 25.000 de vouchere…'. Ar fi un fel de acoperire electorală, așa, pentru voturi. Nu e în regulă. Hai să facem și un proiect mare", a spus Lucian Iliescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă