1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSportCehia susţine aderarea României la Schengen fără alte condiţionări

Cehia susţine aderarea României la Schengen fără alte condiţionări

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, a discutat marţi la Praga cu oficiali cehi, care şi-au exprimat susţinerea pentru aderarea României la Schengen în termenul preconizat, fără alte condiţionări, informează NewsIn.

Oficialul român a avut întrevederi cu Jiri Schneider, prim adjunct al ministrului afacerilor externe, cu Jan Fullik, adjunct al ministrului apărării pentru relaţii internaţionale, şi cu Michal Sedlacek, ministru adjunct pentru afaceri europene în cadrul Oficiului Guvernului de la Praga.

Dialogul cu partea cehă a fost substanţial şi deschis, fiind abordate temele de actualitate ale agendei europene şi de securitate, spune Ministerul Afacerilor Externe.

Demnitarul român a evidenţiat prioritatea majoră pe care o reprezintă pentru autorităţile de la Bucureşti aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, prezentând succint progresele care atestă că România este pregătită din punct de vedere tehnic pentru aderare. Partea cehă a exprimat susţinerea sa pentru aderarea României în termenul preconizat, fără orice alte condiţionări.

S-a discutat despre finalizarea procesului premergător adoptării Strategiei Europene pentru regiunea Dunării, inclusiv Summit-ul Dunării de la Bucureşti (care se va desfăşura la 8 noiembrie 2010). Ambele părţi au exprimat susţinerea deplină pentru adoptarea unei Strategii dunărene eficiente în perioada preşedinţiei ungare din primul semestru al anului viitor.

De asemenea, cei doi oficiali din ministerele de externe au arătat că ţările lor susţin o dinamică sporită a Parteneriatului Estic, subliniind mai ales sprijinul pentru continuarea parcursului democratic pro-european al R. Moldova.

Totodată, au convenit să coopereze îndeaproape pentru adoptarea Strategiei UE privind securitatea energetică. Secretarul de stat român a exprimat susţinerea României pentru proiectele prioritare precum Nabucco, AGRI şi PEOP, iar partea cehă a evidenţiat susţinerea pentru scăderea dependenţei UE de sursele externe.

A avut loc şi un schimb de vederi privind nouă Perspectivă Financiară UE 2014-2020, ambele părţi susţinând menţinerea unei Politici de coeziune a UE eficiente. De asemenea, secretarul de stat a discutat cu interlocutorii săi şi despre necesitatea unei abordări europene a problematicii romă.

Bogdan Aurescu a prezentat priorităţile României la Summit-ul NATO de la Lisabona, cu accent pe Noul Concept Strategic, şi adoptarea deciziei de creare a sistemului NATO antirachetă, obiectiv pe care atât România, cât şi Cehia îl susţin. Au mai fost discutate printre altele contribuţiile celor două state la eforturile de stabilizare a Afganistanului, precum şi la politica europeană comună de securitate şi apărare.

Ambele părţi şi-au exprimat interesul pentru consolidarea în continuare a dialogului politic bilateral, inclusiv prin formarea unui mecanism structurat de consultări, şi a relaţiilor economice dintre cele două ţări, pentru coordonarea şi susţinerea reciprocă în promovarea de proiecte la nivel european sau internaţional. Aceste teme vor fi aprofundate în dialogul dintre şefii diplomaţiei celor două ţări, ocazionat de participarea vice-prim ministrului, ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Karel Schwarzenberg, la lucrările Summit-ului Dunării de la Bucureşti, potrivit MAE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă