8.9 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum să vă pregătiţi pentru interviu

Cum să vă pregătiţi pentru interviu

Cum numărul de CV-uri pentru fiecare loc de muncă vacant este destul de mare, şansele ca un candidat să fie selectat la un interviu de angajare sunt scăzute. Totuşi, pentru cei care primesc oportunitatea să dezvolte elementele cuprinse în CV, cât şi în scrisoarea de motivaţie, întâlnirea directă cu angajatorul sau recrutorul trebuie să fie eficient consumată, prin evidenţierea întregii activităţii anterioare la fostul loc de muncă, cât şi prin sublinierea aşteptărilor şi intereselor la jobul pe care îl vizaţi.

Interviul de angajare nu a suferit importan­te mo­dificări în desfăşu­rarea acestuia, dar atenţia la detalii a crescut consi­derabil din partea angajatorului. Din acest motiv, o pregătire ­eficientă, prin care candidatul să identifice posibile „capcane” din partea intervievatorului poa­te fi o soluţie viabilă pentru a reuşi să fie angajat. „În perioada crizei, se pune mai mult accent pe ­realizările relevante ale candidatului, care-l pot recomanda pentru poziţia pentru care este intervievat şi pe ce plus valoare poate aduce dacă ocupă poziţia respectivă. Mai mult, a devenit foarte importantă şi motivaţia de angajare sau schimbare, după caz”, specifică Ana Ber, senior consultant la compania Dr. Pendl & Dr. Piswanger România.

În abordarea unui interviu, este necesară stabilirea unor reguli, care să limiteze candidatul pe parcursul desfăşurării dialogului. Un prim-pas este evitarea minciunii, pentru că vor înşela aşteptările angajatorilor. „În această perioadă, angajatorii sau recrutorii au învăţat lecţia şi verifică mult mai atent referinţele despre candidaţii pe care-i cheamă la interviu”, explică Ana Ber. În plus, un alt element care trebuie evitat este acela de a plusa nivelul aşteptărilor salariale. „Feeria anilor 2007 – 2008 s-a terminat. Cu realism trebuie să recunoaştem că potenţialul angajat nu mai este în poziţia de forţă. Balanţa s-a înclinat în favoarea angajatorilor, care nu mai sunt dispuşi să plătească oricât doar să acopere o poziţie descoperită, făcând compromisuri”, spune Ber, care crede că acum opţiunile recrutorilor lor sunt mult mai vaste, iar potenţialii candidaţi trebuie să înveţe că doar o vânzare bună la un interviu nu mai este suficientă.

Informaţi-vă despre companie

Pe lângă aspectele care trebuie evitate ori tratate obiectiv, interviul de angajare presupune şi câteva elemente care nu ar trebui omise. Iar, pentru a face acest lucru, este recomandată pregătirea din timp a interviului de angajare, cel puţin, situaţiile care pot fi anticipate. „Dacă doriţi să obţineţi un job în această perioadă, trebuie să vă pregătiţi cu o şi mai mare atenţie, să studiaţi foarte bine compania pentru care aplicaţi – toate informaţiile de pe site-ul acesteia, comunicatele de presă, rapoartele anuale, dacă desfăşoară proiecte sau campanii de responsabilitate socială – , să vă pregătiţi o prezentare a trei calităţi şi eventual două defecte şi să vă documentaţi înainte despre noutăţile apărute în domeniul de activitate al companiei pentru care aplicaţi”, recomandă Cristina Toma, career coach şi autoarea blogului zonawellness.wordpress.com.

De asemenea, o foarte mare atenţie trebuie oferită şi pentru pregătirea unei motivaţii solide pentru obţinerea locului de muncă vizat. „Dorinţa de evoluţie profesională, dorinţa de a lucra într-o companie prestigioasă, dorinţa de a lucra cu experţi în domeniu, dorinţa de a avea noi provocări profesionale în această perioadă cu numeroase schimbări sunt câteva din posibilele elemente care să formeze o motivaţie”, completează Cristina Toma.

Nu desconsideraţi nonverbalul

Limbajul nonverbal este o componentă luată în serios de către recrutori. Din acest motiv, desfăşurarea interviurilor nu se mai ţine de o parte şi de cealaltă a unui birou. Astfel, se recurge la un interviu într-un spaţiu minimalist, cu o canapea sau scaune fără birou, în care întreg corpul candidatului este la vedere şi, astfel monitorizată orice mişcare. Cristina Toma precizează că sunt câteva elemente pe care orice recrutor le urmăreşte pe durata unui interviu la un candidat. Acestea ar fi: menţinerea contactului vizual cu angajatorul, postura corporală, strângerea de mână fermă, mimica feţei, atitudinea relaxată, zâmbetul, ţinuta, poziţia candidatului pe scaun (să stea drept, nu aplecat în faţă) şi poziţia picioarelor şi a braţelor (să nu fie încrucişate pe durata interviului).

Dacă în timpul interviului sunt adresate întrebări la care candidatul ba nu ştie să răspundă, ba nu doreşte, este bine să fie acordat mai mult timp răspunsului şi eventual să se ceară mai multe detalii de la anagajator. Oricum, indicat este să vorbiţi cu respect despre foştii colegi, şefi sau parteneri. „Dacă sunteţi întrebat despre un produs din domeniul vostru de lucru şi nu ştiţi care este acesta, răspundeţi că vă veţi informa despre acest lucru, nu insistaţi pe faptul că nu ştiţi. În plus, dacă aţi deţinut o funcţie de conducere, apoi, aţi acceptat un job sub responsabilităţile anterioare şi sunteţi întrebat de ce aţi acceptat acest lucru, răspundeţi că pentru dumneavoastră contează nu atât de mult funcţia, cât activitatea în sine”, recomandă Cristina Toma.

Prin urmare, pregătirea pentru interviul de angajare este extrem de necesară, punând accent pe elementele importante care merită subliniate. „Şi în această perioadă contează CUM te vinzi, şi nu doar CE vinzi, şi de aceea este important să existe pregătită o prezentare focusată pe aspectele majore care merită subliniate”, adaugă Ana Ber. 

Gradul de informare

  Candidatul trebuie să se informeze despre jobul respectiv, despre responsabilităţile presupuse, despre aptitudinile şi competenţele necesare, precum şi despre companie, cultura organizaţională.

Mimica şi vestimentaţia

  Expresia feţei trebuie să fie relaxată, candidatul poate să zâmbească atunci când este cazul.

  Aspectul fizic trebuie să fie îngrijit, fără bijuterii prea mari sau prea multe.

Sursa: Cristina Toma

 

Subiecte abordate de către recrutor

1 Studiile ­candidatului;

2 Experienţa ­profesională;

3 Eventuale ­cursuri şi traininguri ­efectuate;

4 Realizările cele mai importante;

5 Calităţile care ­recomandă ­candidatul pentru acel job;

6 Motivaţia pentru obţinerea acelui job.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

SUA deschide anchetă privind deconspirarea unor planuri secrete ale Israelului împotriva Iranului

Scurgerea este „profund îngrijorătoare”, a declarat un oficial american pentru CNN Documentele, datate 15 și 16 octombrie, au început să circule online vineri, după ce...

Sorin Grindeanu despre tronsonul cu tuneluri de pe A1: Este o rușine pentru România

Ministrul s-a arătat optimist că lucrările vor fi terminate mult mai devreme, decât termenul contractual din 2026 Sorin Grindeanu a mers pe şantierul tronsonului cu...

Soția lui Alexei Navalnîi îl vrea pe Putin prizonier într-o închisoare din Rusia

Iulia Navalnaia a afirmat că vrea ca Putin să treacă de la statutul de ţar al Rusiei, la cel de prizonier obişnuit în Rusia Iulia...
Ultima oră
Pe aceeași temă