Excelent titlul ales pe româneşte, ca un rapel bine venit la „Greu de ucis”. Nu trebuie, însă, să vă imaginaţi că este un film doar cu Bruce Willis, ci o combinaţie, subtilă, din care nu lipsesc nişte actori formidabili şi îndrăgiţi de toată lumea.
Helen Mirren uluitoare şi regală ca de fiecare dată, aminteşte de rolul ei din „Principalul suspect”, John Malkovich e mai straniu ca niciodată şi cât se poate de ciufut, iar Morgan Freeman creează un personaj ataşant, fără să se mai poată vreodată desprinde de imaginea lui Nelson Mandela. Extrem de proaspătă şi naivă, exact cât trebuie, este Mary-Louise Parker, răsplătită cu un Glob de Aur şi un Premiu Emmy pentru serialul „Îngeri în America”, actualmente vedetă în „Weeds”. Brian Cox este Ivan Simanov, rusul de la CIA, deşi în realitate scoţian sută la sută şi mare expert în „Regele Lear”. Karl Urban vine din Noua Zeelandă şi, cum era de aşteptat, n-a ratat „Stăpânul inelelor”. E de origine germană şi ideal pentru figura răului cel tânăr şi cu mult păr în cap. Richard Dreyfuss e şi el prezent şi să nu vă imaginaţi că e cel mai în vârstă din distribuţie, seniorul absolut fiind Ernest Borgnine, născut în 1917. El i-a fost cândva partener lui Marlon Brando în „Pe chei”…
Întâi ar trebui să lămurim ce înseamnă „RED”, respectiv: „Retired, Extremely Dangerous” adică „Pensionat şi extrem de periculos”. Bruce este un fost agent care-şi regăseşte echipa de altădată, cu care încearcă, în mod original, să facă puţină… „curăţenie”. Ca să fie totul complet, se şi îndrăgosteşte şi porneşte, după cum e obişnuit de câteva decenii încoace, să salveze lumea (americană), mai precis, de un vicepreşedinte cu un trecut dubios, undeva în Guatemala. Urmăririle sunt la ordinea zilei, exploziile uimitor de elaborate, de la gloanţe la tigaie, şi la maşini capcană. Descoperim şi sediul temutei agenţii de informaţii, Langley, despre care de atâtea ori am citit în romanele poliţiste. Şi mai ales, învăţăm prin puterea exemplului, ceva mai mult respect şi admiraţie pentru o generaţie de seniori, care nu sunt expiraţi, aşa cum s-a încercat o categorisire şi pe plaiurile mioritice.
Teama de urmăriri prin satelit şi cip-uri ne aminteşte de diverse scandaluri locale, buncărul pe stil piramidă subterană e cât se poate de ingenios, iar caftelile se ţin lanţ. De mirare să constaţi că până şi într-o cabană rătăcită în pădure există o bibliotecă în care sunt cărţi adevărate, într-o lume a internetului şi a îndepărtării de galaxia Gutenberg. Nu rataţi finalul, care se petrece undeva foarte aproape de noi, în Moldova, mai precis în Basarabia, de o să-l vedeţi pe Malkovich îmbrăcat într-o neaoşă ie, ca să-şi facă scurtul travesti de sfârşit (fericit sau nu, o să constataţi exclusiv la cinema).
Oricum sunt pe cale să fure un dispozitiv nuclear, stârnind pe urmele lor o întreagă armată locală. Subiectul este preluat dintr-un miniserial de benzi desenate, apărut în 2003 şi 2004, cu textele lui Warren Ellis şi desenele lui Hully Hamner. Iniţial, aventurile erau mult mai serioase, dar regizorul, de origine germană, Robert Schwentke, a decis să treacă totul în registru comic, fără a lăsa, însă, loc prostului gust. Pentru cine se pregăteşte să iasă la pensie, deşi conform noilor legi o să se întâmple tot mai târziu, în scenariul de faţă o să găsească ceva cu care să-şi omoare timpul. Cam ce se poate face la un azil mai pricopsit sau într-o vilă de toată frumuseţea, unde nu mai rămâne ca distracţie decât gătitul şi grădinăritul, dar nu numai. Ironiile la împărţirea pe generaţii sunt mai mult decât evidente, ba chiar transparente, fireşte cel mai bine ieşind seniorii, foarte în formă fizică şi puşi pe împuşcat tot ce-i încurcă pe drumul spre atingerea unui nobil scop.
GREU DE PENSIONAT
SUA, 2010, 1h 51min.
RED. Regia: Robert Schwentke. Cu: Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich, Helen Mirren, Mary-Louise Parker. Distribuit de MediaPro Distribution