18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Protecţia Consumatorului, prima instituţie care se opune FMI

Protecţia Consumatorului, prima instituţie care se opune FMI

Deşi ordonanţa creditelor este în vigoare, presiunile pentru schimbarea ei continuă.

Autoritatea Naţio­nală pentru Pro­tecţia Consumatorului (ANPC) se încăpăţânează să susţină aplicarea prevederilor OG 50, care impune alinierea creditelor bancare din România la prevederile europene inclusiv la împrumuturile anterioare, în pofida recomandărilor FMI. Oficialii acestuia îşi manifestă teama că ordonanţa ar putea duce la apariţia unor „efecte negative pentru România”. Ieri, reprezentanţii ANPC au susţinut în faţa delegaţiei FMI că aplicarea OUG 50 la creditele în derulare nu va distorsiona relaţia client-bancă şi au transmis oficialilor Comisiei Europene că actul normativ respectă legislaţia comunitară.

„Încă de acum două săptămâni, am făcut o solicitare către guvernatorul BNR (Mugur Isărescu – n.r.) să avem un punct de vedere legat de eventualele pierderi prin aplicarea OUG 50. (…) Vrem să vedem care a fost impactul de la momentul intrării în vigoare, în urmă cu trei luni, şi ce se estimează. Am înţeles că şi Jeffrey Franks a avut o solicitare similară”, a declarat, marţi, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, după întâlnirea cu misiunea comună de evaluare FMI-CE-Banca Mondială. Preşedintele ANPC a arătat că le-a explicat reprezentanţilor organizaţiilor internaţionale că în România există foarte multe litigii privind creditele acordate în perioada anterioară, în anumite situaţii cu condiţii abuzive. Cerbulescu le-a transmis oficialilor FMI şi CE că numai ANPC are 160 de dosare pe rol cu băncile, iar în spatele acestor procese sunt peste 7.000 de sesizări de la clienţi.

Problema aplicabilităţii ordo­nanţei afectează nu numai relaţiile cu FMI, ci şi pe cele cu Comisia Europeană (CE). Mai multe bănci autohtone s-au plâns Comisiei cu privire la  OG 50. Ca urmare, CE a solicitat precizări oficialilor români, iar săptămâna viitoare o delegaţie a ANPC şi a Departamentului de Afaceri Externe (DAE) se va deplasa la Bruxelles pentru a da explicaţii suplimentare CE faţă de cele cuprinse într-o scrisoare de răspuns. Ordonanţa  a fost făcută împreună cu DAE tocmai pentru a nu fi încălcată legislaţia comunitară. Totodată, Cerbulescu spune că ANPC a elaborat 20 de amendamente care au fost însuşite de reprezentanţii din Comisia buget-finanţe, bănci de la Camera Deputaţilor. Unul dintre acestea permite ANPC să  restricţioneze activitatea unei bănci pe segmentul creditării populaţiei.

Dezbaterile de ieri din Comisia de buget-finanţe, bănci a Camerei Deputaţilor privind amendamentele depuse la ordonanţa privind creditele consumatorilor (OUG 50) au fost întrerupte din lipsă de cvorum, iar deputaţii nu au stabilit nici o dată privind reluarea discuţiilor. 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă