2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO FOTO Un om a murit în Bucureşti, dupa ce a...

VIDEO FOTO Un om a murit în Bucureşti, dupa ce a căzut un pom peste el. Explicaţia autorităţilor: Copacul e de vină. Ce explicaţii are Firea pentru haosul de dinaintea furtunii şi care este situaţia în ţară

UPDATE 23.30: Pe Şoseaua Viilor, în Sectorul 5, unde un bărbat a murit, miercuri seară, după ce a fost lovit de un copac prăbuşit din cauza vântului, se aflau afişe prinse de o bandă de delimitare care avertizau asupra pericolului de prăbuşire, informează Primăria Capitalei, care precizează că imobilul în curtea căruia se afla copacul aparţine societăţii Kandia Dulce SA.

„Potrivit declaraţiei familiei sale, bărbatul venise să-i aducă un pachet surorii. În momentul în care a coborât din maşină, I.B a fost lovit puternic de copacul rupt. Chiar dacă în zonă se aflau afişe prinse de o bandă de delimitare – prin care se menţiona faptul că arborele reprezintă un pericol – bărbatul a ignorat avertizarea, iar crengile copacului aflat în curtea imobilului de pe Şoseaua Viilor, smulse de vânt, l-au accidentat mortal”, explică municipalitatea.

UPDATE 23.20: Primarul General al municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, a discutat, la postul de televiziune Antena 3, despre modul în care au acţionat autorităţile pentru a preveni populaţia cu privire la furtuna de miercuri seară, subliniind că „e de preferat o aglomerație în trafic, decât pierderea de vieți omenești”.

"Noi am primit informare din partea ANM că, în această seară, începând cu ora 17, vor fi fenomene meteo extreme aşa că am luat toate măsurile necesare conform protocolului. Nu am avut intenţia să inducem panică în rândul populaţiei, ci doar să luăm măsurile legale. Prefer să stăm o ora-două în trafic, dar se prevenim o tragedie de genul celei petrecute în Timişoara", a declarat la Antena 3 primarul general Gabriela Firea.





UPDATE 21.45: Un bărbat a murit, în Sectorul 5, după ce un copac a căzut peste el. Victima ava 42 de ani, iar decesul s-a produs din cauza loviturii foarte puternice la cap.

UPDATE 21.30: Cinci maşini au fost avariate de furtună, în total opt copaci căzând pe carosabil, autoturisme sau linii electrice, în urma Codului galben emis la nivelul Capitalei, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

Până la ora 21.00, ISU Bucureşti-Ilfov a acţionat, în Bucureşti, pentru îndepărtarea a opt copaci căzuţi pe carosabil, autorurisme sau linii electrice.

Conform sursei citate, până la ora precizată, în judeţul Ilfov, echipele de intervenţie au acţionat pentru extragerea apei din patru subsoluri şi pentru îndepărtarea unui copac căzut pe carosabil. Ca urmare a acestor evenimente, cinci autoturisme au fost avariate.

„Nu au fost înregistrate victime”, precizează ISU Bucureşti-Ilfov.

UPDATE 21.15: Doi oameni au rămas blocaţi în maşină, miercuri seara, pe o stradă din Sinaia, după ce autoturismul nu a mai putut înainta din cauza precipitaţiilor care au inundat carosabilul. Pe Valea Prahovei, doi copaci au căzut peste o maşină, dar nimeni nu a fost rănit, potrivit Mediafax.

UPDATE 20.20: Vezi AICI cum se manifestă furtuna în timp real.

 

UPDATE 20.00: A început furtuna în București. Rafalele de ploaie sunt însoțite și de grindină. În Teleroman, condițiile metei extreme au avariat zeci de mașini. CITEȘTE mai multe aici.

 

UPDATE 18.00: Circulaţia se desfăşoară cu dificultate la nivelul Bucureştiului, iar în multe zone se circulă doar pe o singură bandă de mers, după ce mai mulţi părinţi din cauza alertei de furtună din Bucureşti. Şi accesul la metrou se face cu dificultate, fiind foarte aglomerat. CITEŞTE mai multe aici.




UPDATE 17.55: În intervalul 18.00 – 02.00, Bucureştiul se află sub incidenţa codului galben de ploi torenţiale şi vânt puternic, potrivit ANM.

UPDATE 16.00: Primarul general al municipiului Bucureşti a anunţat că va depunde o plângere penală împotriva celor care au răspândit mesaje, pe reţelele de socializare, cu scopul de a crea panică privind avertizările meteo din această seară.

"Voi face plângere penală împotriva celor care au răspândit informaţii false cu privire la activitatea primăriei şi la faptul că tăinuim informaţii esenţiale pentru bucureşteni. Revin cu precizările că, încă de dimineaţă, am fost informaţi de ANM că este cod galben de furtuni, însă intensitatea vântului nu va fi atât de mare ca în cazul Timişoarei.

Resping toate aceste informaţii care se răspândesc în mediul online. Incă o dată spun că voi face plângere penală. Am dispus un audit pentru a descoperi cine a răspândit aceste mesaje în Bucureşti. Vă rog să aveţi încredere doar în informaţiile publice date de Guvern şi de alte instituţii competente", a declarat Gabriela Firea. 

UPDATE 15.30: Federația Română de Fotbal întreruperea oricărei activități fotbalistice în aer liber, având în vedere avertizarea meteorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

„Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cu cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, cantități de apă importante, în intervalul 20 septembrie, ora 16 — 21 septembrie, ora 10, pentru județele Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău. De asemenea, a fost emisă și o avertizare cu cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului și cantități de apă însemnate pentru celelalte județe, până pe 21 septembrie, ora 21. Conform ANM, temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55-60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65-70 km/h și vijelii. Având în vedere avertizarea meteorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie, Federația Română de Fotbal recomandă întreruperea oricărei activități fotbalistice în aer liber în intervalul prognozat", precizează FRF, pe site.

15.30: În judeţul Giurgiu, cursurile se vor încheia la ora 15.00, informează Mediafax.

„Urmare a atenţionării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru data de 20 septembrie 2017, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a informat că „unităţile de învăţământ din Municipiul Bucureşti vor lua toate măsurile necesare în vederea asigurării securităţii şi siguranţei elevilor şi a personalului angajat prin modificarea duratei orelor de curs şi a pauzelor, astfel încât cursurile să se termine până la ora 17:00”. De asemenea, în judeţul Ilfov cursurile şcolare vor fi organizate astfel încât să se încheie până la ora 17:00. În judeţul Dâmboviţa cursurile au fost suspendate începând cu ora 14:00, iar în judeţul Giurgiu se vor încheia la ora 15:00", arată Ministerul Educaţiei Naţionale.

15.20: Unitățile de învățământ din județul Teleorman au suspendat cursurile care trebuiau să se desfășurare în a doua parte a zilei din cauza fenomenelor meteorologice prognozate, ce vizează instabilitate atmosferică, conform inspectorului general școlar Valeria Gherghe, informează Agerpres.

„Începând cu ora 14,00, s-a hotărât în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență suspendarea cursurilor ca măsură de prevenție, doar pentru ziua de astăzi. Fiecare unitate de învățământ va lua decizia în consiliul de administrație când se vor recupera orele", a declarat Valeria Gherghe.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU AD Ghica, Gelu Dragomir, în cadrul CJSU Teleorman s-a dispus înștiințarea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgențe pentru a institui permanența la nivelul primăriilor, alertarea populației și luarea măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență prin pregătirea mijloacelor proprii de intervenție, curățarea rigolelor și șanțurilor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale, pregătirea locurilor de refugiu și identificarea persoanelor cu probleme sociale care au nevoie de ajutor.

La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman au fost realizate rezerve de intervenție de câte 20 de subofițeri, în cadrul celor cinci subunități, pentru intervenția în caz de necesitate.

14.15: Toate şcolile din judeţul Dâmboviţa s-au închis la ora 14.00, după ce Inspectoratul Şcolar a transmis profesorilor să anunţe părinţii pentru preluarea copiilor. În judeţul Prahova, unităţile se vor închide la ora 15.30, având în vedere că de la ora 16.00 judeţul va fi sub cod portocaliu de furtună.

 Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa a anunţat toate şcolile care, prin intermediul educatorilor, învăţătorilor şi diriginţilor, au luat legătura cu părinţii pentru preluarea acestora de la şcoală la ora menţionată. Mulţi dintre părinţi s-au arătat nemulţimiţi de faptul că nu au fost anunţaţi din timp.

Aceeaşi decizie a fost luată şi de către autorităţile din Prahova, care vor închide de la 15.30 toate unităţile de învăţământ de pe raza judeţului.


Bucureștiul va fi afectat de o vijelie, miercuri, între orele 20.00 și 03.00, potrivit reprezentanților Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care a avut loc la şedinţa desfăşurată la Primăria Capitalei.

Meteorologii precizează că, modificările vremii vor debuta, în Capitală, în jurul prânzului, iar după ora 18.00, vântul se va intensifica treptat. Intervalul critic va fi, însă, între orele 20.00 şi 3.00, când vântul poate lua aspect de vijelie, cu viteze între 55 şi 65 de kilometri pe oră.

Precipitaţiile vor fi de 25 de litri/pe metru pătrat, putând să ajungă în unele cartiere şi la 35 l/mp, cantităţi ce vor fi înregistrate pe o durată scurtă de cel mult două ore. Vântul va mai avea intensificări pe parcursul zilei de joi, dar rafalele vor ajunge până la cele mult 40 – 50 de km/oră.

Ce măsuri cere Gabriela Firea

Astfel, primarul Capitalei a cerut să fie toaletaţi copacii, pentru a nu exista riscul ca aceştia sau crengi să fie doborâte de vânt, cât și verificarea panourilor publicitare. Totodată, proprietarilor de terase li s-a solicitat să îşi pună în siguranţă clienţii şi să aibă grijă ca umbrelele să nu se desprindă, la fel şi acoperişurile.

În plus, Firea a rugat Inspectoratul Școlar să ia legătura cu toate instituțiile de învățământ, astfel încât elevii să fie acasă la ora 20,00, având în vedere avertizările meteorologice de vânt puternic și ploi.

`Aș dori să adresez o rugăminte bucureștenilor. Dacă în această seară nu au drumuri foarte urgente, strict necesare, să rămână acasă, pentru că, după ora 20,00, vor începe aceste fenomene meteo extreme, vântul care va avea aspect de vijelie și este bine să ne protejăm, chiar dacă instituțiile statului iau toate măsurile necesare în aceste situații", a mai spus Firea.

Cele mai citite

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...

Primul tren electric nou al României, anulat la doar o zi după debutul în circulație

Incidentul ridică semne de întrebare privind fiabilitatea și întreținerea trenurilor noi Primul tren electric din România în ultimii 35 de ani, Alstom Coradia Stream, a...

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...
Ultima oră
Pe aceeași temă