15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialTricolorii, pe făraş

Tricolorii, pe făraş

Naţionala României a pierdut cu 0-2, la Paris, pe Stade de France, în faţa reprezentativei Franţei meciul contând pentru etapa a treia a grupei D a preliminariilor Campionatului European din 2012.

În urma acestui rezultat tricolorii au căzut pe locul 5 în clasamentul grupei D, şi aproape că şi-au compromis şansele de a ajunge la turneul final european.

Plecaţi spre Franţa cu gândul la o victorie, tricolorii nu au reuşit nici măcar un egal contra „cocoşilor”. Dominaţi clar în prima repriză de gazde, elevii lui Răzvan Lucescu au reuşit să se descurce bine în defensivă, dar nu au contat prea mult în atac. În partea a doua a întâlnirii, Pantilimon a avut câteva intervenţii excelente la şuturile lui Nasri şi Benzema, iar în minutul 71 Săpunaru şi-a trecut în cont  cea mai mare ratare a echipei României, după ce şutul său, trimis din 7 metri, a lovit bara. Tabela de marcaj a arătat scorul 0-0 până în minutul 83, când Remy a deschis scorul din poziţie de ofsaid nesemnalizată însă de arbitri. După această reuşită, încurajaţi de cei peste 73 000 de suporteri din tribune, „le bleus” au mai înscris o dată în ultimul minut de prelungiri. Payet a driblat defensiva tricolorilor pe partea dreapta, a întors la Gourcuff, care a  tras imparabil şi a stabilit scorul final, Franţa – România 2-0.

Supărat, selecţionerul Răzvan Lucescu a calificat drept frustrant rezultatul cu Franţa, apreciind că jucătorii săi au evoluat cu teamă în prima repriză, dar au avut mai multă încredere în partea a doua şi ar fi meritat cel puţin un rezultat de egalitate pentru efortul depus. „În prima repriză, am blocat toate acţiunile, problema noastră a fost că am jucat cu prea mare frică şi am pierdut foarte uşor mingile pe care le câştigam cu multă trudă. A doua repriză a fost una spectaculoasă, cu ocazii şi de o parte şi de cealaltă. Franţa, normal, a reuşit să-şi creeze mai multe ocazii, francezii au avut şi o valoare tehnică incredibilă. Totuşi, frustrarea mare vine din cauza faptului că am pierdut, într-un moment în care controlam jocul, stăteam bine pe teren, iar Franţa părea că se obişnuieşte cu ideea egalului”, a spus Lucescu după meci.

Marica, tranşant: „Am pierdut calificarea în mare parte”

Ciprian Marica se numără printre pesimiştii din tabăra noastră care consideră deja compromisă calificarea României la Euro 2012, după înfrângerea din meciul cu Franţa. „Am pierdut trei puncte şi, zic eu, am pierdut calificarea sau în mare parte, chiar dacă şanse teoretice mai sunt. Ţinând cont că după primele trei meciuri avem două puncte, suntem în impas. Am luat goluri destul de târziu, nu am avut curaj mai mult şi încredere. Franţa merita victoria, a avut mai multe ocazii decât noi. Am pierdut uşor. Se joacă până la final, trebuie să credem şi să sperăm, speranţa moare ultima”, a spus Marica.

Lucescu jr. nu mai pleacă de la naţională

Înaintea partidei cu Franţa, Răzvan Lucescu declarase, în nenumărate rânduri, că intenţionează să demisioneze dacă România nu va mai avea şanse de calificare la Euro 2012, dar acum a revenit la sentimente mai bune şi nu mai pleacă. Lucescu jr a luat această decize după ce Mircea Sandu, preşedintele FRF, i-a propus prelungirea contractului la naţională până în 2014. „În momentul acesta aş fi nedrept să dau un alt răspuns decât cel afirmativ la o propunere de prelungire, pentru că asta înseamnă încredere şi apreciere”, a spus Răzvan Lucescu. De asemenea, Lucescu jr a comentat şi subiectul Mutu, despre care a spune că îl va chema dacă va merita. „S-a vorbit prea mult pe seama revenirii lui Mutu la naţională, dar se uită că au trecut aproximativ nouă luni de când nu a mai jucat. După ce va reveni în teren şi va juca, vom vedea ce va mai fi”, a spus Răzvan Lucescu, lăsând să se înţeleagă că îl va convoca pe Mutu dacă acesta va fi în formă bună.

 

Presa internaţională, pe scurt despre Franţa-România

Site-ul rmc.fr: „Pantilimon a făcut minuni”

„Stade de France nu mai este blestemat pentru echipa Franţei. Concentraţi asupra sarcinilor lor defensive în prima repriză, jucătorii lui Lucescu şi-au scos nasul la începutul reprizei a doua, când Florescu a şutat puternic, în ’47. Fantoma Belarusului a continuat să planeze deasupra Stade de France, mai ales când Pantilimon (foto) a făcut minuni: mai întâi la un şut al lui Valbuena, pe care l-a deturnat magistral în bară, apoi apărând de două ori în faţa lui Samir Nasri (’59). Show-ul portarului român a durat doar un minut, dar a părut să-i demoralizeze pe tricolori. (…) Lansat bine de Alou Diarra, Remy a reuşit în sfârşit să-l păcălească pe Pantilimon, în minutul 83″.

L’Equipe: „Les Bleus la putere”

„Pentru prima dată după aproape un an, echipa Franţei a câştigat în sfârşit pe ceea ce trebuie să devină stadionul său. Împotriva unei naţionale a României repliate în propria jumătate de teren, francezii s-au lovit de aceeaşi problemă pe care au avut-o în faţa Belarusului, în urmă cu o lună. Cum să elibereze spaţiile şi să creeze breşe fără să se pună în pericol? Trebuie să îi recunoaştem meritele lui Laurent Blanc. Nici Remy, nici Gourcuff, nici Payet nu au fost titulari. Primii doi au marcat, iar al treilea i-a pasat decisiv lui Gourcuff, la prima sa selecţie. Iată echipa Franţei în fruntea grupei. Cu un zâmbet. O altă imagine pe care nu am văzut-o de mult timp”.

Agenţia France Presse:

„Este prima victorie a Franţei pe Stade de France, după cea din 14 octombrie 2009, din meciul cu Austria, scor 3-1.”

Site-ul UEFA: „Franţa se impune şi preia conducerea” este titlul care precizează că echipa antrenată de Laurent Blanc a făcut uitat debutul ezitant pe care l-a avut în preliminariile Euro 2012, datorită victoriei din meciul cu România.

20minutes.fr: „Apărarea României a fost bine organizată, cu liderul său cu cască, Cristian Chivu, şi în faţa unui portar în mare formă, Pantilimon.

France Football: „Naţionala Franţei s-a impus în faţa României după un final de meci infernal”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă