8.2 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSpecialLuptătorii din Garda Regelui Mihai I, înmormântaţi crestineşte

Luptătorii din Garda Regelui Mihai I, înmormântaţi crestineşte

Eroii anticomunişti din Sântejude, judeţul Cluj, au fost înmormântaţi creştineşte sâmbătă, la exact 61 de ani după ce au fost executaţi în stil mafiot de către fosta Securitate. Câteva zeci de oameni au asistat la ceremonia religioasă desfăşurată în biserica ortodoxă din sat de către un sobor de preoţi.

Sub drapel

Cele două sicrie în care au fost puse osemintele celor doi luptători anticomunişti, Ioniţă Măhălean şi Ioan Moldovan, au fost acoperite cu câte un drapel tricolor, „în semn că ei şi-au dat viaţa pentru Ţară şi pentru Rege”, după cum a spus unul dintre participanţii la slujba funerară. Ceremonia religioasă a fost oficiată de trei preoţi, în frunte cu părintele Aurel Mureşan, protopop ortodox de Gherla. Acesta este, la rândul lui, nepotul lui Simion Mureşan, care a fost şi el executat de Securitate în aceeaşi zi cu ceilalţi doi partizani. Simion Mureşan era gazda celor doi luptători anticomunişti, pe care i-a ascuns în şură. Deshumarea lui Simion Mureşan a fost făcută de către arheologii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, la cererea rudelor victimei, în toamna anului 2009.
Ioniţă Măhălean şi Ioan Moldovan au fost deshumaţi din groapa comună care le-a fost mormânt timp de 61 de ani, la începutul lunii septembrie, tot de către echipa Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului. După ce osemintele eroilor au fost investigate de medicii legişti, acestea au fost înapoiate rudelor, pentru a fi reînhumate creştineşte. Cei doi eroi au fost împuşcaţi, fără judecată, în stilul lui Al Capone, de securişti în octombrie 1949. Luptătorii anticomunişti făceau parte dintr-o organizaţie cunoscută sub numele de Partizanii Regelui Mihai, o facţiune a Armatei Albe, care avea ca scop restaurarea monarhiei. Organizaţia a avea în zona Gherla aproximativ 200 de membri. La înmormântarea de la Sântejude nu a fost prezent niciun reprezentant al Casei Regale a României, în ciuda dorinţei exprimate de către rudele celor ucişi.

Cele mai citite

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...
Ultima oră
Pe aceeași temă