3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCCR: Articolul care reglementează detașarea magistraților este neconstituțional. Decizia îi va folosi...

CCR: Articolul care reglementează detașarea magistraților este neconstituțional. Decizia îi va folosi Oanei Schmidt Hăineală, care poate deveni judecătoare fără avizul CSM

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că articolul în baza căruia se face detașarea magistraților la alte instanţe, parchete, CSM, Ministerul Justiţiei sau Institutul Naţional al Magistraturii este neconstituţional, deoarece nu precizează condiţiile încetării detaşării. Decizia vine după ce Oana Schmidt Hăineală a depus o contestație la acest articol. 

Procurorul Oana Schmidt Hăineală a depus la CCR o contestație la Articolul 58 din Statutul Judecătorilor și Procurorilor, solicitând ca procurorii care au ajuns la un anumit nivel de experiență să nu mai depindă de CSM, ci doar să informeze Consiliul că își schimbă, spre exemplu, funcția din cea de procuror în cea de judecător, potrivit Revistei 22. Până în prezent, CSM a fost instituția care dispunea detașarea procurorilor sau judecătorilor către alte funcții.

Articolul contestat de Oana Schmidt Hăineală: „Art. 58 – (1) Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituţii”.

Joi, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.58 alin.(1) din Legea nr.303/2004 și a constatat că soluția legislativă care nu precizează condițiile încetării detașării judecătorilor sau procurorilor este neconstituțională.

„Curtea a reținut că textul de lege criticat – care reglementează condițiile detașării judecătorilor și procurorilor – nu precizează și condițiile încetării detașării acestora. Ținând de cariera judecătorului sau procurorului, atât condițiile detașării, cât și condițiile încetării acesteia trebuie prevăzute expres în statutul judecătorului sau procurorului. Lipsa unui text expres în cuprinsul art.58 din Legea nr.303/2004 care să prevadă condițiile încetării detașării judecătorului sau procurorului conduce la încălcarea dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituție, deoarece statutul judecătorilor și procurorilor trebuie reglementat prin lege”, precizează CCR, într-un comunicat de presă.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ si fiscal.

Oana Hăineală a fost retrasă de la Ministerul Justiţiei în urma unei cereri a procurorului general al României, la fel şi Constantin Sima, măsură luată după deschiderea anchetei privind adoptarea ordonanţei 13. Solicitarea a fost aprobată de Secţia pentru Procurori a CSM şi contestată fără succes de către Hăineală.

„Secţia de procurori a CSM a dispus încetarea detaşării pentru cei doi procurori şi eu cred decizia este benefică, e mai bine, nu numai pentru cursul anchetei, dar şi pentru Ministerul Justiţiei şi pentru cei doi procurori să fie acasă, în Ministerul Public, la dispoziţia Ministerului Public, pentru a clarifica toate problemele într-o manieră imparţială. Am ascultat şi punctul de vedere al domnului ministru, care mi s-a părut rezonabil, că doreşte să îşi menţină echipa însă impresia mea a fost că, totuşi, decizia nu vine de la domnia sa", a declarat procurorul general Augustin Lazăr, la acel moment.

Pe aceeași temă: 

Cele mai citite

Macron apreciază decizia lui Biden de a lăsa Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia

Președintele francez a spus că mișcarea a fost un răspuns la desfășurarea de soldați nord-coreeni Președintele francez Emmanuel Macron a salutat decizia președintelui american Joe...

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

România așteaptă decizia UEFA în cazul meciului cu Kosovo! Burleanu estimează un verdict favorabil

România a încheiat en-fanfare campania din Liga Națiunilor, cu o victorie categorică în fața Ciprului, scor 4-1, dar cazul meciului abandonat cu Kosovo rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă