Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California, San Diego îl dezminte pe cel realizat anterior de o echipă de la West Virginia University care, determinând durata corectă de somn de 7 ore, susţinea că cei care dorm mai puţin riscă să se îmbolnăvească de boli cardiace sau chiar să moară prematur, înainte de 65 de ani.
Timp de 14 ani, cercetătorii californieni au monitorizat somnul a 450 de femei cu vârste cuprinse între 50 si 81, prin controlul activităţii cardiace la nivelul pulsului, potrivit site-ului descopera.ro, citat de realitatea.net. „Surpriza a fost faptul că cea mai ridicată rata a supravieţuirii s-a înregistrat la femeile care obişnuiau să doarmă între 5 şi 6 ore şi jumătate pe noapte”, a comentat profesorul Kripke. El a precizat că la cele care au petrecut mai puţin timp sau mai mult în braţele lui Morfeu s-a înregistrat o scădere semnificativă a duratei de viaţă. Pe parcursul celor 14 ani ai derulării studiului, 86 de femei au decedat, tocmai dintre cele care petreceau în pat mai puţin sau mai mult de 5 ore.
Somnul este adeseori definit drept o stare de repaus contrapusă stării de veghe, dar această definiţie nu este în totalitate exactă. Este vorba despre un proces fiziologic în toată puterea cuvântului, pe durata căruia anumite celule cerebrale au o activitate de 5-10 ori mai intensă decât în timpul stării de veghe. În plus, este binecunoscut faptul că somnul favorizează regenerarea celulară, în vreme ce insomnia provoacă o creştere a presiunii sanguine şi reduce toleranţa la glucoză, crescând riscul bolilor cardiovasculare.