Pentru a avea o sarcină uşoară şi un copil sănătoas, trebuie să ţii cont de câteva reguli simple. Chiar daca unele dintre ele par a fi un compromis – renunţarea la delicioasa cafea de dimineaţă sau la paharele de vin care te relaxează seară, ţine cont că ceea faci tu în cele nouă luni de sarcină îl vor afecta toată viaţa pe micuţul tău.
Medicul specialist în obstetrică-ginecologie Mohamed Zaher îţi recomandă ca, din momentul în care ai aflat că eşti însărcinată, să adopţi un stil de viaţă echilibrat, fără exagerări si fără restricţii foarte multe deoarece ele pot genera frustrari şi pot avea o influenţa psihică negativă.
1. Băuturile alcoolice sunt interzise
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă femeilor însărcinate să nu consume băuturi alcoolice, nici măcar ocazional. „ Consumul de băuturi alcoolice nu este indicat pe parcursul sarcinii deoarece interferează cu dezvoltarea armonioasă a fătului”, spune Mohamed Zaher. Alcoolul creşte riscul unui avort spontan sau a unei naşteri premature. O cantitate mare de alcool acumulată în timpul sarcinii a fost asociată şi cu sindromul alcoolismului fetal: malformaţii faciale, probleme mentale, de coordonare sau un comportament agresiv. De asemenea, mai multe cercetări au arătat că există riscul ca femeile care au consumat alcool în timpul sarcinii să nască copii care vor fi diagnosticaţi în copilărie cu leucemie, iar micuţii de sex masculin ar putea avea un nivel al spermatozoizilor mai mic. Un studiu recent a arătat că una din 12 americance consumă băuturi alcoolice în timpul sarcinii. În Europa cifrele sunt şi mai îngrijorătoare: în Suedia, 30% dintre femei beau în timpul sarcinii, iar 60 % dintre rusoaice au băut măcar o dată de când au aflat că sunt însărcinate. Este adevărat că majoritatea studiilor s-au bazat pe consumul excesiv de alcool şi nu se cunosc cu precizie efectele consumului ocazional de alcool. Însă experţii OMS spun că şi dozele mici de alcool (un pahar pe săptămână) pot afecta dezvoltarea fătului, care va avea probleme socio-emoţionale vizibile mai târziu, la vârsta de trei-cinci ani.
2. Cofeina este nocivă pentru bebeluş
Consumată în timpul sarcinii, cofeina trece de placentă şi poate provoca un ritm cardiac accelerat la bebeluş, dar şi probleme respiratorii. Mai mult, cofeina reduce cantitatea de fier pe care corpul tău îl asimilează, ceea ce ar putea duce la anemie. Deoarece femeile însărcinate sunt predispuse la anemie încă de la început sarcinii, consumul de cofeină ar putea provoca ameţeală, oboseală sau chiar bătăi neregulate ale inimii. Un studiu realizat în 2008 de revista americană de Obstretică şi Ginecologie a arătat că femeile care au consumat zilnic cel putin două ceşti de cafea (echivalentul a 200 de miligrame de cofeină) au prezentat de două ori mai multe riscuri de avort faţă de cele care nu au consumat cofeină pe timpul sarcinii. Ai grijă la ce bei, deoarece cofeina nu se găseste numai în cafea. Trebuie să eviţi şi unele tipuri de ceai, băuturile energizante şi ciocolata caldă.
3. Evită băile fierbinţi sau sauna
Când o femeie însărcinată are febră, bătăile inimii ei încetinesc ceea ce duce la scăderea nivelului de oxigen pe care îl primeşte copilul. Febra sau alte surse externe de căldură îţi măresc temperatura corpului ceea ce poate creşte riscul de avort spontan în primele şase săptămâni de sarcină. O baie călduţă este recomandată, dar saunele sau băile fierbinţi trebuie evitate, spun medicii specialişti. Ele sunt contraindicate pe parcursul sarcinii deoarece scad tensiunea sanguină a mamei şi implicit a fătului, spune Zaher. În ceea ce priveşte efortul fizic în timpul sarcinii, ginecologul american Sanjay Gupta spune că este recomandat sau nu, în funcţie de organismul fiecărei femei. În timp ce o viitoare mămică poate să îşi continue ritmul normal de activităţii în timpul sarcinii, alte gravide sunt mai sensibile şi trebuie să evite orice activitate fizică. Dacă ai simptome cum ar fi ameţeală, senzaţii de leşin, un ritm cardiac rapid care nu încetineşte dacă te aşezi sau dacă eşti deshidratată, trebuie să te odihneşti şi să îţi contactezi imediat medicul. Zaher spune că exerciţiul fizic e indicat pentru o femeie însărcinată, dar trebuie evitat efortul intens şi exerciţiile ca abdomene sau ridicarea greutăţilor. Există exerciţii speciale care se fac în timpul sarcinii şi care pot fi recomandate de medicul tău sau de un antrenor de fitness.
4. Vopsitul părului, contraindicat
Chiar dacă ţi se pare a fi inofensivă pentru bebeluşul tău, vopseaua de păr poate fi periculoasă pentru sănătatea micuţului. Zaher spune că riscurile utilizării acestui produs cosmetic sunt date de inhalarea sau absorbţia în piele a amoniacului care influenţează negativ dezvoltarea copilului. Într-un studiu realizat în 2005 de Institutul Naţional de Sănătate din America s-a descoperit o legătură între folosirea vopselei de păr în timpul sarcinii şi apariţia neuroblastomului, o formă de cancer frecvent întâlnită la copii. Se pare că riscul apariţiei acestui tip de cancer este mai ridicat atunci când femeia însărcinată foloseşte o vopsea nuanţatoare deoarece acest produs trebuie aplicat de mai multe ori decât vopseaua permanentă.
5. Zborul cu avionul este permis
Hipertensiunea din timpul sarcinii (cunoscută sub numele de preeclampsie) poate creşte riscul apariţiei unor cheaguri de sânge care, asociate cu zborul cu avionul, într-un spaţiu mic sau înghesuit pentru perioade lungi de timp, măreşte riscul apariţiei unei tromboze venoase profunde. Totuşi, ideea că zborul cu avionul poate duce la pierderea sarcinii nu este adevărată. Zaher spune că zborul cu avionul nu este interzis în timpul sarcinii. Este adevărat că medicii recomandă pacientelor însărcinate să nu zboară cu avionul când sarcina a ajuns la 36 de săptămâni. Dar motivul acestei indicaţii este că în această perioadă riscul să intri în travaliu este mult mai mare. Şi ar trebui să te afli acasă sau în spital când se va întâmpla asta, nu într-un avion.