14.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecial15% dintre români nu sunt de acord cu regimul democratic

15% dintre români nu sunt de acord cu regimul democratic

Un sondaj al CCSB realizat la comanda Pro Democraţia arată că 15% dintre români nu susţin regimul democratic, iar 83% dintre ei consideră că sistemul politic funcţionează în favoarea celor bogaţi, potrivit NewsIn.

Cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de existenţă, Asociaţia Pro Democraţia a dat publicităţii sondajul “Percepţii şi atitudini la adresa democraţiei din România”. Conform acestei cercetări sociologice, 49% dintre cei chestionaţi susţin că oamenii trebuie să-şi câştige libertatea de-a lungul vieţii, în timp 47% consideră că oamenii se nasc liberi, de la natură.

În ceea ce priveşte valorizarea libertăţii, 93% sunt oarecum de acord sau total de acord cu faptul că libertatea este cel mai important lucru din viaţa unui om, în timp ce 5% s-au declarat împotrivă. În sondajul CCSB, a existat o întrebare referitoare la natura egalităţii la care 21% dintre respondenţi au susţin că oamenii se nasc şi rămân egali în timpul vieţii, însă majoritatea, 60%, au o viziune rousseauistă apreciind că oamenii sunt egali de la natură, dar devin inegali de-a lungul vieţii.

Există şi un segment, de circa 14%, care consideră că inegalitatea dintre oameni este naturală. În schimb, există un larg consens, de 89%, care consideră că rolul statului este să asigure mai multă egalitate pentru oameni. Pe de altă parte, 58% dintre români cred că libertatea individului nu poate fi îngrădită pentru asigurarea egalităţii dintre oameni, spre deosebire de 33% care ar admite îngrădiri ale libertăţii individuale în numele egalităţii.

În ceea ce priveşte funcţionarea sistemului democratic, pe ansamblu, românii sunt destul de sceptici. Astfel, 83% dintre ei apreciază că în democraţie, sistemul democratic îi favorizează pe cei bogaţi, iar 75% cred că sistemul democratic funcţionează rău. O majoritate apreciabilă, de 72%, consideră că minoritatea trebuie să se supună majorităţii, indiferent de poziţia pe care majoritatea o susţine. Scepticismul este evident şi în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului în România. Doar 36% dintre cei chestionaţi au susţinut că acestea sunt respectate, faţă de 62% care nu au fost de acord cu această aserţiune.

O parte considerabilă a sondajului comandat de APD a vizat ceea ce priveşte toleranţa. De exemplu, 63% dintre chestionaţi au spus că nu ar fi împotrivă ca vreunul din apropiaţii lor să-şi schimbe democraţia. În schimb, părerile privind introducerea pedepsei cu moartea sunt mai echilibrate.

La un eventual referendum privind introducerea pedepsei cu moartea, 50% dintre români ar vota pentru, iar 42% contra. În schimb, succesul unui referendum privnd retragerea cetăţeniei române pentru ţiganii care comit infracţiuni în ţările occidentale aducând deservicii României este mai probabil, deoarece 55% dintre persoanele chestionate ar vota pentru, pe când împotrivă ar fi doar 32%.

În cazul organizării unui referendum privitor la retragerea cetăţeniei pentru cei care solicită autonomia Ţinutului Secuiesc, 46% ar vota împotrivă, 36% pentru, 6% nu ar merge la vot, iar indecişii reprezintă 12%. Cât priveşte toleranţa faţă de criticile aduse creştinismului ortodox şi Bisericii Ortodoxe Române, 42% ar susţine pedepsirea penală a celor cu voci critice, în timp ce 41% nu susţin o asemenea măsură.

Sondajul CCSB a fost realizat în perioada 23-28 septembrie pe un eşantion de 1017 persoane. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de 3,1%.

Cele mai citite

Ambasada Elveției citează versurile lui Nemo: “Cine decide ce este greșit, ce este corect? Totul este echilibru, totul este lumină”

Ambasada Elveției în România transmite pe internet un mesaj în care citează versurile cântecului interpretat de Nemo, care a câștigat finala concursului Eurovision 2024. "Lasă-mă...

SUA consideră că Putin este „disperat” după ce l-a demis pe ministrul Apărării

Statele Unite(SUA) consideră că demiterea ministrului rus al apărării arată că preşedintele Vladimir Putin este "disperat" în faţa costurilor războiului din Ucraina, a afirmat...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului are un nou președinte

Judecătorul sloven Marko Bosnjak a fost ales preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), urmând să o înlocuiască pe irlandeza Siofra O'Leary. În vârstă...
Ultima oră
Pe aceeași temă