2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăGDPRFă mişcare cu animalul tău de companie

Fă mişcare cu animalul tău de companie

Ai observat că pisica sau câinele tău a început fie mai dolofan, dar şi tu ai vrea să dai jos câteva kilograme? O soluţie ar putea fi să începi un program de antrenament împreună cu animalul tău.

Animalele de companie te scapă de stres şi anxietate, dar ele pot fi şi cei mai buni parteneri de fitness pentru tine, potrivit revistei Prevention. Rezultatul unui astfel de parteneriat este că tu vei reuşi să slăbeşti iar colegul tău patruped va face mai multă mişcare.

Experţii spun că 35% din animalele de companie din ziua de azi sunt supraponderale şi predispuse să aibă probleme de sănătate cum ar fi atrită, diabet, probleme respiratorii sau probleme cardiace.

Problemele de greutate a animalului tău sunt cauzate de acele gustări în plus pe care i le oferi fără să ştii că îi fac rău dar şi de lipsa exerciţiului fizic.
„Oamenii sunt stresaţi, au prea multe probleme şi le este mai uşor să îi arunce o gustărică animalului lor decât să îl scoată afară la plimbare sau să se joace cu el prin casă”, spune fostul preşedinte al asociaţiei veterinare medicale din America, Gregory S. Hammer.

O modalitate foarte simplă prin care poţi să îţi dai seama dacă animalul tău e prea gras este următorul: când stă în picioare, uită-te de sus la corpul lui. Ar trebui să vezi o scobitură după talia şi dacă îţi pui mâinile pe spatele lui şi apeşi uşor ar trebui să îi simţi coastele.

Dacă trebuie să apeşi mai mult şi simţi un strat cam gros de grăsime, atunci animalul tău nu este pufos, el este prea gras.
Problemele de sănătate la animalele de talie mică sau medie pot apărea şi dacă se îngraşă doar cu câteva kilograme.

Dacă căinele tău nu este deloc în formă, ar trebui să îl duci la un veterinar pentru un control, înainte de a începe sesiunea de antrenamente, spune veterinarul american, Bernadine Cruz.

Patru sfaturi de care trebuie să ţii cont:

• Ţine minte că şi animalul tău transpiră, el va gâfâi pentru a se răcori. Astfel, cel mai bun moment pentru antrenament este dimineaţa pentru că este mai răcoare.
• Unii câini rezistă mai bine la efortul fizic. De exemplu câinii din rasa Mops sau Boston terrier au probleme respiratorii. Starea lor se agravează atunci când fac exerciţii pe căldură sau într-un loc cu umiditate mare, spune Cruz. Căldura şi umiditatea sunt şi duşmanii căinilor mai bătrâni sau a altor rase care au probleme respiratorii. Aşa că nu uita de vizita la veterinar!
• Animalele de companie de talie mică nu sunt cei mai potriviţi parteneri pentru maratoane. Ei nu sunt făcuţi pentru sesiuni lungi de alergat precum labradorii sau cei din rasa golden retriever. În schimb, animalele mai micuţe sunt bune pentru plimbări pe distanţe mici şi pentru sesiuni scurte de alergat în viteză.
• Când alergi cu animalul tău de companie, nu uita să verifici constant dacă arată semne de epuizare sau s-a încălzit prea tare. Ia la tine o sticlă cu apă şi împarte-o cu partenerul tău patruped. Dacă animalul tău respiră prea repede, are limba şi gingile de un roşu intens sau nu poate să mai ţină pasul cu tine şi se aşează ar fi mai bine să te duci imediat la veterinar. Acestea pot fi simptomele unui atac de cord, care poate fi fatal.

Antrenorul american de fitness, Gunnar Peterson îţi recomandă următoarele exerciţii pe care le poţi încerca alături de câinele sau pisica ta.

1. Plimbările repetate

„Pentru cele mai multe persoane, scoaterea la plimbare a animalului este o adevărată povară”, spune Peterson.
În loc să te gândeşti ce multă bătaie de cap îţi dau plimbările cu animăluţul tău, mai bine gândeşte-te că sunt o bună modalitate pentru a face exerciţii şi sunt esenţiale pentru sănătatea prietenului tău patruped. Mai multe plimbări scurte pe zi pot fi perfecte pentru câinii foarte mici, bătrâni sau pentru cei care au probleme fizice, spun veterniari.
Dar pentru celelalte animale sunt mai bune plimbările mai lungi de 15-20 de minute care îl vor obosi şi îi vor grăbi metabolismul.

Cel mai simplu mod prin care poţi să îi oferi un antrenamnet bun printr-o plimbare e să alternezi mersul la pas cu alergatul uşor, spune Peterson. El recomandă ca plimbarea să fie structurată astfel:
• un minut de mers
• 20 de secunde de alergat uşor
• un minut de mers
• 20 de secunde de mers lateral
• un minut de mers la pas
• 20 de secunde de fugă cu spatele

Repetă aceste mişcări de cinci ori şi vei obţine un antrenament cardio de 20 de minute. Iar câinele tău va fi mulţumit pentru că vei schimba permanent mişcările şi va fi la fel de încântat ca după o gustărică.

2. Abdomene jucăuşe

Tonifică-ţi abdomenul în timp ce căinele tău aleargă după băţul sau jucăria aruncată de tine.
Întinde-te pe covor sau pe o saltea şi îndoaie genunchii, picioarele trebuie să rămână pe sol. Apoi ia jucăria preferată a partenerului tău patruped şi prefă-te că i-o arunci în timp ce tu incepi să te ridici şi îţi dezlipeşti corpul de sol. Trebuie să îţi ridici doar umerii şi să nu ajungi în poziţia şezut.De asemenea, ţine minte că nu trebuie să îţi foloseşti cealaltă mâna ca sprijin.
Prin această mişcare, animăluţul tău va crede că i-ai aruncat jucăria şi va începe să fugă după ea, dar va realiza imediat că jucăria e tot la tine şi se va întoarce. Încearcă sa faci cât mai multe abdomene în acest mod, până când partenerul tău se va plictisi de păcălelile tale.

3. Ghemuieşte-te

Tonifică-ţi posteriorul în timp ce căţelul tău face sărituri. Fă genoflexiuni în timp ce îi arăţi jucăria preferată căinelui tău. Când te ridici, înalţă-ţi mâinile desupra capului şi agită jucăria astfel încât partenerul tău canin să sară după ea. Repetă de câte ori poţi acest exerciţiu şi nu uita să ţii spatele drept şi coapsele încordate.

4. Circuitul cu suprize

Acesta este un exerciţiu distractiv pentru tine şi pentru animalul tău de companie.
Pune mai multe obiecte de fitness în curte ca şi când ai crea o cursă cu obstacole. Poţi folosi mai multe obiecte cum ar fi o minge de fitness, o coardă, cercuri hula-hoop, greutăţi, un scaun sau orice ai la îndemână.
Pune-i lesa câinelui tău şi începeţi să realizaţi circuitul. La fiecare obiect întâlnit trebuie să te opreşti şi să faci un exerciţiu, cum ar fi flotări cu mâinile pe scaun sau abdomene pe minge. Joacă-te cu mişcările şi cu siguranţă tu şi câinele tău veţi avea parte de un antrenament distractiv.
Dacă căinele tău este dresat este posibil ca el să se aşeze în timp ce faci aceste exerciţii, dar dacă nu e atât de disciplinat nu îţi face probleme. Exerciţiul poate fi mult mai interesant. Probabil că partenerul tău va începe să fugă de responsabilităţi şi tu vei încerca să îl prinzi de fiecare dată. Astfel fiecare veţi face un nou exerciţiu- alergare în viteză.
Datorită acestui exerciţiu, căţelul tău va fi încântat de timpul petrecut cu tine şi de plimbarea în ritm alert dintre fiecare obiect.

5. Joacă-te leapşa

Îţi aduci aminte de jocul cu care te distrai în fiecare zi alături de prietenii tăi din copilărie. Câinele tău poate fi şi el un partener bun cu care te poţi juca leapşa.
Cum să faci asta? Atinge-l pe câinele tău şi apoi fugi prin curte şi lasă-l să alerge după tine până când nu mai poţi. Dacă te atinge şi el pe tine ştii care sunt regulile, începe să fugi tu după el. După câteva minute cu siguranţă veţi fi doborâţi amândoi de efortul depus.

6. Cursa după jucărie

Nu doar câinele tău poate fugi după obiectul de aport, chiar şi tu poţi încerca asta.
Poţi să faci acest exerciţiu în curtea ta sau într-un parc. Aruncă jucăria favorită a căinelui tău, dar nu îl lăsa doar pe el să fugă după ea. Începeţi o competiţie pentru a recupera obiectului aruncat. Apoi, luptă-te cu el pentru a-ţi înapoia jucăria.
După ce ai ajuns din nou în posesia jucăriei arunc-o din nou şi repetă exerciţiul până vă plictisiţi amândoi.

7. Scările de exerciţiu

Dacă veţi urca scările înpreună, tu şi căţelul tău vă veţi lucra picioarele şi veţi arde caloriile acumulate la micul-dejun.
Pune-i lesa câinelui tău şi caută o scară. Fie scările din casă sau dacă stai la bloc, uită de lift.
Urcă şi coboară scările împreună cu câinele tău, dar încearcă să variezi numărul scărilor pe care le urci căte una, două sau dacă reuşeşti chiar trei. De asemenea poţi încerca să urci scările în fugă pentru a mări nivelul de greutate al exerciţiului.

8. Abdomene cu pisica

Şi pisica ta trebuie să fie activă, aşa că nu o lăsa deoparte. Ea poate fi un partener de antrenament foarte bun, deşi uneori este comodă şi poate fi imposibil să îi stârneşti interesul.
Va trece ceva vreme până când vei descoperi ce o poate motiva, dar rezultatul vor fi nişte exerciţii numai bune pentru amândouă.
Acest exerciţiu îţi va întâri abdomenul şi o va trezi pe pisica ta din leneveală.
Trebuie doar să faci abdomene cu o lanternă sau un mic laser în mână. Când ajungi sus, încordează-ţi abdomenul în timp ce mişti sursa de lumină dintr-o parte în alta pe un perete. Pisica ta va observa pata de culoare şi va începe să fugă după ea.

9. Exerciţii cardio pisiceşti

O coardă invizibilă accesorizată cu două lanterne mici se poate transforma în cel mai bun obiect de fitness pentru un antrenament alături de pisicuţa ta.
Trebuie să ţii căte o lanternă într-o mână şi să te prefaci să sari coarda. Imită mişcările pe care le-ai face dacă chiar ai ţine în mână o coardă .
Ca şi în exerciţiul anterior pisica va face exerciţii încercând să prindă luminiţele.

10. Elementul secret

Sculptează-ţi mâinile în timp ce partenera ta felină va face sărituri.
Pentru acest exerciţiu ai nevoie de două gantere şi de o jucărie uşoară. Leagă obiectul de greutăţi iar pisicuţa se va agita pentru a prinde jucăria care se va balansa în timp ce tu îţi mişti măinile în sus şi jos.

 

 

 

Cele mai citite

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...
Ultima oră
Pe aceeași temă