Peste 2.000 de studenţi ai Universităţii de stat din Oradea şi-au pierdut acest statut în ultimele două săptămâni, după ce au fost exmatriculaţi de Senatul instituţiei de învăţământ superior.
Universitatea de stat din Oradea a exmatriculat, în numai două săptămâni, 2.125 de studenţi din cei peste 12.000 pe care îi avea. Potrivit responsabililor din universitate, studenţii au fost exmatriculaţi fie pentru că nu promovat examenele, fie pentru că au absentat de la cursuri şi seminarii sau pentru că nu şi-au plătit taxele de şcolarizare. Rectorul Universităţii orădene, Cornel Antal, spune că o explicaţie pentru numărul mare al exmatriculărilor este şi faptul că, în acest an, universitatea a îndeplinit procedura pentru acei studenţi care ar fi trebuit să fie exmatriculaţi în urmă cu mai mulţi ani.
„Au absentat de la cursuri, nu şi-au promovat examenele sau nu şi-au plătit taxele de şcolarizare. Am mutat una din cele mai bune secretare şefe ale Universităţii la Medicină, iar ea a mobilizat secretarele să facă ordine în actele de studii, unde era haos. Aşa au găsit studenţi care nu mai vin poate de 10 ani, dar nimeni nu le-a făcut exmatricularea”, a afirmat Cornel Antal. Rectorul susţine că înţelege situaţia cu care se confruntă studenţii care nu mai au bani, iar Senatul universitar a amânat până în ultima clipă decizia exmatriculării. În cele din urmă, hotărârea nu a mai putut fi amânată. Dintre studenţii exmatriculaţi, cei mai mulţi provin de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, respectiv 703. Facultăţile cu număr mare de studenţi exmatriculaţi sunt şi cele de Ştiinţe Economice şi de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale.