13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMuntele, învins într-un an

Muntele, învins într-un an

Ceea ce anul trecut părea doar un vis, peste câteva zile va deveni realitate: finala Cupei IBU la schi biatlon pe role, fostă Cupa Europei, se va desfăşura de azi, timp de patru zile, pe noua pistă amenajată pe Valea Cărbunării, lângă Râşnov. Despre construcţia unei baze sportive lângă Râşnov, rezervată exclusiv competiţiilor de schi biatlon şi schi fond, a început să se vorbească în urmă cu câţiva ani buni. Totul a plecat de la faptul că deja existenta bază sportivă de pe Valea Râşnoavei, aflată la numai câţiva kilometri mai sus şi administrată de Ministerul Apărării Naţionale, nu putea fi amenajată pentru concursuri de anvergură de către federaţia română de specialitate.

Deşi infrastructura exista şi avea nevoie doar de câteva retuşuri, din cauza unui inexplicabil conflict, nedeclarat, de interese dintre MApN şi primăria din Predeal, care durează de mai bine de cinci ani, nimeni nu a mişcat nici un deget pentru modernizarea respectivei baze sportive. Sătui de promisiuni măreţe şi rezolvări doar din gură, şefii   Federaţiei Române de Schi şi Biatlon, de comun acord cu conducerea administraţiei locale din Râşnov, au decis anul trecut să transforme Valea Cărbunării, iniţial un loc sălbatic în munte, dar cu potenţial uriaş, în bază sportivă pentru schi biatlon şi fond. Mai mult, conducerea FRSB a promis că în această toamnă, adică la un an de când au bătut palma, pe pistele de pe Valea Cărbunării se va desfăşura finala ediţiei 2010 a Cupei IBU, fosta Cupă a Europei, la schi biatlon pe role.

Încă neterminată, dar bună de concurs

Primele săpături au început în toamna trecută. Buldozerele şi excavatoarele au muşcat zi-lumină din munte pentru a face loc pistei de competiţie cu poligonul de tragere şi podurile aferente zonelor unde vor fi amplasate locul de start şi sosirea, tribunele şi clădirea rezervată staff-urilor tehnice. Din păcate, iarna extrem de grea şi vara cu lungi perioade ploioase au încetinit lucrările, şi o serie de obiective, cum ar fi tribunele, nu au putut fi terminate. Cu toate acestea, întrecerile finalei ediţiei din acest an a Cupei IBU la schi biatlon pe role se vor desfăşura în premieră pe pistele de pe noua bază de pe Valea Cărbunării. „Nu am reuşit să terminăm chiar tot ce ne-am propus pentru că ne-a omorât timpul”, ne-a explicat Puiu Gaspar, secretarul general al FRSB.

„Cu toate acestea, supervizorul venit săptămâna trecută în inspecţie de la Comisia de evaluări a forului internaţional a rămas impresionat de ce am realizat în mai puţin de un an. A apreciat calitatea impecabilă a pistei şi, în ciuda micilor lipsuri, nu a avut nimic împotriva desfăşurării finalei Cupei IBU pe Valea Cărbunării. Specialistul şi-a dat seama că în scurt timp aici va fi cea mai modernă bază sportivă din zonă destinată exclusiv schiului biatlon şi fond şi în curând săriturilor cu schiurile (n.r. – în acelaşi areal, concomitent cu baza de biatlon şi fond, se construiesc trei trambuline pentru sărituri cu schiurile, care vor avea punctele de construcţie – punctul K – la 15 m, 35 m şi 64 m)”, a adăugat Puiu Gaspar.

Eva Tofalvi & co, la start

La Cupa IBU de schi biatlon pe role şi-au anunţat participarea sportivi din 11 ţări, cărora li se vor adăuga cei mai valoroşi reprezentanţi ai României. Alături de Eva Tofalvi, la Râşnov vor concura şi marile speranţe ale schiului biatlon românesc – Reka Ferencz, campioană mondială la juniori anul trecut, Roland Gârbacea şi Remus Faur, proaspăt campionii europeni la juniori de acum două săptămâni.  

 

Război între Râşnov şi Predeal

Interesant este că  baza sportivă de pe Valea Cărbunării, care aparţine de Râşnov, se află la concurenţă cu cea de pe Valea Râşnoavei, din sectorul Predealului, pentru a găzdui întrecerile din cadrul  ediţiei de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013, programate a avea loc pe Valea Prahovei. Dacă organizarea finalei din acest an a Cupei IBU se va bucura de laude internaţionale, nu ar fi exclus ca „nou-născuta” bază să-i „sufle” întrecerile de biatlon din cadrul FOTE mai „vârstnicei”, dar neîngrijitei baze de pe Valea Râşnoavei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă