7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSportPresa străină: Demisia lui Blaga adânceşte turbulenţele politice din România

Presa străină: Demisia lui Blaga adânceşte turbulenţele politice din România

Demisia ministrului român de interne, Vasile Blaga, după un protest al poliţiştilor de săptămâna trecută, lasă unele îndoieli cu privire la capacitatea României de a finaliza reformele necesare pentru a se alătura spaţiului Schengen în martie 2011, scrie presa internaţională, citată de Agerpres.

Turbulenţele politice din România s-au adâncit luni, scrie The Economist, atunci când ministrul român de interne, Vasile Blaga, a demisionat în urma unei demonstraţii de săptămâna trecută, în care aproximativ 6.000 de poliţişti au manifestat împotriva reducerii salariilor. De data aceasta, remarcă publicaţia britanică, şansa nu pare să le mai surâdă tandemului Băsescu-Boc. Un partid divizat, o popularitate în cădere liberă şi lucrători nemulţumiţi de măsurile de austeritate propuse de guvern, la care se adaugă anunţul făcut de preşedintele Traian Băsescu, săptămâna trecută, că România ar putea avea nevoie de un alt împrumut de la FMI pentru plata pensiilor şi salariilor din sectorul public anul viitor – acestea nu sunt semnele care indică un guvern de succes, comentează The Economist.

Plecarea lui Blaga, unul dintre ‘greii’ Partidului Democrat Liberal (PDL), aflat la guvernare, reprezintă o altă lovitură pentru coaliţia deja şubredă de la Bucureşti, cu o majoritate foarte fragilă în parlament.

Colegii de partid şi politicienii din opoziţie au deplâns decizia lui Blaga de a demisiona, iar Mircea Geoană, fost lider al Partidului Social Democrat, de opoziţie, a susţinut chiar că decizia lui Blaga ar putea afecta aderarea României la spaţiul Schengen, planificată pentru anul viitor.

Simţind mirosul de sânge, opoziţia din România speră acum să dea jos guvernul, ba chiar să îl suspende pe preşedintele Băsescu, aşa cum a reuşit, temporar, în 2007.

Pe de altă parte, Voice of America arată că preşedintele se poate aştepta la alte obstacole, în condiţiile în care sunt prevăzute noi proteste împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului, care includ reduceri semnificative ale salariilor pentru angajaţii din sectorul public şi creşteri de taxe pentru a lupta împotriva deficitului bugetar.

Pentru BBC, plecarea lui Blaga de la Ministerul de Interne lasă unele îndoieli cu privire la capacitatea României de a finaliza reformele necesare pentru a se alătura spaţiului Schengen în martie 2011. BBC aminteşte totodată de declaraţia lui Blaga, potrivit căruia aderarea la spaţiul Schengen este cea mai mare provocare cu care se confruntă România după aderarea la Uniunea Europeană în 2007.

Într-un articol intitulat ‘Ministrul român de interne demisionează pe fondul protestului poliţiştilor’, Financial Times scrie că demisia lui Blaga, după un protest neautorizat al câtorva mii de poliţişti, reprezintă un nou test pentru capacitatea guvernului de a pune în aplicare ‘unele dintre cele mai brutale măsuri de austeritate din Europa’.

Blaga, aminteşte FT, este cel de-al şaptelea ministru care părăseşte în mai puţin de o lună guvernul de la Bucureşti, confruntat cu o revoltă a populaţiei împotriva politicilor sale de austeritate, care includ o reducere de 25% a salariilor din sectorul public.

Protestele sunt prevăzute să continue în această săptămână, în condiţiile în care opoziţia a promis că va încerca să dea jos guvernul printr-o moţiune de cenzură în luna octombrie. Într-un efort de a redresa situaţia, Boc şi-a restructurat cabinetul la începutul acestei luni, înlocuind şase membri ai guvernului, printre care ministrul de finanţe şi cel al economiei. Cu toate acestea, premierul, care a supravieţuit unei moţiuni de cenzură în luna iunie, rămâne extrem de nepopular şi controlează doar o majoritate parlamentară fragilă, bazându-se pe sprijinul unui grup de independenţi

Cele mai citite

Modificări legislative pentru agenții imobiliari: Măsuri sporite de cunoaștere a clientelei în tranzacții

Proiectul de lege care reglementează măsuri suplimentare pentru agenții imobiliari va fi dezbătut de Parlament în procedură de urgență, dar agenții atrag atenția asupra...
00:02:13

VIDEO. Muntenegru este în doliu, după ce un bărbat înarmat a ucis 12 persoane

Muntenegru a început joi trei zile de doliu național, după ce un bărbat înarmat a comis o masacru într-un restaurant dintr-un sat, ucigând 12...

Christine Lagarde, președinta BCE: „Inflația în zona euro ar putea ajunge la 2% în 2025”

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, și-a exprimat optimismul privind atingerea țintei de inflație de 2% în 2025. Christine Lagarde a declarat într-un videoclip...
Ultima oră
Pe aceeași temă