Cel puţin cinci poliţişti au fost fotografiaţi sau filmaţi având armele la ei la mitingul din 24 septembrie de la Palatul Cotroceni, iar alţi trei aruncând cu şepcile. Aceştia au fost identificaţi în urma analizării imaginilor de la protest, au spus surse din cadrul MAI, citate de NewsIn.
Potrivit surselor citate, raportul ce va fi prezentat joi în CSAT cu privire la mitingul desfăşurat pe 24 septembrie în faţa palatului Cotrceni va fi întocmit de Departamentul de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, structură ce a gestionat măsurile de securitate în timpul desfăşurării mitingului. Până în momentul de faţă au fost strânse toate imaginile şi fotografiile făcute în timpul mitingului de către forţele de ordine.
În urma vizionării imaginilor, au fost identificaţi cinci poliţişti care aveau asupra lor arme, fiind totodată identificaţi şi cei care au aruncat şepcile.
Marian Gruia, liderul Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi unul dintre cei care a organizat protestul, a declarat că are informaţii din teritoriu care arată că liderii sindicali vor fi sancţionaţi. „Am fost sunat de colegi, lideri sindicali locali, care mi-au spus că s-au cerut, la nivelul unităţilor poliţieneşti, informaţii cu privire la posturile deţinute de ei, probabil pentru a fi desfinţate, în urma reorganazării care va avea loc.Mai mult decât atât, au fost cerute listele cu toţi participanţii la miting”, a declarat Gruia, pentru NewsIn, care a precizat că a cerut o întrevedere cu noul ministru al Internelor, pentru a prezenta punctul de vedere al sindicatului vizavi de cele întâmplate pe 24 septembrie.
În opinia lui Gruia, mitingul poliţiştilor nu a fost cu nimic deosebit faţă de alte mişcări de protest, în timpul cărora lucrurile s-au petrecut asemănător, dând drept exemplu mitingul crescătorilor de animale de la Palatul Cotroceni, de anul trecut.
Fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat pe 25 septembrie, cu privire la mitingul poliţiştilor, că nu a avut nimic împotriva protestului legal, care a avut loc în Piaţa Victoriei, însă nu şi cu „modul de manifestare, cu expresii care nu face cinste nimănui, cu atât mai puţin poliţiştilor”. Pe de altă parte, Blaga a susţinut că pentru marşul neautorizat către Palatul Cotroceni, „cei care au greşit vor plăti”. Astfel, Vasile Blaga a susţinut că liderii de sindicat, „care au incitat lumea”, vor fi sancţionaţi contravenţional, dar vor fi şi persoane care vor răspunde penal, având în vedere că imaginile filmate la miting arată că cinci dintre manifestanţi purtau arme.
Peste 6.000 de sindicalişti, printre care poliţişti, angajaţi din penitenciare, dar şi bugetari din sectorul administrativ şi cel economic, care au protestat, vineri dimineaţa, în Piaţa Victoriei, au pornit într-un marş spontan către Palatul Cotroceni, cerând să se întâlnească cu preşedintele Traian Băsescu. Sindicaliştii au protestat, timp de mai multe ore, în faţa Palatului Cotroceni.