5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum ar putea fi licenţiaţi absolvenţii de la "Spiru Haret"

Cum ar putea fi licenţiaţi absolvenţii de la „Spiru Haret”

Absolvenţii specializărilor neacreditate de la Universitatea ”Spiru Haret” ar putea fi obligaţi să susţină un concurs de selecţie cu 5 probe şi un nou examen de licenţă, potrivit unei noi propuneri legislative. Iniţiativa, înregistrată la Camera Deputaţilor pe 16 septembrie 2010, aparţine fostului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, potrivit Realitatea.net.

Fostul ministru spune că examenul pe care îl propune e singura soluţie pentru aceşti absolvenţi.

„E o colaborare a mea cu comisia de învăţământ şi de la Cameră şi de la Senat şi evident că am discutat cu colegii şi am convenit că e un conţinut care rezolvă această problemă. După opinia mea soluţia de a se relicenţia nu e viabilă. În ordonanţa 10 nu se reglementează, se referă doar la „Spiru Haret”. Această propunere legislativă e generală, nu e centrată pe „Spiru Haret”, dar evident ţinta principală e ” Spiru Haret”, dar nu numai”, a declarat Ecaterina Andronescu, senator PSD.

Această nouă lege iniţiată de senatorul PSD, Ecaterina Andronescu se află la Camera Deputaţilor. Dacă va trece şi de Senat legea şi-ar putea produce efectele în prima sesiune de licenţă din anul universitar 2010-2011, adică în februarie 2011.

„Categoric până anul viitor va fi gata. Examanele de selecţie preced examenul de licenţă. Acum conform uzanţelor, examenele de licenţă se pot da în februarie sau în vară. Până în februarie absolvenţii ar putea să îşi dea examenele de selecţie şi să se prezinte la licenţă”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu ştiu nimic despre soluţiile Ecaterinei Andronescu

Reprezentanţii ministerului spun că nu au aflat de propunerea doamnei Andronescu şi că ei continuă discuţiile cu Universitatea Spiru Haret pentru a le rezolva problema diplomelor.

„Nu ştiam de iniţiativa doamnei Andronescu, dar e în dezbatere ordonanţa 10 care trebuie adoptată în care există o modalitate de rezolvare a acestei probleme. E o oarecare densitate de soluţii, sper să se aleagă cea mai bună dintre ele. Era şi o discuţie directă între o solicitare a universităţii către minister care era legată strict de Spiru Haret, nu rezolva toate problemele. Universitatea „Spiru Haret” vroia să găsească o soluţie pentru asta şi a trimis o solicitare ministerului. În cadrul legal existent am încercat să găsim soluţii punctuale. Noi am trimis acea scrisoare publică în care erau cinci condiţii. Ei au zis că nu e cea mai bună soluţie. Acum se caută alte soluţii”, a declarat Tudorel Urian, consilierul ministrului Educaţiei.

Ecaterina Andronescu consideră că ministrul Educaţiei ar trebui să fie de acord cu propunerea sa legislativă.

„Nu am discutat cu domnul ministru. Dreptul de a legifera rămâne al Parlamentului. Nu văd de ce nu ar putea să fie de acord, pentru că realmente rezolvă o problemă care rămâne agăţată. Avem foarte mulţi studenţi de la aceaste programe care nu au fost autorizate, care au obţinut o diplomă, diploma e într-un fel nelegală, dar nu există o formă legală de o valida decât printr-un examen. Şi aceasta ar putea fie o formulă convenabilă pentru toate părţile”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Universitatea ”Spiru Haret” se bazează tot pe negocierile cu Ministerul Educaţiei

Reprezentanţii Universităţii „Spiru Haret” spun că se bazează în principal pe negocierile începute cu Ministerul Educaţiei.

„Aceste negocieri pe care ministerul le-a antamat şi care sperăm se apropie de finalitate vor avea o rezultat care să fie acoperitor şi în măsură se rezolve problema absolvenţilor ai noştri care nu au întrunit acele aprecieri pentru documentele lor de finalizare de studii”, a declarat Corneliu Toader, purtător de cuvânt al Universităţii Spiru Haret.

Dacă legea Ecaterinei Andronescu va trece, reprezentanţii „Spiru Haret” spun că o vor accepta.

„Să vedem ce iese nu pot să fac anticipări Aş vrea să se întâmple acest lucru (n.r. să treacă legea) tocmai ca soluţionarea problemei să vină în întâmpinarea acestor absolvenţi care sunt în situaţia aceasta. Acum lucrurile s-au clarificat dar e un traseu pe care suntem înscrişi, negocierile cu ministerul continuă şi sperăm ca această situaţie a absolvenţilor noştri să fie soluţionată într-un mod pozitiv şi cum spunea domnul consilier al ministrului pe baza unui soluţii juridice care să acopere aceste suspensii şi să poată crea o normalitate pentru absolvenţii Spiru Haret din ultimele promoţii”, a declarat Corneliu Toader, purtător de cuvânt al Universităţii „Spiru-Haret”.

Aproximativ 15.000 de absolvenţi ai specializărilor neacreditate de la Universitatea ”Spiru Haret” ar fi trebuit să susţină un nou examen de licenţă în perioada 15-30 septembrie 2010. Reprezentanţii universităţii au anulat însă sesiunea specială până la adoptarea unui act normativ care să ofere un suport legislativ clar pentru acestşi absolvenţi şi intrarea lor în legalitate.

Cele mai citite

Analist economic: Măsuri propuse pentru creșterea veniturilor bugetare în 2025

Adrian Bența propune majorarea TVA, accizelor și impozitarea mai strictă a IMM-urilor pentru a face față deficitului bugetar, potrivit unor declarații pentru Termene.ro. Analistul economic...

Ministrul Energiei: Avem o datorie morală să fim alături de fraţii noştri de peste Prut

România sprijină energetic Republica Moldova, în contextul sistării gazului rusesc Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a detaliat, într-o postare, modul în care România ajută Republica Moldova,...

Bilanț tragic al atacului armat din Muntenegru: 12 morți

Douăsprezece persoane, între care doi copii, au fost ucise de un bărbat înarmat care a declanşat miercuri un atac armat într-un restaurant din sudul...
Ultima oră
Pe aceeași temă