Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, i-a făcut lui Dalai Lama o nouă invitaţie de a vizita România, asumându-şi, totodată, „responsabilitatea de a interveni pe lângă preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul României pentru ca vizita să se desfăşoare în condiţii liniştite”.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Biroul de Presă al vicepreşedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, Dalai Lama a făcut cea de-a şaptea vizită în Ungaria, în cadrul căreia s-a întâlnit, luni, şi cu Tokes timp de aproximativ 40 de minute, transmite Mediafax.
„În primul rând, Tokes i-a dăruit Sfinţiei Sale o plăcuţă cu imaginea lui Kőrösi Csoma Sándor, de origine secui, cel care a realizat primul dicţionar englezo-tibetan, ajutând ca occidentul să cunoască mai bine cultura Tibetului”, se arată în comunicat.
Totodată, Tokes l-a invitat din nou pe liderul spiritual tibetan să facă o vizită în România şi şi-a exprimat regretul că Dalai Lama nu a putut anul acesta să fie oaspetele casei natale a lui Kőrösi Csoma Sándor.
„Sfinţia Sa a catalogat drept regretabil comportamentul de servilism la adresa Chinei de care a dat dovadă diplomaţia românească şi i-a dat asigurări lui Tokes Laszlo că îi va onora, bucuros, inviţia, de îndată ce autorităţile române îl primesc în ţară”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, Tokes „şi-a asumat responsabilitatea faţă de Dalai Lama de a interveni pe lângă preşedintele Traian Băsescu şi pe lângă Guvernul României” pentru ca vizita liderului budist la casa natală a lui Kőrösi Csoma Sándor „să se desfăşoare în condiţii liniştite”.
Conform comunicatului, la rândul său, Dalai Lama, după o prezentare a situaţiei din Tibet, l-a rugat pe vicepreşedintele Parlamentului European să facă demersuri pentru ca o comisie a PE să efectueze o vizită de documentare în Tibet, „deoarece arma cea mai eficace împotriva regimurilor totalitare – aşa cum s-a dovedit şi în cadrul luptei din 1989 împotriva regimului Ceauşescu – este ca informaţiile să ajungă la publicul larg, în mod transparent”.
La finalul discuţiilor, potrivit aceluiaşi comunicat, Dalai Lama i-a dăruit lui Tokss cartea sa „Pe drumul spre fraternitatea dintre religii”.
Europarlamentarul Laszlo Tokes anunţa, în luna aprilie, că a primit confirmarea din partea liderului spiritual tibetan Dalai Lama privind o vizită a acestuia în România, în cursul lunii septembrie, în aceeaşi perioadă în care acesta va face o vizită şi la Budapesta.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) comunica, ulterior, că autorităţile române nu au formulat invitaţii către Dalai Lama sau reprezentanţii săi pentru a vizita România, iar Bucureştiul recunoaşte existenţa unei singure Chine, din care face parte şi Tibetul.
MAE preciza că România „recunoaşte principiul existenţei unei singure Chine, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Populare Chineze şi apartenenţa Tibetului la aceasta”.
Potrivit MAE, orice contacte ale oficialităţilor române cu reprezentanţi ai Regiunii Autonome Tibet sunt convenite pe canale diplomatice, în cadrul relaţiilor dintre România şi Republica Populară Chineză.