18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialŢiganii, europenii perfecţi

Ţiganii, europenii perfecţi

Este greu să vorbeşti despre unele chestiuni politice în Europa. Sunt chestiuni încărcate de prejudecăţi şi false dogme, astfel încât este imposibl să vezi realitatea în spatele vitrinei aşa-numitei politically correct. A se citi de asemenea comentariile care însoţesc articolele publicate pe această temă pentru a vedea cât de departe sunt cititorii de cele publicate pe tema expulzării ţiganilor din Franţa şi cât de departe sunt instituţiile europene de sensibilitatea multor cetăţeni, se arată într-un articol publicat luni de ziarul ABC, citat de Agerpres.

Pe terenul principiilor nu este nimic de discutat: expulzările masive de persoane în baza apartenenţei lor etnice sau a naţionalităţii lor nu sunt în niciun caz justificabile. Numai că în Europa noastră, romii nu au fost expulzaţi cum a fost cazul în urmă cu 60 de ani fără posibilitate de a se mai întoarce vreodată şi după ce au pierdut totul. Iar secretarul francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche a avut dreptate când a spus că nu există nicio legătură între aceste repatrieri şi lagărele de concentrare naziste.

Pe de altă parte, toată lumea ştie că cei urcaţi în avion de Sarkozy se vor întoarce din nou în Franţa când vor dori. Este adevărat că taberele lor au fost desfiinţate şi că au rămas fără o mare parte din bunuri, dar este vorba de oameni foarte săraci veniţi aici în căutarea unui trai mai bun. Prima obligaţie a guvernelor din Bulgaria şi România care au primit o seamă de ajutoare europene este de a-i integra pe ţigani, dar totuşi preferă să-i vadă din nou plecaţi spre Franţa.

Celălalt aspect – şi se pare că nimeni nu vrea să pună degetul pe rană – este că patrimoniul politic european este format, nu doar din legi care îi protejează pe cetăţeni de a fi expulzaţi, ci şi din reguli de convieţuire pe care noi toţi trebuie să le respectăm, notează ziarul. Europenii se află la adăpostul unor garanţii legale, dar în schimb sunt obligaţi să respecte o seamă obligaţii. Un lucru este strâns legat de celălalt. Sarkozy cu gestul său nu a făcut decât să abată dezbaterea pe un teren greşit. Pentru că la urma urmei ţiganii ar putea fi europenii perfecţi, fiind singurii care nu ţin cont de frontiere. Dacă vor să fie însă europeni, sunt obligaţi să ţină seama de reguli sociale minime, de care au tot fugit de secole încoace, conchide autorul.

Articolul este însoţit de comentarii ale cititorilor precum cel semnat de Gonzalo care arată că în lumea globalizată de azi, ţiganii sunt sigura grupare etnică care nu dispune de protecţie juridică. Este adevărat că sunt mulţi hoţi printre ei, dar este singura etnie care nu s-a ridicat cu armele împoriva propriilor semeni. Şi ei au fost victime ale exterminării naziste, asemeni evreilor. Personal nu cred că merită acest tratament – spune Gonzalo – deşi ştiu că se vor întoarce oricând vor dori. Sunt guvernele cele care ar trebui să le asigure o infrastructură adaptată sau o viaţă demnă. Ar trebui de asemenea la nivel local să existe programe de integrare în societate. Altminteri, nu doar ţiganii vor fi o bombă socială, acelaşi lucru se va întâmpla cu invazia ilegală a milioane de persoane provenite din lumea a treia, din Asia şi până în Africa.

Mulţi cetăţeni par să-şi fi dat seama – adaugă într-un alt comentariu Mateo – că anumitor grupuri de imigranţi le este dificilă, sau imposibilă integrarea. Vorbim azi de ţiganii români dar am putea vorbi la fel de bine de algerienii care trăiesc în suburbiile franceze. Sunt oameni cu tradiţii endogamice, cu dispreţ faţă de lege, obiceiuri aduse din ţările lor şi o voinţă clară de a abuza de beneficiile sociale şi de o legislaţie laxă faţă de delincvenţă. Bravo Sarkozy, pentru decizia luată, deşi metodele lui sunt discutabile, conchide Mateo.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă