Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Braşov, într-o conferinţă de presă, că probabil iarna care va veni va fi cea mai dificilă pe care o vor traversa românii în ultima vreme.
El a adăugat că îi este efectiv groază să se gândească cum va trece o familie cu venituri normale iarna aceasta în condiţiile în care salariile cadrelor medicale şi a celor care lucrează în învăţământ au scăzut şi cu până la 60%.
Preşedintele Senatului susţine că suntem ţara din Europa care plăteşte cel mai puţin procentual din PIB cu asistenţa socială, şi nu foarte mult aşa cum tot susţin guvernanţii. ”Banii necesari pentru asistenţă socială s-ar găsi extrem de rapid dacă există voinţă politică în sistemul clientelar de partid din România unde a existat 40% din PIB, procent care este la nivel de evaziune fiscală”, a mai afirmat Mircea Geoană, citat de Agerpres.
Răspunzând la o întrebare referitoare la protestele sindicale, care încep săptămâna viitoare, Mircea Geoană a adăugat că nu se poate cunoaşte ce se va întâmpla pentru că românul este de foarte multe ori un om plin de surprize. „Şi noi spunem de multe ori că mămăliga nu explodează, că românul este obişnuit să îndure, că românul este obişnuit pe la colţuri să critice şi să înjure, dar când este vorba să iasă cu curaj, la bătaie, are ezitări. Cred că este o limită de suportabilitate pe care suntem pe cale să o atingem în România şi eu unul nu aş conta, ca astăzi guvernanţii, că românul va îndura la nesfârşit. Nu ştiu ce formă va lua, nu ştiu strict dacă mişcarea sindicală este cea care poate asuma acest lucru, dar o scânteie de nemulţumire poate oricând să aprindă un mediu extrem, extrem de inflamabil şi incandescent”, a opinat preşedintele Senatului.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a participat, vineri, la Braşov, la o întâlnire regională la care au participat reprezentaţi din sănătate din judeţele Alba, Dâmboviţa, Prahova, Argeş, Sibiu, Cluj, Teleorman, Braşov şi municipiul Bucureşti privind dezbaterea proiectului Progamului de guvernare al PSD în domeniul sănătăţii. PSD consideră că sistemul sanitar românesc a fost aruncat în haos printr-o descentralizare fără orizont, în care reducerile de paturi şi personal realizate fără o evaluare profesionistă a nevoilor de servicii medicale, în lipsa specialiştilor în sănătate publică din structura consiliilor locale şi judeţene, constituie paleative pentru sistemul sanitar bolnav, ”care printr-o astfel de politică nu are şansa însănătoşirii”.
Potrivit social-democraţilor, programul de guvernare al PSD în domeniul sănătăţii trebuie să ducă la atingerea obiectivului prioritar, accesul echitabil şi neîngrădit la serviciile de sănătate de calitate pentru toţi cetăţeni. Proiectul va fi dezbătut în toată ţara, iar în final propunerile vor fi cuprinse în programul de guvernare al PSD în domeniul Sănătăţii.