0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024

Proprietar vs. agenţie

Ce ar trebui să aibă în vedere o persoană fizică atunci când vrea să cumpere o locuinţă prin intermediul unei agenţii imobiliare? Ce lucruri poate afla şi ce nu de la agentul imobiliar? Câţi bani pierzi când lucrezi cu un agent imobiliar? Ce avantaje sunt?

Analizând avantajele la cumpărarea de la o agenţie, în primul rând, trebuie făcută deosebirea dintr-o agenţie profesionistă şi una neprofesionistă. O agenţie imobiliară profesionistă are un portofoliu vast cu imobile de toate tipurile şi poate oferi clientului zeci de variante, vechi sau noi, în toate zonele oraşului, cu prezentarea atât a avantajelor şi dezavantajelor, cât şi a suprafeţelor corecte. De asemenea, agenţiile imo­bi­liare trebuie să ofere informaţii şi soluţii de diminuare a costurilor unei tranzacţii imo­biliare. „Un agent imobiliar este obli­gat să apere interesele clientului. Tocmai de aceea, agentul trebuie să ofere informaţii precum cine este proprietarul/cumpărătorul? Este vânzătorul la zi cu toate taxe­le? Ce taxe trebuie să fie plătite în momentul achiziţiei?

Care sunt costurile obişnuite pentru întreţinerea locuin­ţei? Proprietatea are probleme juridice, precum o ipotecă? Care este impozitul anual? Care este preţul din contractul de vânzare – cum­părare? Ce taxe şi costuri există în plus pentru perfec­tarea contractului de vânzare-cum­pă­rare? Cum evaluează res­pectivul agent proprietatea?”, declară Anca Evseev, specialist imobiliar. Foarte important este faptul că o agenţie imobiliară nu întoc­meş­te actele de vânzare-cum­părare, ci, eventual, poate recomanda un notariat la care păr­ţile să meargă pentru a semna contractul. De asemenea, un agent bun are capacitatea de a obţine un preţ mai bun. „Un agent poate negocia preţul cu mai mult de 3%, astfel încât să aco­pere comisionul perceput pentru tranzacţionare. Când o a­gen­ţie imobiliară ştie că din preţul etalat de proprietar se poate obţine o scădere cu cel puţin 10% (datorată preţului pieţei), atunci îl convinge pe proprietar să promoveze acel preţ de pia­ţă.”, declară Răzvan Muntean, general Manager Imopedia.ro.

Care sunt dezavantajele în a lucra cu o agenţie?
Foarte puţini agenţi imobiliari informează un cumpărător în privinţa dezavantajelor imobilului. De obicei, acestea sunt omise tocmai pentru a nu influenţa în mod negativ tranzacţia. În plus, în momentul actual, unul dintre dezavantajele colaborării cu o agenţie imobiliară este neseriozitatea celor mai multe dintre acestea. Există foarte multe agenţii care lucrează la negru pentru a nu plăti impozitele. În plus, acel comision perceput este incomod pentru majoritatea clienţilor, mai ales în cazul în care ambele părţi ar fi putut să se înţeleagă fără intermedierea unei agenţii. De altfel, sunt foarte multe cazuri în care există acea clauză de exclusivitate prin care o agenţie impune clientului să nu mai colaboreze cu o altă agenţie imobiliară. Acest lucru dezavantajează din start clienţii, pentru că le reduce variantele la care pot apela.

Ce avantaje ai când cumperi direct de la proprietar?
O tranzacţie imobiliară directă între particulari vine cu puternicul avantaj al economiei făcute. Poţi să negociezi mai mult din preţul de strigare şi elimini comisionul pe care agentul imobilar îl percepe. Într-o tranzacţie directă de 100.000 euro, se pot economisi chiar şi 6.000 euro; deci, o economie de până la 15% din valoarea proprietăţii. „Cei 6%, comision din preţul de tranzacţie, s-au diminuat considerabil în perioada de criză, agenţiile imobiliare fiind mult mai flexibile la negocierea acestei marje. Chiar şi aşa, mulţi cumpărători consideră că un contact direct cu proprietarul le economiseşte bugetul şi că au mai mult control asupra tranzacţiei.”, declară Răzvan Muntean, general Manager Imopedia.ro. Deseori, proprietarul îşi cunoaşte mult mai bine proprietatea şi poate prezenta într-o manieră detaliată toate avantajele care ar putea fi relevante pentru cumpărători.

„Uneori, agenţii imobiliari au parti-pris-uri şi încearcă să avantajeze anumite proprietăţi care le aduc beneficii suplimentare. Folosind intermediari, multe din informaţiile relevante se pierd sau sunt omise intenţionat.”, continuă Anca Evseev. Totuşi, pentru cumpărătorii care nu sunt foarte bine informaţi în privinţa pieţei imobiliare, există riscul de a cumpăra o proprietate la un preţ mai mare decât ar fi făcut-o printr-o agenţie imobiliară profesionistă. „Important este să ştii ce vrei şi să-i defineşti agentului în mod explicit cererea ta. Este puţin probabil să găseşti o proprietate la nivelul celor mai exigente aşteptări, într-un interval foarte scurt şi la un preţ foarte scăzut.” Documentarea de piaţă pe cont propriu poate fi însă destul de simplă, în condiţiile în care internetul a acaparat peste 60% din ofertele imobiliare din piaţă, iar acest procent creşte în fiecare an.

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă