13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialTraian Rece, executat silit

Traian Rece, executat silit

Omul de afaceri nu a cultivat terenul concesionat de la Consiliul Judeţean, dar a depus declaraţii în fals pentru a obţine subvenţii.

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a început procedura de executare silită a societăţii Agrodelta Sireasa, firma controversatului om de afaceri Traian Rece. Cristina Ghergişan, director executiv adjunct al APIA Tulcea, a declarat că „firma Agrodelta Sireasa nu a cultivat terenul din Delta Dunării concesionat de la Consiliul Judeţean Tulcea, dar a depus declaraţii false la unitatea noastră pentru subvenţionarea culturilor. În urma controalelor din teren am descoperit aceste falsuri şi am declanşat procedurile de executare silită pentru recuperarea la buget a subvenţiilor plătite în baza declaraţiilor false”.

Conform notificărilor emise de APIA Tulcea către firma fostului senator PSD Traian Rece, societatea Agrodelta Sireasa are de restituit la buget 1,2 milioane de lei. În plus, conform procedurilor Uniunii Europene pentru acordarea subvenţiilor agricole, respectiva societate nu va mai beneficia trei ani de subvenţii din bugetul UE şi din bugetul Ministerului Agriculturii. Astfel, Rece va pierde, anual, peste 100 de euro pentru fiecare din cele aproape 10.000 de hectare agricole pe care le administrează
în Deltă.

Afacerile din Deltă ale fostului parlamentar PSD sunt în pragul falimentului, din cauza conflictului pe care-l are cu APIA, care i-a tăiat subvenţiile agricole pentru următorii trei ani şi îl obligă să restuituie subvenţiile europene. În plus, aproape 5.000 ha de culturi agricole din zona Ceatalchioi ale firmei lui Rece au fost distruse de inundaţii, iar culturile agricole nu au fost asigurate. Rece încearcă să evite falimentul prin vânzarea a aproximativ 100 kilometri de diguri de la amenajarea agricolă Sireasa, pe care pretinde că le-ar fi cumpărat de la AVAS. Deşi aceste diguri aparţin domeniului public şi ar trebui să se afle în administrarea Consiliului Judeţean Tulcea, Rece pretinde pentru retrocedarea digurilor zeci de milioane de euro drept justă despăgubire.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă