17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialITAR-Tass: Eşecul referendumului din R.Moldova ar putea ameliora relaţiile Chişinăului cu Moscova

ITAR-Tass: Eşecul referendumului din R.Moldova ar putea ameliora relaţiile Chişinăului cu Moscova

Eşecul referendumului privind modificarea Constituţiei Republicii Moldova şi viitoarele alegeri parlamentare din această fostă republică sovietică ar putea aduce o ameliorare a relaţiilor între Chişinău şi Moscova, apreciază politicieni şi analişti ruşi, citaţi de ITAR-Tass în pagina electronică, anunta Mediafax.

Relaţiile s-au deteriorat după preluarea puterii de către Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), în vara lui 2009. Dar noile alegeri ar putea asigura succesul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), orientat către Moscova, în opinia unor analişti politici. Actuala coaliţie de guvernământ dorea să utilizeze referendumul ca soluţie a crizei politice, după eşecul alegerii unui şef de stat în Parlamentul moldovean, potrivit agenţiei.

„Oamenii au obosit. Aceasta este (principala) explicaţie a eşecului referendumului”, scrie cotidianul proguvernamental Rosiskaia Gazeta, adăugând că „un alt motiv este incapacitatea actualei puteri de a consolida societatea moldoveană”. Actualul preşedinte, Mihai Ghimpu, „nu face un secret din planurile sale de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE)”, dar rezultatul referendumului arată că moldovenii nu susţin direcţia aleasă de acesta şi partenerii săi din AIE, adaugă ziarul citat.

„Oamenii şi-au dat seama că sunt înşelaţi, cineva încercând să înlocuiască ideea de integrare europeană cu ideea integrării cu România”, a declarat Fiodor Ghelici, liderul formaţiunii Moldova Mea, pentru cotidianul Nezavisimaia Gazeta. „Declaraţiile antiruseşti” ale lui Ghimpu şi faptul că „autorităţile se fac că nu văd minorităţile etnice” din această ţară constituie, în opinia lui Ghelici, alte explicaţii ale faptului că moldovenii „au ignorat referendumul”.

„Rusia îşi poate redobândi influenţa pierdută asupra (Republicii) Moldova, o şansă oferită de viitoarele alegeri parlamentare”, a declarat liderul mişcării Ravnopravie, Valeri Klimenko, pentru Nezavisimaia Gazeta. Atât etnicii ruşi din această ţară, cât şi moldovenii se vor orienta către programele partidelor proruse, susţine el, argumentând că jumătate de milion de moldoveni muncesc în Rusia, iar cea mai mare parte a producţiei moldovene este exportată în această ţară.

„Resentimentul” moldovenilor faţă de Guvern este, de asemenea, alimentat de suspendarea importurilor de vinuri moldoveneşti în Rusia, iar liderii AIE, care nu are o strategie ideologică potrivită, au puncte de vedere diferite despre numeroase probleme, mai comentează agenţia.

Cele mai citite

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Stefano Pioli, noul antrenor al lui Al-Nassr după demiterea lui Luis Castro

După un start de sezon sub așteptări, Al-Nassr l-a demis pe Luis Castro și l-a numit pe italianul Stefano Pioli drept noul antrenor principal. Al-Nassr,...
Ultima oră
Pe aceeași temă