În ultimul secol oamenii au devenit dependenţi de internet. Stăm toată ziua lipiţi de ecran pentru a vedea actualizările prietenilor de pe Facebook, ne uităm la videoclipuri pe Youtube în timp ce scanăm Twittersfera. Citim „noile ştiri”, le împărţim tuturor cunoscuţilor şi comentăm la orice. Am început să trăim online.
În ciuda acestei realităţi, marii creatorii de browsere precum Microsoft, Mozilla şi Google cred că este posibil să petrecem chiar mai mult timp pe internet din pricina noii generaţii de browsere web, potrivit ziarului Seattle Times.
Browserele viitorului promit o grafică mai rapidă şi mai atrăgătoare, dar şi dezvoltarea mai multor reţele sociale, toate proiectate pentru a favoriza viaţa online.
Concepţia oamenilor că browserul este un canal pasiv prin care se accesează un conţinut este greşită. Browserul web este construit precum o barieră care poate să impiedice sau să permită crearea unor conţinuturi web.
Cel mai folosit browser este Internet Explorer, utilizat de aproximativ 60% dintre oamenii. Urmează apoi Mozilla Firefox care este folosit de 23 % dintre utilizatorii de internet, şi Google Chrome – 8%, potrivit monitorizării realizate în luna august de Net Market Share.
David Ragones, director de producţie şi marketing la Nvidia este de părere că internetul a fost în ultimii 10 ani doar o experienţă bidimensională plină de text si imagini. El spune că internetul nu a fost interactiv, lucru care se va schimba prin apariţia unei noi generaţii de browsere.
Noua generaţie de browsere va include noi standarde cunoscute sub numele de HTML5 şi CSS3 şi va valorifica puterea de procesare grafică fâcând conţinutul web să devină mai bogat şi mai dinamic.
Aplicaţiile care până acum trebuiau instalate ca un software separat, cum ar fi Tweetdeck ar putea rula în interiorul browserelor, aşa cum a arătat Google într-o conferinţă recentă.
Marile companii vor fi în stare să construiască mai multe versiuni de aplicaţii pentru un browser mai degrabă decât două variante de navigatoare, una pentru Mac şi alta pentru Windows.
Prin utilizarea noilor variante de browsere, oamenii vor avea posibilitatea de a vedea animaţii şi videoclipuri fără a instala un software Flash. Această dezvoltare va elimina frustrarea proprietarilor de iPad, care nu suportă programul Flash.
Noul Internet Explorer 9
Microsoft va testa astăzi, în San Francisco, o versiune a noului browser Internet Explorer 9. Noul navigator web promite să transforme internetul dintr-o imagine statică într-o lume a mişcării.
Deşi varianta de Internet Explorer pe care Microsoft o lansează în această săptămână se află în faza de testare, compania crede că browser-ul este pregătit să fie adoptat în masă de oameni.
Compania Google, creatorul browserului Chrome, pare să fie mulţumită de noua competiţie. „Nu am avut ocazia să testăm noul Internet Explorer 9, dar suntem întotdeauna încântaţi când alte companii dezvoltă produse inovative care vor revoluţiona internetul”, spune Brian Rakowski, manager de produs pentru Chrome.
Caracteristicile calculatoarelor pe care oamenii le consideră banale, cum ar fi abilitatea de a glisa elemente pe un ecran, vor fi posibile în noua versiune a browserului Internet Explorer 9.
Vor fi eliminate problemele care până acum duceau la blocarea unui program cum ar fi utilizarea zoom-ului pe o hartă online. Iar actualizările unei pagini vor apărea automat fără a fi necesară folosirea butonul de refresh.
Internet Explorer 9 va permite utilizatorilor să facă fotografii pe care să le transforme apoi într-o experienţă 3-D. Zoom-ul va putea fi folosit pentru a mări sau a micşora imaginea astfel încât vizionarea va fi mai interactivă. O evoluţie faţă de experienţa oferită până acum de site-uri precum Flickr sau Facebook.
„La începutul erei internetului puteai merge să îţî iei o ceaşcă de cafea până se încărca pagina pe care vroiai să o vezi”, spune Toby McKes de la reţeaua Cheezburger din Seattle.
Acest lucru nu se va întâmpla şi cu noul browser. Microsoft spune că versiunea Internet Explorer 9 va fi mult mai rapidă ceea ce face posibilă accesarea mai multor informaţii într-un timp record.
Compania plănuieşte să arate exemple de conţinut nou în cadrul lansării de miercuri, inclusiv un nou site pentru staţia de radio KEXP din Seattle. Pe acest site, ascultătorii pot naviga prin playlist-uri tridimensionale şi au opţiunea de a cumpăra melodii, conform Nvidia.
Aceasta este prima versiune a browser-ului în care Microsoft a integrat codurile de programare HTML5 şi CSS3, deşi Google a folosit HTML5 în Chrome încă din 2008.
HTML5 include abilitatea de a vedea clipuri video sau elemente drag-and-drop din interiorul browserului, iar CSS3 este un standard de dezvoltare pentru aspectul unui site web.