7.4 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialVa folosi la ceva tevatura din jurul problemei romilor?

Va folosi la ceva tevatura din jurul problemei romilor?

UE continuฤƒ sฤƒ agonizeze asupra problemei romilor, prezentându-se, în mare, la fel de ลŸovฤƒielnicฤƒ ลŸi imberbฤƒ ca pânฤƒ acum. Va continua sฤƒ aloce sume substanลฃiale în vederea soluลฃionฤƒrii acestei probleme pe cât de complicate, pe atât de perene, mulลฃumindu-se cu demersuri de faลฃadฤƒ care nu vor servi decât conturilor variilor consultanลฃi ลŸi organizaลฃii favorizate. Pierre Lellouche, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, a avut neîndoielnic dreptate atunci când a susลฃinut cฤƒ procesul de integrare a romilor trebuie demarat la ei acasฤƒ, respectiv în ลฃฤƒrile lor de baลŸtinฤƒ. Din pฤƒcate însฤƒ, domnul Lellouche a dat dovadฤƒ de o subtilitate marca Hrusciov atunci când a considerat cฤƒ acest deziderat poate fi atins cu niscaiva bani oferiลฃi autoritฤƒลฃilor de la BucureลŸti ลŸi, în rest, cu ameninลฃฤƒri despre tot felul de repercusiuni în cazul în care rezultatele nu s-ar dovedi satisfฤƒcฤƒtoare.

Comportamentul deseori problematic al membrilor minoritฤƒลฃii rome se datoreazฤƒ, fireลŸte, ลŸi gradului de subdezvoltare a ลฃฤƒrii în care s-au nฤƒscut ลŸi au crescut. Statul român nu dispune nici de resurse ลŸi nici de voinลฃa necesarฤƒ pentru a-i convinge sฤƒ renunลฃe, treptat, la latura antisocialฤƒ a conduitei lor, în timp ce forลฃa opiniei publice rฤƒmâne extrem de redusฤƒ într-o ลฃarฤƒ care, anterior deceniilor ei de dictaturฤƒ, a fost una preponderent agrarฤƒ. În Franลฃa ลŸi Marea Britanie, cetฤƒลฃenii au reacลฃionat indignaลฃi în special atunci când grupuri de romi ocupau fie spaลฃii publice, fie chiar imobile private, pฤƒrฤƒsite peste weekend de cฤƒtre proprietari. Stau ลŸi mฤƒ-ntreb însฤƒ dacฤƒ, din punct de vedere al reprobabilitฤƒลฃii, conduita lor este, de fapt, mai blamabilฤƒ decât cea a unui preลŸedinte al României care în 1995 solicita deschis judecฤƒtorilor ลฃฤƒrii sฤƒ nu mai dea soluลฃii de retrocedare a imobilelor confiscate de regimul comunist?!

Lฤƒsând la o parte politicienii de stânga, deseori de stângฤƒ extremฤƒ, din Franลฃa, care s-au dedicat zilele trecute problemei romilor îndeosebi din oportunism, respectiv în speranลฃa de a-ลŸi vedea vechiul vis despre o revoluลฃie politicฤƒ renฤƒscut, singurii susลฃinฤƒtori sinceri ai romilor pe tฤƒrâm francez par sฤƒ fie o mânฤƒ de clerici, preponderent catolici. Este puลฃin probabil ca aceลŸtia sฤƒ fi ลŸtiut cฤƒ acum 200 de ani romii erau înrobiลฃi de însฤƒลŸi Biserica Ortodoxฤƒ Românฤƒ – act care va fi contribuit, indubitabil, la condiลฃia actualฤƒ a minoritฤƒลฃii ลŸi la problemele ei. ลขine, pânฤƒ la urmฤƒ, de BOR sฤƒ decidฤƒ dacฤƒ o parte din averea ei, estimatฤƒ la peste 4 miliarde euro, nu ar putea fi utilizatฤƒ, creลŸtineลŸte, în vederea unor reparaลฃii morale acordate acestei etnii. Aidoma altor grupuri care au fost supuse captivitฤƒลฃii ลŸi oprimฤƒrii, totuลŸi ลŸi aceastฤƒ minoritate ar trebui sฤƒ aibฤƒ, pânฤƒ la urmฤƒ, capacitatea de a-ลŸi clฤƒdi un viitor bazat pe un trai per ansamblu normal.

Pentru români este, fireลŸte, dureros sฤƒ constate cฤƒ taman cetฤƒลฃenii cel mai puลฃin apreciaลฃi ai ลฃฤƒrii au ajuns în centrul atenลฃiei afacerilor europene. Preocuparea politicienilor europeni faลฃฤƒ de chestiunea romilor survine, de fapt, tardiv. Dar, mฤƒ rog… mai bine târziu decât deloc. Dacฤƒ UE doreลŸte însฤƒ rezultate atât concrete, cât ลŸi pozitive, va trebui sฤƒ renunลฃe la retorica ลŸi la gimmick-urile ieftine ลŸi sฤƒ se aplece serios asupra unor planuri de schimbฤƒri reale induse în lumea romilor. În perioada 1997-2007, UE a impus României o serie de reforme, multe dintre cerinลฃele ei demonstrându-se, ulterior, de faลฃadฤƒ. Bruxelles-ul a refuzat, cu alte cuvinte, sฤƒ îลŸi suflece mânecile ลŸi sฤƒ atace direct ลŸirul lung de probleme induse de subdezvoltare. În bunฤƒ parte, aceste probleme au putut persista de-a lungul istoriei României deoarece nici unul dintre liderii ei nu a încercat vreodatฤƒ sฤƒ se serveascฤƒ de resursele umane ลŸi materiale ale ลฃฤƒrii în scopuri cu adevฤƒrat pozitive, anume în vederea clฤƒdirii unui stat-naลฃiune coeziv ลŸi confient. Reperele morale ale românilor provin în continuare din familie, nicidecum de la stat, virtutea ลŸi probitatea putând fi învฤƒลฃate exclusiv în cadrul restrâns al familiei, ลŸi nicidecum în baza jalnicei pilde oferite de un stat bombastic ลŸi corupt.

În eterogena lume a romilor, iniลฃiativa le revine practic, din nefericire, exclusiv masculilor dominanลฃi, determinaลฃi a-ลŸi subordona membrii mai vulnerabili ai comunitฤƒลฃii. Este cu atât mai frapant cฤƒ supliciul femeilor ลŸi fetelor rome, tratate în continuare ca o marfฤƒ sexualฤƒ, nu a stârnit încฤƒ oprobriul feministelor occidentale – rฤƒmase, de altfel, în mare mฤƒsurฤƒ indiferente ลŸi în faลฃa sorลฃii femeilor din lumea islamicฤƒ, stฤƒpânitฤƒ, în mare mฤƒsurฤƒ, de o mentalitate profund misoginฤƒ. Pentru a obลฃine vreun progres, dinamica schimbฤƒrii trebuie sฤƒ porneascฤƒ inclusiv de aici – anume, chiar din interiorul societฤƒลฃii rome.

Autoritฤƒลฃile de la BucureลŸti vor agrea, probabil, fฤƒrฤƒ prea multe discuลฃii seria exerciลฃiilor de imagine propuse de Sarkozy ลŸi Barroso, sperând, tacit, cฤƒ atenลฃia acestora se va îndrepta curând în alte direcลฃii. Dacฤƒ domnii Bฤƒsescu ลŸi Baconschi se doresc politicieni cu adevฤƒrat intrepizi, vor admite deschis cฤƒ, în prezent, statul român este supus atâtor presiuni, încât îi este realmente imposibil sฤƒ acลฃioneze de unul singur. România ar trebui sฤƒ conลŸtientizeze cฤƒ problema romilor are potenลฃialul de a tensiona pe termen lung relaลฃiile ลฃฤƒrii cu o mare parte din statele membre ale UE. Se impune, aลŸadar, o strategie tot pe termen lung care sฤƒ ralieze statul, instituลฃiile europene ลŸi organizaลฃiile internaลฃionale în vederea ridicฤƒrii standardelor de viaลฃฤƒ ale romilor pe parcursul urmฤƒtorilor 50 de ani, când era Sarkozy va fi apus de mult. Europa zilelor noastre este plinฤƒ de tineri absolvenลฃi idealiลŸti ลŸi talentaลฃi aflaลฃi în cฤƒutarea unor locuri de muncฤƒ – destui dintre ei ar fi fericiลฃi sฤƒ se poatฤƒ înrola într-un task-force european însฤƒrcinat cu îmbunฤƒtฤƒลฃirea ลŸanselor de viaลฃฤƒ ale unei comunitฤƒลฃi de cetฤƒลฃeni europeni deseori turbulenลฃi, dar totodatฤƒ tulburฤƒtori prin tragismul destinului lor. Datฤƒ fiind dimensiunea provocฤƒrii, va fi nevoie de intervenลฃii deopotrivฤƒ ferme ลŸi umane. Dacฤƒ UE va pricepe acest aspect crucial, are ลŸanse sฤƒ mai recâลŸtige ceva din încrederea noastrฤƒ pierdutฤƒ.

Cele mai citite

Fii brand รฎntรขi la tine acasฤƒ

Flori rare, crescute cu greu, uneori la umbrฤƒ, deศ™i au nevoie de luminฤƒ ศ™i soare mult, produsele romรขneศ™ti sunt rara avis pe rafturile marilor...

Fii brand รฎntรขi la tine acasฤƒ

Flori rare, crescute cu greu, uneori la umbrฤƒ, deศ™i au nevoie de luminฤƒ ศ™i soare mult, produsele romรขneศ™ti sunt rara avis pe rafturile marilor...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ