Circa 200 de persoane participă la manifestarea organizată la Miercurea Ciuc de „Mişcarea Tinerilor din 64 de Comitate”, pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena şi intrarea lui Horthy Mikloş în oraş, acţiunea stârnind controverse în rândul politicienilor locali, relatează Hotnews.
Sâmbătă, la ora 13.00, treizeci de husari veniţi din zona Ciucului de Jos s-au întâlnit în faţa Gării din Miercurea Ciuc, de unde au pornit într-un marş călare spre centrul municipiului, pentru a ajunge în Piaţa Cetăţii, în faţa Primăriei.
La manifestări au participat aproximativ zece tineri îmbrăcaţi în tricouri negre şi purtând în mâini steaguri ale Ungariei Mari.
La manifestare participă şi primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, care a ţinut un scurt discurs, prezentând „importanţa” evenimentului din urmă cu 70 de ani.
În 30 august 1940, la Viena a fost luată decizia asupra soartei Transilvaniei prin intermediul miniştrilor de externe ai Germaniei şi Italiei. Potrivit Dictatului de la Viena, partea nordică a teritoriului revenea Ungariei, iar cea de sud rămânea României. O lună mai târziu, trupele ungare au intrat în Ardealul de Nord.
Manifestarea a fost autorizată de Primarie, Poliţie şi Jandarmerie şi a stârnit controverse în randul politicienilor locali.
Vineri, preşedintele grupului parlamentar al PSD Mircea Duşa a cerut statului român să reacţioneze împotriva oricărei manifestări de acest fel.
„Sunt stupefiat şi este de neinteles ca o astfel de manifestare a primit aviz favorabil. A se permite o aniversare cu fast a momentului invadării Transilvaniei care a avut drept consecinţă, până la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, comiterea a mii de atrocităţi şi drame generate de fascismul hortyst şi, mai mult de atât, ca Horthy, un criminal de război condamnat de o lume întreagă pentru ororile pe care le-a comis, să fie elogiat într-o Casă de Cultură mi se pare sfidător şi batjocoritor la adresa ţării. Fac un apel ferm la instituţiile statului să reacţioneze”, declara Mircea Dusşa.
În replică, prefectul judeţului Harghita, Ladanyi Laszlo Zsolt, spunea că manifestarea nu are de ce să stârnească controverse de vreme ce a fost aprobată de Primăria Miercurea Ciuc, precizând însă că momentul nu trebuie să aibă conotaţii extremiste.
Deputatul UDMR de Harghita Korodi Attila declara, la rândul său, că Horthy Miklos nu a fost un personaj atât rău cum l-au prezentat istoricii.