Zona de coastă a litoralului românesc va beneficia de investiţii de 27,33 milioane lei constând în lucrări de reabilitare a zonei costiere şi în protejarea biodiversităţii marine, din care aproape 23 milioane lei sunt fonduri europene accesate prin Axa 5 a Programului Operaţional Sectorial. „Uniunea Europeană finanţează prin POS Mediu proiectul ‘Asistenţă tehnică pentru pregătirea de proiecte Axa prioritară 5 – Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc. Domeniul major de interventie 2 – Reducerea eroziunii costiere” , proiect care se derulează pe o perioadă de 21 luni, cu finalizare la 15 februarie 2012″, potrivit unui comunicat emis joi de ABADL şi citat de NewsIn.
„Prin implementarea proiectului, respectiv realizarea de lucrări de protecţie şi reabilitare costieră, se va proteja banda de plajă şi faleză adiacentă liniei ţărmului, în care ecosistemele de uscat şi marine se întâlnesc şi interacţionează. Realizarea proiectului contribuie, de asemenea, la protejarea infrastructurii şi obiectivelor social economice aflate în pericol şi care, în cazul în care nu se intervine imediat, se distrug”, se arată în comunicatul administraţiei. De asemenea, proiectul presupune şi protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţă în zona litoralului românesc al Mării Negre, precum şi creşterea siguranţei în zona sudică a Mării Negre, prin protejarea arealelor în vecinătatea cărora există clădiri de locuinţe şi alte utilităţi publice care, în lipsa unor intervenţii urgente, vor fi distruse ca efect al eroziunii costiere.
„Obiectivele specifice ale proiectului sunt protecţia şi reabilitarea zonei costiere româneşti şi a factorilor de mediu, prin lucrări inginereşti de combatere a fenomenului de eroziune costieră, susţinerea tendinţei de revigorare a ecosistemului marin şi de dezvoltare a unor specii pierdute la un moment dat din ecosistem, dar şi protejarea biodiversităţii marine şi a zonei litorale şi dezvoltarea durabilă a zonei costiere”, informează reprezentanţii ABADL. Totodată, va fi realizat un program de măsuri structurale şi nestructurale pe termen lung (cu perioadă de derulare până în 2030) pentru reabilitarea zonei costiere.