Staţiunea Venus, care şi-a împrumutat numele de la zeiţa frumuseţii, a intrat în rândul staţiunilor de pe litoralul românesc abia în anul 1972. De atunci, a făcut eforturi considerabile să se ridice la nivelul celorlalte staţiuni.
Staţiunea Venus se face remarcată atât prin varietatea de stiluri arhitectonice ale hotelurilor şi vilelor, cât şi prin confortul acestora. Mai mult decât atât, majoritatea unităţilor de cazare poartă nume de fete. Staţiunea mai dispune de un camping, de numeroase restaurante, terase, baruri, de un cinematograf în aer liber, grădini de vară, cluburi şi multe altele. În prezent, în staţiunea Venus s-a aşternut liniştea. O bună parte din hoteluri şi restaurante au închis, iar altele sunt pe cale să închidă şi ele. Pe ici-colo se poate observa câte un turist rătăcit care caută un loc pentru a se destinde sau să se distreze. Preţurile sunt acceptabile: şase lei o ciorbă, zece lei o friptură, cinci lei o băutură răcoritoare.
Criza a gonit turiştii
Din păcate, criza şi-a pus amprenta asupra tuturor. Iar dacă în urmă cu puţin timp toate staţiunile erau ocupate în proporţie de 100%, acum lucrurile stau foarte prost. Chiar şi patronii care au avut deschis toată vara se plâng. „Până anul trecut scoteam bani frumoşi din activitatea hotelieră. Acum s-a ales praful de tot. Situaţia este foarte grea pentru că nu-s turişti. E o scădere drastică. Anii trecuţi, aveam mai mulţi turişti. Acum vin mai mult în week-end. Acesta este şi motivul pentru care am redus o parte din personal”, ne-a declarat patronul unui complex hotelier. Şi Aurora Tănase este de aceeaşi părere. „Era mult mai bine anii anteriori. Criza ne-a afectat vânzările foarte tare. Ne este din ce în ce mai greu să supravieţuim”, a precizat patroana unei pensiuni din localitate.
Cazare cu 70 de lei
Cinci nopţi de cazare costă la hotelurile de trei stele 422 de lei, cu micul dejun inclus, la patru stele – 507 lei, iar din data de 4 septembrie tarifele au ajuns la 373 de lei de persoană. Tot la patru stele, un pachet de cinci zile costă 492 de lei de persoană, fără masă şi 630 de lei cu micul dejun inclus. Ca să mai câştige un ban, particularii au lăsat din preţuri. „70 de lei o noapte de cazare”, încearcă ei să te îmbie.
Agrement pentru toate gusturile
Deşi în staţiunile mici oferta de sporturi este ceva mai restrânsă, şi aici se pot închiria biciclete pentru plimbări prin staţiune, hidrobiciclete, sky-jet-uri, la preţuri cu mult mai mici decât cele din nordul litoralului. Iubitorii sporturilor nautice vin de obicei pe plaja Adria. Tot aici vin şi cei care vor să servească ceva din Satul pescăresc. În plus, pentru cei pasionaţi de călărit, ei au ocazia să-şi satisfacă acest hobby la herghelia din Mangalia, situată de distanţă foarte mică de staţiunea Venus.
Maşini parcate pe plajă
Nemulţumirile turiştilor din această staţiune sunt legate de apariţia autoturismelor pe plajă. Deşi la intrare există panouri pe care scrie că staţionarea maşinilor pe plajă este strict interzisă, foarte puţini sunt cei care respectă acest lucru. Şmecherii îşi aduc chiar bolizii lângă cearşafurile turiştilor, deşi la acest moment parcările din staţiune sunt aproape goale, nefiind vârf de sezon.