Un interlop din clanul Ghenosu l-a băgat în comă pe un poliţist de la IPJ Dâmboviţa, la doar câteva luni după ce a schilodit-o pe fiica unui şef de post din judeţ. În timp ce autorităţile cunosc gravitatea problemei, influenţa interlopilor din Dâmboviţa creşte.
Un poliţist din Târgovişte se zbate între viaţă şi moarte după ce un interlop, membru al unui cunoscut clan din localitate, l-a lovit în cap cu o sticlă, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Agentul Codruţ Oprea, de la serviciul Investigaţii Criminale al IPJ Dâmboviţa, se află în comă şi a fost operat ieri, de urgenţă, pe creier, la Spitalul Floreasca din Capitală. Potrivit primelor informaţii, agresorul poliţistului este George Uţă, în vârstă de 21 de ani, iar pe moment se află în libertate.
Uţă le este cunoscut oamenilor legii cu antecedente penale încă de pe vremea când era minor şi este membru al clanului interlop Ghenosu, din Târgovişte, condus de Florin Pârjol. Clanul este cunoscut pentru implicare în traficul de persoane şi numeroase infracţiuni cu violenţă. În cazul de faţă, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa au deschis ieri un dosar penal. „S-a dispus începerea urmăririi penale sub acuzaţia de tenativă de omor, iar în acest moment persoanele în cauză sunt cercetate. Poliţistul, angajat la Serviciul de Investigare a Criminialităţii, la Judiciar, era într-un local, în afara programului, iar, în momentul în care a ajuns la grupul sanitar, a fost lovit cu un obiect contondent în cap”, a declarat ieri comisarul-şef Vasile Tache, şeful IPJ Dâmboviţa.
Tragicul episod scoate la iveală şi influenţa crescândă pe care interlopii din Târgovişte o câştigă în oraş şi împrejurimi, pe fondul semnalelor tot mai dese că interesele infractorilor se intersectează cu cele ale autorităţilor din Dâmboviţa, atât din mediul judiciar, cât şi din cel politic. Consultată de RL, Laura Ştefan, expert al Societăţii Academice Române (SAR), arată că legăturile dintre lumea interlopă, lumea politică şi cea de afaceri se răsfrâng inevitabil asupra siguranţei publice. „În ţară există cazuri despre care presa a scris referitor la relaţiile anormal de strânse dintre magistraţi, lumea interlopă şi mediul politic. Acest gen de legături au reieşit foarte bine şi din interceptările din cazul Voicu. Aceste lucruri nu rămân fără urmări la nivelul siguranţei publice. Dacă ne uităm la practica judiciară referitoare la evaluarea pericolului social, vedem că există destule cazuri care ne ridică semne de întrebare”, explică expertul SAR.
„Săgeata” lui Ghenosu
George Daniel Uţă este cunoscut în capitala judeţului drept „săgeată” a interlopului Florin Pârjol, zis „Ghenosu”, personaj care s-a impus în municipiul Târgovişte sub ochii autorităţilor. Potrivit unor surse locale, chiar barul, în care a avut loc scandalul în urma căruia un poliţist a ajuns la spital în comă, ar aparţine, prin interpuşi, viceprimarului municipiului, Bogdan Ana, important lider PDL în zonă. Deşi acesta neagă, presa a scris despre edilul Ana că ar avea anumite conexiuni de afaceri cu clanul Ghenosu.
Cum retragi plângerea după o bătaie monstruoasă
Tânărul membru al clanului, George Uţă, nu este la primul dosar penal, el mai având la activ o acuzaţie de tâlhărie şi una de furt. Mai mult, în luna aprilie a acestui an Uţă a fost protagonistul altui episod de violenţă extremă, când şi-a bătut crunt prietena în vârstă de 19 ani, întâi în stradă, apoi în scara blocului şi, în final, într-un apartament. Bătaia a fost surprinsă de câteva camere de supraveghere, iar imaginile de o violenţă rară au stârnit la vremea respectivă reacţii puternice după ce au fost făcute publice de posturile de televiziune.
În film se vede cum tânăra este lovită minute în şir de Uţă cu picioarele, după ce în prealabil fusese trântită la pământ. Ulterior, interlopul şi-a luat prietena de păr şi a băgat-o cu forţa într-o locuinţă, unde calvarul a continuat. Ironia sorţii face că şi la acel moment victima lui Uţă a fost, în final, tot un poliţist. Tânăra schilodită de George Uţă este fiica şefului de post, de la acea dată, din comuna Pietroşiţa, judeţul Dâmboviţa. Uţă a scăpat rapid de consecinţele penale ale gestului său întrucât victima şi-a retras plângerea, în ciuda suferinţelor prin care a trecut. Pentru celelalte două infracţiuni asociate – tâlhărie şi lipsirea tinerei de libertate – procurorii au fost de părere că nu s-au întrunit elementele constitutive. Deşi declaraţiile martorilor şi înregistrările video arătau că fata a fost târâtă cu forţa în apartamentul lui Uţă, în lovituri de picioare, procurorii au conchis totuşi că tânăra s-ar fi dus de bună voie în casa interlopului.
Ghenosu şi judecătorii
Unul dintre cei mai controversaţi magistraţi din Dâmboviţa este judecătoarea Elena Turcu, fosta şefă a Secţiei Penale a Tribunalului Dâmboviţa. În afară de faptul că a fost trimisă în judecată pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, Turcu a făcut parte şi din completul de trei magistraţi care l-a pus în libertate pe interlopul Florin Pârjol, liderul clanului Ghenosu, în urmă cu câţiva ani. În acel dosar, Pârjol era cercetat pentru implicarea într-un scandal în care a folosit o armă de foc. Pe de altă parte, în noiembrie 2009, procurorii anticorupţie îl trimiteau în judecată, în stare de arest, pe judecătorul Dumitru Rebegea, fost şef al Secţiei Penale de la Tribunalul Prahova. DNA a arătat că Rebegea a cerut 25.000 de euro pentru punerea în libertate a unui interlop din Prahova, Sandu Zamfir, zis „Austrianu”. Acesta din urmă este foarte bun prieten cu Florin Pârjol, liderul clanului Gnenosu, din Târgovişte. De altfel, surse judiciare au explicat pentru R.L. că, pe aceeaşi filieră pe care a ajuns „Austrianu” la magistratul Rebegea, urma să ajungă şi Florin Pârjol pentru a-şi rezolva problemele cu legea.
Cazul interlopului care l-a băgat în spital pe poliţistul din Târgovişte a iscat un nou scandal, printre politicienii locali, care se acuză reciproc de legături cu lumea interlopă.