11.6 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialUniunea Naลฃionalฤƒ a Judecฤƒtorilor, dupฤƒ avizul negativ al CSM: Proiectul ministrului Tudorel...

Uniunea Naลฃionalฤƒ a Judecฤƒtorilor, dupฤƒ avizul negativ al CSM: Proiectul ministrului Tudorel Toader avea unele pฤƒrลฃi bune

Uniunea Naลฃionalฤƒ a Judecฤƒtorilor din România (UNJR) aratฤƒ, în urma avizului negativ dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe legile justiลฃiei, cฤƒ „justiลฃia are nevoie de îmbunฤƒtฤƒลฃiri pentru a o aduce la standarde democratice”, informeazฤƒ, vineri,  Mediafax.

„Contrar avizฤƒrii negative a proiectului de modificare a legilor justiลฃiei de cฤƒtre CSM, printr-un vot de 10 la 8 în data de 28 septembrie 2017, nevoia de îmbunฤƒtฤƒลฃire a sistemului judiciar este o necesitate pentru a corecta problemele incontestabile cu care acesta se confruntฤƒ ลŸi a-l aduce la standardele unui sistem de justiลฃie democratic. UNJR a susลฃinut în mod constant nevoia de a îmbunฤƒtฤƒลฃi legile justiลฃiei ลŸi a arฤƒtat cฤƒ proiectul de modificare al acestor legi propus de ministerul justiลฃiei Tudorel Toader are unele pฤƒrลฃi bune, altele care pot fi îmbunฤƒtฤƒลฃite ลŸi unele care nu pot fi acceptate, trebuind regândite sau excluse”, precizeazฤƒ UNJR, într-un comunicat de presฤƒ.

Conform sursei citate, au fost numeroase adunฤƒri generale în care propunerile au fost analizate distinct, pe fiecare propunere în parte, unele fiind acceptate, altele îmbunฤƒtฤƒลฃite, iar altele respinse.

„Judecฤƒtorii din ลฃara, atât prin adunฤƒri generale cât ลŸi prin asociaลฃii, au fฤƒcut eforturi deosebite pentru a analizฤƒ fiecare propunere ลŸi, la rândul lor, au venit cu alte propuneri care ar fi contribuit la o mai bunฤƒ funcลฃionare a justiลฃiei. Nevoia modificฤƒrii legilor justiลฃiei a pornit chiar de la corpul magistraลฃilor, astfel încât aceastฤƒ necesitate nu poate fi negatฤƒ. În pachetul de legi erau dispoziลฃii care, în urmฤƒ unor decizii ale Curลฃii Constituลฃionale, se impunea de urgenลฃฤƒ a fi implementate. Printre acestea era ลŸi procedura revocฤƒrii membrilor CSM, a cฤƒrei reglementare este imperativฤƒ”, menลฃioneazฤƒ UNJR.

Reprezentanลฃii Uniunii susลฃin cp între propuneri era ลŸi separarea carierei judecฤƒtorilor ลŸi procurorilor, „lucru cerut imperativ de cฤƒtre judecฤƒtori”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

Abbas Araghchi, ministrul iranian de externe, a sosit รฎn Egipt รฎntr-o vizitฤƒ fฤƒrฤƒ precedent รฎn ultimii 12 ani

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a sosit miercuri searฤƒ รฎn Egipt, a informat agenลฃia oficialฤƒ Irna, o vizitฤƒ fฤƒrฤƒ precedent รฎn aceastฤƒ ลฃarฤƒ...

SUA acuzฤƒ Rusia de amestec รฎn alegerile de duminicฤƒ din Republica Moldova

Statele Unite(SUA) acuzฤƒ Rusia cฤƒ รฎncearcฤƒ sฤƒ influenลฃeze alegerile de duminicฤƒ din Republica Moldova. Potrivit oficialilor de la Casa Albฤƒ, Moscova a cheltuit pรขnฤƒ...

Abbas Araghchi, ministrul iranian de externe, a sosit รฎn Egipt รฎntr-o vizitฤƒ fฤƒrฤƒ precedent รฎn ultimii 12 ani

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a sosit miercuri searฤƒ รฎn Egipt, a informat agenลฃia oficialฤƒ Irna, o vizitฤƒ fฤƒrฤƒ precedent รฎn aceastฤƒ ลฃarฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ