România a fost pentru fotografa Inge Morath o ţară în care s-a întors în repetate rânduri. Nu numai că a studiat la Bucureşti (1943), ci a întreprins şi numeroase călătorii prin România: 1958, 1967 şi 1994. Din aceste călătorii au rezultat circa 1.000 de fotografii, care încă nu au fost date publicităţii, şi un jurnal în care şi-a notat experienţele şi impresiile.
Începând cu 2 septembrie, Forumul Cultural Austriac împreună cu Muzeul Ţăranului Român vor prezenta prima expoziţie românescă de mari dimensiuni cu lucrările ale celebrei artiste. Opera fotografică a lui Inge Morath (1923 – 2002) este puternic influenţată de stilul lui Henri Cartier-Bresson, alături de care aceasta a lucrat mult timp. Ea a creat o voluminoasă operă fotografică pentru Agenţia Foto Magnum, operă ce şi-a găsit consacrarea internaţională. Începând cu anii ´50, artista a locuit în SUA, unde s-a şi căsătorit în 1962 cu scriitorul Arthur Miller, dar a rămas credincioasă rădăcinilor ei europene, întreprinzând lungi călătorii pe acest continent.
Deşi nu se poate spune că Inge Morath a fost uitată, abia în prezent se descoperă lucrări de-ale ei care nu au mai fost publicate. În toamna 2009 s-a deschis, la galeria Agenţiei Foto Magnum, o expoziţie cu titlul „First Colour”, care este însoţită de o publicaţie a editurii germane Steidl. Vor urma şi alte expoziţii acompaniate de publicaţii.
La Muzeul Ţăranului Român vor fi expuse 133 de lucrări care depun mărturie despre viaţa în România în timpul unor perioade semnificative pentru această ţară. Este vorba aici, în mod sigur, nu doar despre nişte documente de o calitate aflată dincolo de orice dubiu, ci şi cu un conţinut deosebit de interesant.
JURNALUL MEU ROMÂNESC
Expoziţie de fotografie Inge Morath
MUZEUL ŢĂRANULUI ROMÂN (Şos. Kiseleff, nr. 3, tel. 021/317.96.60)
Expoziţia este deschisă la Sala Oaspeţi, între 2 septembrie şi 17 octombrie, de marţi până luni, între orele 10.00 şi 18.00