3.5 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSportUdrea anihilează primarii de sector?

Udrea anihilează primarii de sector?

Noua lege a administraţiei publice locale ar putea desfiinţa cele şase sectoare ale Bucureştiului şi centraliza bugetul oraşului de circa un miliard de euro anual.

Secretarul de stat din MAI Gheorghe Emacu ne-a declarat că ministerul său a lansat un studiu de impact ce cuprinde mai multe întrebări referitoare la modificarea legii administraţiei publice locale. „Acest chestionar, pe care l-am trimis în peste 200 de instituţii, consilieri locali şi generali ai Capitalei, dar şi deputaţi şi senatori cuprinde şi o întrebare privind desfiinţarea primăriilor de sector şi dacă se vrea ca întreg bugetul Bucureştiului să fie administrat de Consiliul General”, a precizat Emacu, secretar de stat sprijinit la MAI de UNPR. El a declarat că proiectul de lege, aşteptat de mult timp în administraţia locală, se află în etapa concluziilor şi că se aşteaptă ca alegerile din 2012 să aibă loc pe baza noii legi, „o lege îmbunătăţită, care să ţină seama de realitate”.

În acelaşi timp, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Răzvan Murgeanu susţine că a propus, de acum jumătate de an, când era viceprimar general, centralizarea bugetului Capitalei. „Atunci am avut o discuţie în cadrul Primăriei Capitalei şi a grupului PDL de la Consiliul General şi am propus înfiinţarea a şase funcţii de viceprimar care să gestioneze fiecare câte un sector, să fie un fel de manager local, iar bugetul să fie în mâna consilierilor generali”, a subliniat Murgeanu. În acest moment, bugetele sectoarelor sunt alcătuite din sumele adunate prin taxe locale,  plus o cotă care vine de la bugetul de stat. Răzvan Murgeanu susţine însă că „nu este normal să avem şase municipii în Bucureşti, dezvoltări inegale, bugete diferite”. „Zona de Nord este foarte dezvoltată, iar cea de Sud este mult rămasă în urmă. Vanghelie de la sectorul 5 are jumătate din bugetul lui Chiliman de la sectorul 1. Trebuie o distribuţie a banului public făcută în mod echitabil”, a mai spus Murgeanu. De aceeaşi părere este şi preşedintele Consiliului General al PMB, Călin Murg (PDL): „La ora asta, nici Moscova, de la care am împrumutat modelul, nu mai e împărţită pe sectoare. E o împărţire absurdă. Nu mai putem funcţiona ca oraşe în oraş”.

Oprescu: „Nu inventăm roata”

PNL protestează faţă de intenţia PDL de desfiinţare a primăriilor de sector. „Partidul nostru propune organizarea de referendumuri locale în fiecare sector. Să vedem dacă oamenii vor ca banii lor să se ducă la Primăria Capitalei”, a afirmat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. La rândul său, preşedintele liberalilor, Crin Antonescu a afirmat că „gruparea politico-financiară din jurul lui Traian Băsescu şi al Elenei Udrea” doreşte „înfeudarea” bugetului Capitalei şi a făcut un apel către Sorin Oprescu să se alăture demersului PNL. Contactat de RL, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, refuză să se alăture liderului PNL: „Aş vrea să-i spun prietenului meu Antonescu că, pe fond, noi gândim la fel, numai că eu doresc să rezolv problemele Bucureştiului administrativ, nu politic”. El a subliniat că este adeptul descentralizării, dar că „avem nevoie clar de o lege modernă, după model european. Că doar nu inventăm noi roata”.

Antonescu, tentat de Bucureşti

Dincolo de grija pentru viitorul Capitalei, iniţiativa a preşedintelui PNL pe subiectul modificării legii administraţiei publice locale pare să fie un prim pas dintr-o strategie politică cu bătaie lungă. Cel puţin asta susţin adversarii politici ai liderului liberal. „Cred că declaraţia domnului Antonescu şi interesul brusc pentru Bucureşti reprezintă o lansare neoficială în cursa pentru Primăria Capitalei. Domnul Antonescu este chinuit de nostalgia campaniei electorale pentru preşedinţie şi crede că, mergând pe urmele lui Traian Băsescu va ajunge mai uşor la Cotroceni”, a declarat pentru România liberă deputatul PDL Sulfina Barbu, membru în grupul de lucru de la Ministerul de Interne, care lucrează la modificarea Legii 215. De altfel, în şedinţele conducerii restrânse a PNL, Antonescu şi-a dezvăluit intenţia de a candida la Primărie în 2012, dacă partidul nu va reuşi să identifice un candidat mai bun. Într-o altă interpretare, democrat-liberalul Călin Murg crede că, pentru a-şi spori şansele în cursa pentru Primărie, liberalii au două opţiuni: să-l atragă pe Sorin Oprescu în echipa lor, susţinându-l apoi pentru un nou mandat de edil, sau să-l „anihileze”. 

Pe de altă parte, democrat-liberalii analizează posibilitatea ca ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, să devină candidatul partidului pentru Primăria Capitalei în 2012. Ea a preluat deja cu titlu interimar filiala Bucureşti, iar europarlamentarul Cristian Preda a primit din partea actualului ministru misiunea de a atrage noi membri în organizaţia locală  a PDL.

 

Întrebări adresate de Ministerul Administraţiei instituţiilor publice:

Care consideraţi că este modelul de organizare administrativ-teritorială adecvat pentru Bucureşti?

(A. sectoare stabilite prin lege; B. sectoare stabilite de Consiliul General; C. Consiliul General poate stabili zone funcţionale.)

Care este cel mai bun mod de a realiza delimitarea teritorială a sectoarelor municipiului Bucureşti?

(A. prin hotărâre a Guvernului; B. prin hotărâre a Consiliului General după consultarea sectoarelor; C. prin hotărâre a Consiliului General.)

Care ar trebui să fie autorităţile administraţiei locale din Bucureşti?

Cum ar trebui alese autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Bucureşti?

Ce tip de ordonatori de credite ar trebui să fie primarii din municipiul Bucureşti?

Cele mai citite

CIO va distribui 6,8 miliarde de dolari pentru ciclul olimpic 2021-2024! O creștere semnificativă față de anii precedenți

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat o creștere de 12% a fondurilor alocate pentru ciclul olimpic 2021-2024, în ciuda provocărilor economice recente, consolidând sprijinul...

Micii antreprenori îndeamnă la responsabilitate și sprijin pentru direcția pro-europeană a României

Antreprenorii români care au construit afaceri de succes în ultimii 5-10 ani își exprimă îngrijorarea cu privire la viitorul economic al țării și fac...

Ford lansează primul său automobil electric produs în România: Puma Gen-E

Ford a dezvăluit oficial Puma Gen-E, primul model complet electric asamblat în România, în fabrica Ford Otosan din Craiova. Modelul vine cu baterii produse...
Ultima oră
Pe aceeași temă