-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialDupă ce a distrus Astra Asigurări, lichidatorul vrea să scape de propriile...

După ce a distrus Astra Asigurări, lichidatorul vrea să scape de propriile greșeli. KPMG: milioane de euro pentru rapoarte copiate

Un raport copiat integral din informările date „strict confidențial“ Autorității de Supraveghere Financiară este folosit acum de administratorul special care a falimentat cea mai mare companie românească de asigurări pentru a-și ascunde reaua intenție.

KPMG Restructuring, o simplă acoperire formală pentru KPMG Advisory, firma care a condus spre faliment Astra Asigurări, cere instanței de judecată să aprobe un raport privind cauzele falimentului acesteia, copiat la indigo după informările cu titlu „strict confidențial“ trimise către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în perioada în care se pregătea tocmai distrugerea celei mai mari companii de asigurări din România. Documentul mai conține omisiuni, erori majore, precum și referiri la spețe rezolvate demult prin decizii judecătorești.

Schimb de „vinovății“

Avocații companiei The Nova Group Investments România (TNGI) aduc critici devastatoare ultimului document depus de lichidatorul Astra Asigurări, KPMG Restructuring, la dosarul cauzei, administrat de un complet al Tribunalului București.

Este vorba despre un raport preliminar privind cauzele care ar fi condus la falimentul Astra, în fapt o copie fidelă după documente emise anterior de KPMG.

Juriștii arată cu cifre, citate și fapte concrete, că raportul KPMG Restructuring privind cauzele care au condus la falimentul Astra Asigurări este, așadar, copiat aproape integral din mai vechile rapoarte trimise de KPMG Advisory (aceeași oameni sub altă umbrelă) către Autoritatea de Supraveghere Financiară în încercarea comună de a desființa cel mai puternic jucător din piața asigurărilor, sub pretextul că nu ar fi solvabil.

Mai mult, avocații remarcă faptul că raportul face pur și simplu abstracție de evoluția Astra Asigurări în perioada februarie 2014 – august 2015, adică exact cele aproximativ 18 luni în care societatea de asigurări a fost condusă de KPMG, din postura de administrator special, și îndreptată metodic spre faliment.

Salvarea, refuzată intenționat

Este vorba despre celebrul caz AXA Asigurări, tranzacție care s-ar fi putut dovedi salvatoare pentru ceea ce încă mai era cea mai mare companie de asigurări din România și care a fost ratată sau chiar refuzată intenționat de KPMG.

Dacă Astra ducea până la capăt contractul de preluare încheiat cu francezii de la AXA Asigurări (o situație unică în istoria pieței în care o companie românească prelua subsidiara unui gigant internațional), în conturile companiei românești ar fi intrat 21 de milioane de euro sub forma unei majorări de capital. Până la urmă, acești bani au ajuns în conturile Vienna Insurance Group, principalul concurent al Astra, care a preluat anul acesta portofoliul AXA România.

O altă situația care ține de evidență și în care fostul administrator special ar fi putut să lucreze în beneficiul Astra a fost propunerea venită de la Medien Holding pentru returnarea împrumutului de 21 de milioane de euro luat de la Astra Asigurări.

Administratorul special KPMG a preferat să meargă în instanță și, astăzi, indică acest caz drept una dintre cauzele care au condus la falimentul companiei, deși a avut posibilitatea de a recupera banii și în ciuda faptului că dosarul este încă obiectul unui litigiu.

Minciuni cu privire la propriile acțiuni

Tot în litigiu a fost și situația asigurărilor vândute de Astra către Romstrade și executate abuziv, pe fond, de către CNADNR, beneficiarul lucrărilor neterminate de compania lui Nelu Iordache.

În mod ironic, chiar KPMG a fost cea care a demonstrat în fața instanței, cu titlu definitiv, că statul nu este îndreptățit să solicite executarea polițelor de asigurare de bună garanție. Cu toate acestea, în mod incredibil, același KPMG vine și precizează în ultimul raport că dosarul Romstrade a fost un abuz, o eroare de management care a dus la falimentul Astra.

Date vechi

Nu în ultimul rând, datele utilizate de KPMG nu sunt actualizate, arată avocații TNGI. De exemplu, diferența de valoare între nivelul de preț dat de KPMG și cel actual, în cazul acțiunilor deținute de Astra este unul semnificativ. Deținerea Astra la InterContinental, de exemplu, valorează astăzi 15 milioane de lei, nu doar 9 milioane de lei, așa cum a arătat KPMG, încercând să demonstreze că societatea de asigurări a făcut o investiție păguboasă.

Chiar și procedural, spun specialiștii, demersul KPMG este unul aberant și ilegal, având în vedere că Legea 85/2014, a insolvenței arată explicit că în astfel de cazuri nu se pot aduce la dosar documente provizorii, cum este cazul acestui raport preliminar.   

KMPG a încasat deja 1,5 milioane de euro

Ironia absolută este că însăși KPMG s-a îndestulat cu sume importante din conturile firmei pe care au prezentat-o ca devalizată și falimentară. Când a intrat în faliment, caz unic probabil în lume, Astra Asigurări mai avea în conturi peste 10 milioane de euro, bani lichizi de care KPMG s-a putut folosi așa cum a vrut.

Doar că, mai întâi, sub denumirea de KPMG Advisory, administratorul special a încasat 1,5 milioane de euro pentru că a dus firma în faliment și, mai apoi, sub denumirea de KPMG Restructuring, s-a mai asigurat de încă 720.000 de euro, cât este onorariul fix votat de creditorii Astra, adică tocmai foștii concurenți din piață cocoțați de KPMG în fruntea comitetului creditorilor.

Și asta nu este totul, pentru că Astra are încă un portofoliu de acțiuni și de dețineri imobiliare care adună încă aproximativ 9-10 milioane de euro. În cazul în care KPMG va vinde aceste active, va încasa încă câteva sute de mii de euro, adică 4,3% din total.

Big four. KPMG, corupția ca stil de afacere
Compania KPMG, cea mai mică dar și cea mai controversată din grupul de consultanți denumit generic „Big Four“, există în România sub forma unei franșize. La nivel mondial, KPMG a fost acuzată și chiar a plătit amenzi în mai mute dosare privind fapte de intermediere de mită sau ascunderea cifrelor unor companii. Cel mai recent, despre KPMG s-a aflat că a fost implicată în intermedierea unei mite date de Rolls-Royce. KPMG a fost amendată și de Comisia americană pentru valori mobiliare și burse după ce a semnat auditul unei companii petroliere și gaze care a supraevaluat anumite active cu mai mult de 100 de ori. Tot despre o mită vorbește și fostul ministru Gabriel Sandu, condamnat în dosarul Microsoft, care arată într-un denunț că firma KPMG România a fost implicată direct în intermedierea mitelor primite de demnitarii români de la gigantul american de IT.

 

KPMG: milioane de euro pentru rapoarte copiate

Cele mai citite

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...
Ultima oră
Pe aceeași temă