2,2 milioane de cetățeni s-au pronunțat pentru separarea Cataloniei față de Spania, în cadrul referendumului din 1 octombrie, relatează site-ul publicaţiei El Pais, potrivit Mediafax. În ciuda acestor rezultate, premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că statul de drept a prevalat în Catalonia, întrucât a fost blocată organizarea unui referendum privind independenţa regiunii, demers considerat ilegat de către instanţele judecătoreşti, în timp ce Carles Puigdemont, liderul guvernului regiunii autonome Catalonia, a declarat că populaţia şi-a câştigat dreptul de a avea un stat independent de Spania, relatează site-ul agenţiei Reuters.
UPDATE 17,00: Mii de polițiști trimiși suplimentar în Catalonia vor rămâne în această regiune, a anunțat, luni, ministrul de Interne al Spaniei, Juan Ignacio Zoido.
El a regretat sutele de persoane rănite în timpul intervenţiei violente a poliţiei spaniole în timpul referendumului de duminică pe tema independenţei Cataloniei, însă a anunţat că mii de poliţişti suplimentari trimişi în această regiune vor rămâne mobilizaţi în nordul Spaniei atât timp cât acest lucru va fi necesar, relatează The Associated Press.
UPDATE 16,30: Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat despre referendumul din Catalonia că "orice acțiuni de acest fel trebuie să respecte Constituția și obligațiile asumate, să fie rezolvate pe calea dialogului dintre comunități și guvernele statelor respective".
UPDATE 15.00: Rafael Catala, ministrul spaniol al Justiţiei, a afirmat, luni, că Guvernul de la Madrid va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a restabili ordinea constituţională în Catalonia, adăugând că Poliţia spaniolă s-a comportat exemplar, relatează Bloomberg.
”Întotdeauna am spus că vom folosi orice mijloace legale, toate mecanismele şi prerogativele Guvernului”, a afirmat Catala, într-un interviu acordat pentru postul TVE.
Ministrul spaniol al Justiţiei a lăudat operaţiunile Poliţiei Naţionale, afirmând că poliţiştii s-au comportat ”exemplar”, că răspunsul lor a fost proportional şi că nu au folosit violenţa în mod nejustificat.
Întrebat dacă ia în considerare activarea articolului din constituţia Spaniei care prevede suspendarea autonomiei regiunii Catalonia, Catala a precizat că responsabilitatea Guvernului este de a rezolva toate problemele şi de a se asigura că principiul supremaţiei legii nu este încălcat în nicio regiune spaniolă.
Populaţia din Catalonia a fost păcălită să participe la un vot interzis, consideră Rajoy, adăugând că referendumul a fost o strategie a guvernului regional împotriva armoniei democratice şi "o cale care nu duce nicăieri".
"Astăzi nu a existat un referendum de autodeterminare în Catalonia. Statul de drept rămâne în vigoare cu toată puterea sa. Ar fi fost mai uşor pentru toată lumea să se uite în altă parte. A fost un atac real asupra supremaţiei legii … la care statul a reacţionat cu fermitate şi calm. Ne-am îndeplinit obligaţia, am acţionat conform legii şi numai conform legii. Responsabilitatea pentru aceste acte violente revine exclusiv celor care au promovat ruptura legalităţii şi a coexistenţei. Referendumul a fost un proces care a servit doar pentru a semăna divizare, pentru a împinge cetăţenii la confruntări şi la revolte pe străzi", a declarat Mariano Rajoy.
Premierul Spaniei le-a mulţumit forţelor de securitate pentru aplicarea legii şi pentru îndeplinirea misiunii lor. El a cerut, de asemenea, o întâlnire cu reprezentanţii tuturor partidelor pentru a discuta viitorul ţării în urma referendumului eşuat.
Pe de altă parte, Carles Puigdemont, liderul guvernului regiunii autonome Catalonia, a declarat duminică faptul că populaţia şi-a câştigat dreptul de a avea un stat independent de Spania şi a anunţat că va transmite rezultatele referendumului către Parlamentul catalan.
"În această zi de speranţă şi de suferinţă, cetăţenii Cataloniei şi-au câştigat dreptul de a avea un stat independent sub forma unei republici. Guvernul meu, în următoarele câteva zile, va trimite rezultatele votului de astăzi către Parlamentul catalan, unde se află suveranitatea poporului nostru, astfel încât acesta să poată acţiona în conformitate cu legea referendumului", a spus Puigdemont într-o adresare televizată, fiind înconjurat de membri ai guvernului său.
Carles Puigdemont le-a mulţumit participanţilor la referendum, "care au rezistat hărţuirii şi represiunii" şi a cerut comunităţii europene să nu ignore incidentele violente care au avut loc la Barcelona.
"Statul spaniol a scris astăzi o pagină ruşinoasă a istoriei relaţiei sale cu Catalonia şi din păcate nu este pentru prima dată. Situaţia generată în Catalonia prin intransigenţă, represiune, ostilitate nu mai este o chestiune internă. Astăzi, Catalonia a câştigat multe referendumuri. Avem dreptul la libertate, să trăim în pace, în afara unui stat care nu face altceva decât să impună. Noi, catalanii, am câştigat respectul Europei, noi suntem cetăţeni europeni care suferim aceste abuzuri", a mai spus şeful executivului Cataloniei.
Young people celebrating at Plaza #Catalunya in #Barcelona after #Catalanreferendum pic.twitter.com/cTvv9WZONm
— Mariel Müller (@EscribeMariel) October 1, 2017