-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Grațiela Gavrilescu l-a executat ”în direct” pe șeful Gărzii de Mediu...

Ministrul Grațiela Gavrilescu l-a executat ”în direct” pe șeful Gărzii de Mediu din Cluj

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px ‘Times New Roman’; -webkit-text-stroke: #000000}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px ‘Times New Roman’; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 18.0px}
span.s1 {font-kerning: none}

Vicepremierul Grațiela Gavrilescu, care este și ministru al Mediului, a anunțat la Cluj, într-o conferință de presă, că i-a cerut comisarului general al Gărzii Naționale de Mediu să îl demită pe șeful Gărzii de Mediu din Cluj, Marius Triță. Ea îi reproșează acestuia faptul că nu a fost suficient de vigilent în cazul rampei de deșeuri de la Pata Rât, de la marginea orașului.

”Pentru că am constatat și în urma raportului de control făcut de Direcția de Control a Ministerului Mediului, raport de control care mi-a fost prezentat în urma controlului pe care l-am solicitat la Garda de Mediu Cluj, este ca astăzi cer public comisarului general al Gărzii de Mediu demiterea comisarului șef de la Cluj”, a spus Grațiela Gavrilescu. Ea a precizat că este nemulțumită de faptul că Marius Triță nu a dat suficiente amenzi în acest caz. ”Asta pentru că am considerat, și în urma raportului Corpului de control, dar și în urma realității de astăzi, că Garda de mediu, care ar fi trebuit să dea și mai multe amenzi, să fie extrem de vigilentă și să apere cetățeanul din Cluj, nu a făcut lucrul acesta, cu toate că legea îi dădea voie”, a spus Grațiela Gavrilescu.

La Pata Rât a funcționat, timp de aproximativ patru decenii, vechea rampă de gunoi a Clujului. Teoretic, această rampă ar fi trebuit să fie închisă în anul 2010, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Chiar dacă a fost interzisă depozitarea de deșeuri pe această rampă, autoritățile județene nu au luat nici un fel de măsuri pentru a gestiona deșeurile depozitate acolo. Mai mult, ploile din ultimele săptămâni au dus la scurgeri masive de apă extrem de poluată și de toxică, așa-numitul levigat, care s-a acumulat într-un bazin natural, de unde amenință să se reverse într-un afluent al Someșului Mic.

”Este inadmisibil ca de aproximativ șapte ani de când am dat sistarea pentru acest depozit să nu se fi făcut nimic. Dimpotrivă, dacă a fost o mică ploaie sau mai mare, tot levigatul să-l vedem că va ajunge cumva, undeva în viitor, chiar în stradă. Cred că autoritățile locale, în special Consiliul Județean, nu are nici un pic de responsabilitate. Cred că măsurile pe care trebuiau să le întreprindă trebuiau să le facă demult. Și dacă nici acum în al 12-lea ceas nu se vor trezi, atunci cred că problemele vor fi de altă natură”, a completat Grațiela Gavrilescu.

În aceste condiții, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, a declarat că va fi închiriată o stație mobilă de epurare care folosește osmoza, pentru a trata scurgerile de levigat. Această soluție este necesară deoarece Consiliul Județean Cluj nu a reușit să finalizeze nici măcar până acum proiectul unui centru de management integrat al deșeurilor, deși a existat o finanțare europană pentru acest proiect. Noul centru ar urma să aibă o stație permamentă de epurare. În contextul în care acest proiect este amânat de foarte multă vreme, Consiliul Județean Cluj a încercat să negocieze transportul și tratarea levigatului la Târgu-Mureș, însă administrația județeană din Mureș a refuzat.

Ministrul Grațiela Gavrilescu a declarat că, în prezent, Clujul este județul cu cele mai mari probleme din punctul de vedere al gestiunii deșeurilor, iar Comisia Europeană a declanșat o serie de acțiuni care vizează infringementul României pe tema administrării deșeurilor. Există șase depozite neconforme de deșeuri din județul Cluj care trebuie închise, iar la două dintre ele nici măcar nu au început lucrările de închidere. În acest context, Grațiela Gavrilescu a declarat că toate amenzile pe care va fi nevoită să le plătească România Comisiei Europene se vor vedea în bugetele alocate județelor restante la capitolul managementului deșeurilor. Ea l-a criticat pe președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care a refuzat să se întâlnească cu ea pentru a discuta problema deșeurilor. Grațiela Gavrilescu a spus că Ministerul Mediului este gata să acorde Consiliului Județean tot sprijinul de specialitate, însă, pentru aceasta, trebuie să stea la masa discuțiilor cu reprezentanții Consiliului.

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă